11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce apar alimente nerecomandate în grădinițe

De ce apar alimente nerecomandate în grădinițe

Meniurile făcute de grădinițe pentru preșcolari reprezintă 70% din alimentația unui copil. Legislația în vigoare după care se fac rațiile zilnice, respectiv Ordinul 1563/2008, stabilește o listă a produselor nerecomandate și specifică în primele articole că acestea sunt interzise în unitățile de învățământ preșcolar. O parte din alimentele respective, cum ar fi biscuiți, mezeluri, produse de patiserie, le-am găsit, în urmă cu două săptămâni,  în meniurile preșcolarilor și am întrebat DSP Dolj dacă a luat măsuri. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că textul de lege le permite prin faptul că, în ultima parte, la capitolul Piramida alimentelor, sunt specificate gramajele zilnice și pentru o parte din produsele nerecomandate. 

Conform Ordinului 1563/2008, în unitățile de învăță­mânt preșcolar, meniurile copiilor nu ar trebui să conțină alimente cu conținut mare de zaharuri (prăjituri, bomboane, acadele), alimente cu conținut mare de grăsimi (hamburger, cartofi prăjiți, produse de patiserie, alimente preparate prin prăjire, maioneză, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conținut de grăsime peste 20%), alimente cu conținut mare de sare, băuturi răcoritoare cu excepția apei minerale și a celei potabile, alimente cu conținut de peste 300 de calorii pe unitatea de vânzare. Respectivul ordin, dar și Legea 123/2008 prevăd că aceste alimente sunt interzise să fie pregătite și distribuite în unitățile de învățământ preșcolar. Cu toate acestea, la sesizarea unui părinte, am observat faptul că se regăsesc în meniurile copiilor. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj, autoritatea care răspunde de respectarea legislației pentru sănătate, spun însă că folosirea acestor alimente nerecomandate este permisă tot de textul Ordinului 1563/2008. „Conform Anexei 2 din Metodologia de aplicare a legii, la punctul a), principiul de bază în alimentația copilului este asigurarea unei diversități alimentare, ceea ce înseamnă consumul pe parcursul unei zile de alimente din toate grupele și subgrupele alimentare. De asemenea, la punctul b) se specifică asigurarea unei proportionalități între grupele și subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, cereale integrale, lapte și produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conținut crescut de grăsimi și adaos de zahăr, ceea ce la toate grădinițele menționate, și de altfel în toată alimentația colectivităţilor de copii din județ, se respectă. La punctul 4 este dat chiar un exemplu de asociere a alimentelor într-un meniu de mic dejun care conține pâine cu gem sau biscuiți asociat cu lapte sau ceai şi cu preparate din carne, iar la punctul 5 este specificată obligativitatea asigurării unui „necesar caloric și de micronutrienți conform vârstei“, susțin reprezentanții DSP Dolj. În ceea ce privește folosirea în meniuri a mușchiului file sau a șuncii presate, reprezentanții DSP Dolj explică faptul că aceste produse nu sunt mezeluri. „La art. 5, în stabilirea echivalentelor alimentare, observăm ca șunca de Praga și mușchiul file sunt considerate specialități din carne și nu mezeluri“. De asemenea, DSP Dolj spune că în piramida alimentelor, la ultimul punct, „la recomandări nutriționale apare, pentru preșcolari, o porție din produsele: croissant mic, brânză topită (35 g), mezeluri (50 g), unt (20 g)“. În tabelul la care fac referire reprezentanții DSP Dolj, la această ultimă serie de alimemente apare însă și mențiunea „ocazional“.

Produsele de patiserie, permise din lipsă de personal în grădinițe

În ceea ce privește avizarea meniurilor, reprezentanții DSP Dolj spun că se ocupă doar de respectarea rației de calorii. DSP nu avizează meniurile săptămânale în colectivitățile de copii din județul Dolj, acestea sunt, conform art. 11 din Ordinul 16563/2008, „avizate de către personalul medical (medicul școlar din colectivitate) și aprobate de către conducătorul unității. DSP, prin serviciile de supraveghere a stării de sănătate în colectivitățile de copii și Inspecția Sanitară de Stat, verifică respectarea legislației (calculul rației alimentare de către personalul medical al colectivității – Anexa 4, art. 1, meniul zilnic, alimentele existente în magazia unității“, se arată în răspunsurile reprezentanților DSP Dolj. De asemenea, distribuirea produselor de patiserie, care apar ca interzise, este pusă pe seama lipsei de personal sau a dotărilor slabe din grădinițe. „În urma concluziilor anchetelor alimentare, deoarece gustarea de la ora 10.00 este asigurată integral din fructe și legume proaspete, pentru a echilibra și a asigura necesarul celorlalte categorii de alimente, la gustarea de la ora 16.00 se introduc uneori și alte produse în afara fructelor. Normarea insuficientă cu personal în cantine sau limitările cauzate de dotarea din bucătărie (număr plite, cuptoare) fac imposibilă prepararea zilnică în acele cantine a gustării de după-amiază. Uneori gustarea este asigurată de firme de patiserie din oraș, care dețin însă autorizațiile necesare, furnizează avize de însoțire a mărfii, etichetează corect produsele, precizând ingredientele, termenul de valabilitate, acestea fiind proaspete, realizate în laboratoarele proprii, respectând principiile unei alimentații corecte, conținând fructe sau produse lactate permise, fără a fi permise cremele sau cacao. Nu se distribuie în grădinițe dulciuri rafinate, sucuri din comerț, produse de tip fast food“, mai spun reprezentanții DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS