10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBănia va avea din nou colegiu militar

Bănia va avea din nou colegiu militar

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat pentru Gazeta de Sud că, începând cu anul școlar 2016-2017, la Craiova își va deschide porțile un nou colegiu național militar. Unitatea militară de învățământ a scos la concurs 120 de locuri și va funcționa în clădirile Batalionului de Instrucție, Comunicații și Informatică „Frații Buzești“ de pe strada Vasile Alecsandri.

MApN a anunțat, săptămâna trecută, că în municipiul Craiova va fi înființat un nou colegiu militar. Astfel, Ministrul Apărării a precizat că au fost „scoase la concurs 120 de locuri (100 pentru băieți și 20 pentru fete). Informațiile privind calendarul activităților de recrutare și selecție vor fi publicate în timp util. Criteriile de recrutare și selecție, probele de admitere și calendarul desfășurării concursului de admitere a candidaților sunt cele deja publicate.
Gazeta de Sud a încercat să afle mai multe amănunte despre acest nou colegiu militar, iar Ministerul Apărării a răspuns că el va funcționa, începând din acest an, în clădirile Batalionului de Instrucție, Comunicații și Informatică „Frații Buzești“ de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 91. Ministerul Apărării a precizat din nou că informații suplimentare pot fi obținute de pe pagina recrutare.mapn.ro, dar și de la Centrul Militar Zonal Craiova, situat pe strada General Dragalina, nr. 60A.

Calendarul admiterii și probele

Ministerul Apărării a publicat pe pagina recrutare.mapn.ro un grafic al admiterii la colegiile naționale. Astfel, prezentarea candidaţilor şi predarea anexei la fişa de înscriere se fac până pe 26 mai, iar susţinerea testului-grilă de verificare a cunoştinţelor va avea loc pe 27 mai, între orele 9.00-12.00. Afişarea rezultatelor testului-grilă de verificare a cunoştinţelor se va face în aceeași zi, până la ora 17.00, iar ridicarea anexei la fişa de înscriere, după ora 17.00. Transmiterea listei candidaţilor declaraţi admiși la testul-grilă, în format electronic şi imprimat, la comisiile de admitere judeţene, se face pe 31 mai, iar prezentarea candidaţilor la colegiu cu fişa de înscriere şi foaia matricolă pentru clasificarea finală este programată pentru 7 iulie. Calcularea mediilor finale de admitere şi afişarea rezultatelor se face tot pe 7 iulie, iar ridicarea dosarelor de către candidaţii declaraţi neadmiși se poate face în aceeași zi, însă după ora 16.00.
Validarea de către comisia de admitere judeţeană a listei candidaţilor admişi se face pe 8 iulie, iar pe 11 iulie lista candidaţilor declaraţi admiși este trimisă în format electronic şi imprimat la comisiile de admitere judeţene şi la Centrul Naţional de Admitere.
Materiile de examen sunt limba şi literatura română şi matematică (test grilă), conform programelor şcolare în vigoare pentru clasele a V-a – a VIII-a. Aceasta este probă eliminatorie. Nota minimă de promovare a testului este 6.00.
Candidaţii care au fost declaraţi admiși la proba eliminatorie, au promovat clasa a VIII-a şi probele de evaluare naţională, sunt clasificaţi în baza mediei finale de admitere.
Media finală de admitere se calculează astfel: (MA + NT) : 2 = MFA unde: MA = media de admitere, calculată conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat, ca medie aritmetică între media generală la Evaluarea Naţională şi media generală de absolvire a claselor V-VIII; NT = nota la testul tip grilă de verificare a cunoştinţelor la disciplinele limba şi literatura română și matematică; MFA= media finală de admitere.
Mai trebuie spus că municipiul Craiova a mai avut un colegiu național militar. Este vorba de Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“, care a fost închis în anul 1998, prin Ordinul Ministrului Apărării Naţionale nr. 19 din 16.04.1998.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS