22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFirmele din Oltenia au înregistrat profituri mai mari

Firmele din Oltenia au înregistrat profituri mai mari

Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, a precizat că impozitul pe profit (Foto: Lucian Anghel)
Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, a precizat că impozitul pe profit (Foto: Lucian Anghel)

Frica de ANAF păzește… profiturile! Finanțiștii spun că declararea de către firme a unor sume mai mari se datorează creșterii consumului și intensificării controalelor Fiscului și a celor de la Antifraudă. Impozitul pe profit plătit de firme pentru anul 2015 a crescut spectaculos în toată Oltenia.
În martie 2016, impozitele și taxele declarate de firmele active din Oltenia ca fiind de plată către stat au crescut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut. Totalul impozitelor și taxelor declarate prin Formularul 112 către Fisc au ajuns în martie 2016 la 525 de milioane de lei pe regiunea Oltenia, în creștere cu 16 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului 2015, potrivit datelor furnizate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.
Luna trecută, GdS a efectuat o analiză similară a încasărilor totale către bugetul general consolidat și s-a constatat o creștere importantă a sumelor încasate de Fisc pe toată regiunea Olteniei. Am dorit să vedem dacă și în martie se menține trendul de creștere a impozitelor declarate și datorate statului. Datele oficiale furnizate de Fisc confirmă că această creștere continuă.
Și plățile efective ale firmelor către Fisc au crescut în martie 2016 față de anul trecut, la 551 de milioane de lei pe toată Oltenia, față de 530 de milioane de lei anul trecut, în aceeași perioadă analizată. Atunci când firmele declară că ar avea de plată către stat sume mai mari ca anul anterior înseamnă fie că și-au intensificat afacerile și astfel reiese că au TVA și impozit pe profit de plată mai mare decât în perioada anterioară supusă analizei, fie și-au extins activitatea și au făcut și angajări, astfel că au plătit impozit pe venit mai mult decât de obicei și contribuții pentru salariați în sumă mai mare. Iată cum explică Fiscul această creștere a impozitelor declarate de firme și a celor plătite efectiv. „Aceste creșteri de încasări se datorează, în primul rând, majorării sumelor declarate de contribuabili la bugetul general consolidat. Avem sumele declarate la bugetul general consolidat mai mari, întrucât avem o creștere a consumului, deci au fost tranzacții comerciale mai multe și, prin urmare, și impozitele de plată sunt mai mari. Dar această creștere a sumelor declarate se datorează și măsurilor întreprinse de organele ANAF, respectiv de Direcția Generală Antifraudă și de serviciile de Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, pentru scoaterea la suprafață a economiei subterane, adică acele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale au determinat firmele să declare aceste sume de plată mai mari de la o perioadă la alta“, a precizat Mihai Antonescu, directorul executiv pe colectare în cadrul DGRFP Craiova.

Impozitul pe profit, în creștere cu 43%

Impozitul pe profit aferent tot anului 2015 și plătit de firmele din regiune a fost mult mai mare în 2016, față de cel plătit în 2015 (pentru 2014). De la 73 de milioane de lei plătite anul trecut sub forma impozitului pe profit, în martie 2016 entitățile economice din Oltenia au achitat la Fisc 104 milioane de lei sub forma acestui impozit, în creștere cu 43% față de impozitul plătit în martie 2015.
Deși anul acesta a scăzut impozitul pe dividende de la 16% la 5%, măsură care ar fi putut să scoată la iveală profituri mai mari pe anul 2015, astfel încât asociații și acționarii să obțină dividende cu costuri mai mici către stat, reprezentantul Fiscului susține că nu acesta a fost motivul pentru care au crescut profiturile firmelor în acte. „În această regiune avem o creștere economică. Nu este o creștere semnificativă, dar profiturile declarate de firme la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova au fost mai mari din două motive: ca urmare a creșterii economice și ca urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea evaziunii fiscale, respectiv de declarare de către toți contribuabilii a sumelor din tranzacțiile comerciale și a profiturilor înregistrate la sfârșitul anului, pentru că martie a fost luna în care ar fi trebuit depuse declarațiile pentru impozitul pe profit pe anul 2015. Fie firmele plătitoare de impozit pe profit au declarat sume mai mari de plată anul acesta, fie mai multe firme și-au declarat profit pe anul 2015“, a explicat Mihai Antonescu. El a menționat că firmele care au avut activități economice mai profitabile decât în anii anteriori activează în domeniile prestări servicii, agricultură, construcții etc.

Impozit pe venit, TVA și accize plătite în sume mai mari

În aceeași analiză transmisă de DGRFP Craiova, la solicitarea GdS, se observă că și impozitul pe venit este mai mare în martie 2016 decât în martie 2015, urcând la încasări totale de 109 milioane de lei, față de 106 milioane de lei în perioada precedentă introdusă în analiză. TVA plătit statului a crescut pe toată Oltenia de la 50 de milioane de lei în martie 2015, la 61 de milioane de lei în martie 2016. De asemenea, accizele au crescut cu 186% față de martie 2015. Directorul executiv al DGRFP Craiova a precizat că impozitul pe venit a fost mai mare ca urmare a faptului că în acel indicator se evidențiază și sumele plătite de microîntreprinderi sub forma impozitului pe cifra de afaceri, fapt ce arată că au fost mai mari aceste sume, deși cotele de impozitare s-au redus. Începând din acest an, o microîntreprindere care are minimum doi angajați plătește impozit de 1% din venit, cea care are un angajat plătește impozit de 2% din cifra de afaceri, iar cea fără angajați trebuie să achite la stat un impozit de 3% din veniturile realizate.
Și în martie s-a continuat trendul ascendent de creștere a încasărilor din TVA față de anul trecut, a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova, motivând că s-au făcut mai multe tranzacții (acea creștere a consumului) din care a rezultat TVA de plată către stat mai mare decât în martie 2015.
În ceea ce privește creșterea cu 186% a accizelor, Mihai Antonescu a explicat că aceasta poate fi doar „o creștere de conjunctură“, în sensul că ar fi existat într-o lună importuri mult mai mari decât de obicei din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, fapt ce a făcut ca acestea să plătească accize mai mari. La aceste creșteri conjuncturale se adaugă faptul că accizele la unele produse accizabile au crescut în ultima perioadă.

Infobox

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS