11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMulţi veniţi, puţini aleşi la Bursa locurilor de muncă

Mulţi veniţi, puţini aleşi la Bursa locurilor de muncă

Sute de doljeni au venit să-şi caute un serviciu la Bursa generală a locurilor de muncă (Foto: Claudiu Tudor)
Sute de doljeni au venit să-şi caute un serviciu la Bursa generală a locurilor de muncă (Foto: Claudiu Tudor)

Sute de doljeni au participat ieri la Bursa generală a locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Din cele peste 600 de persoane venite să-și caute un job, 43 au semnat contracte cu angajatorii.

Încă de la primele ore ale dimineții, sute de doljeni s-au înghesuit la Bursa generală a locurilor de muncă organizată ieri la Craiova. Din cei 173 de agenţi economici care au fost contactaţi, s-au prezentat 64, oferind 1.154 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe erau destinate persoanelor fără studii superioare – 1.106 şi doar 48 absolvenţilor de facultate. Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost în domeniul construcţiilor (dulgher, instalator, electrician, fierar-betonist, izolator, faianţar, sudor, frezor, decorator interioare), alimentaţie publică (bucătar, ospătar, patiser), turism (ghid turistic, agent de turism), panificaţie, confecţii (confecţioner, designer, călcător), vânzări, prestări servicii, protecţie şi pază.

Doljeni care îşi caută de ani buni un loc de muncă

Cei mai mulți participanţi la bursă erau proaspăt absolvenţi de liceu sau facultate şi persoane trecute de 45 de ani, care cu greu îşi găsesc o slujbă. Mariana D., din Craiova, îşi caută serviciu de doi ani. „De aproximativ zece ani o duc foarte greu, de când s-au făcut disponibilizări la firma la care lucram. De atunci am muncit pe unde am putut, uneori ca zilier, apoi la o patiserie, la o firmă de curăţenie, am avut grijă de o bătrână. Vreau să lucrez ca femeie de serviciu, vreau să am o carte de muncă, să fiu asigurată, să am un venit sigur, însă nimeni nu îmi oferă o şansă când vede că am trecut de 50 de ani. Fiul meu, absolvent de facultate, cu master, se află în aceeaşi situaţie, îşi caută un loc de muncă, însă nimeni nu îl acceptă pentru că nu are experienţă. S-a hotărât să plece să muncească în Anglia“, a povestit femeia. Marin Boiangiu este şomer. A venit de la Radovan la Bursa locurilor de muncă. Primeşte indemnizaţie de şomaj, însă îşi doreşte foarte mult să-şi găsească un serviciu. „Am lucrat 11 ani ca gardian, apoi am fost mecanic auto, bucătar. M-am specializat în foarte multe domenii de activitate, m-am adaptat cerinţelor actuale, însă este foarte greu să îmi găsesc de lucru. Am aplicat deja la câteva firme, sper să mă şi cheme la interviu pentru că îmi doresc foarte mult să muncesc“, a spus bărbatul.

O dată cu încălzirea vremii, domeniul construcţiilor e cel mai ofertant

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, 165 de persoane au fost selectate în vederea angajării. „Alte 43 de persoane au fost încadrate în muncă, dintre care cinci cu studii superioare. Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost în domeniul construcţiilor – peste 220, dar şi în domeniul confecţiilor – peste 200. Anul acesta am avut şi firme noi prezente la bursă, de exemplu o firmă din domeniul fabricării componentelor auto, dar şi o firmă care a recrutat persoane pentru domeniul turism“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj. Un număr foarte mare de locuri de muncă vacante are şi firma ETI European Food, care deşi nu a avut un stand la bursă, a lăsat oferta pentru ca persoanele interesate să îşi depună CV-ul: 80 de locuri pentru ambalatori manuali, 80 pentru operator fabricarea produselor făinoase, 35 pentru manipulant marfă, opt locuri pentru lăcătuş mecanic de întreţinere şi reparaţii, fochist pentru cazane de aburi şi apă, îngrijitor clădiri. Şi Reloc SA are peste 80 de locuri de muncă vacante, dintre care cele mai multe ca agent de securitate – 23, lăcătuş – 20, 10 – bobinator, 10 – electronist. Şi NOVARA T Impex are peste 150 de locuri de muncă vacante: asistent manager, inginer, subinginer, electrician în construcţii, tâmplar, fierar betonist, sudor, zidar, electromecanic auto, dar şi pentru muncitorii necalificaţi. Modexim caută 100 de persoane: 50 confecţioneri textile, 50 muncitori necalificaţi confecţii. Pan Group are 24 de locuri de muncă vacante, cele mai multe pentru agent livrator şi agent vânzări.
Nextrom Industries are peste 60 de locuri de muncă vacante, cele mai multe pentru sudor. Şi în domeniul turismului, Tour Impex Mapamond angajează cinci persoane ca ghid turistic şi alte două ca agent de turism.

Gorjenii au stat la coadă pentru un job

Tinerii au venit să vadă oferta angajatorilor
Tinerii au venit să vadă oferta angajatorilor

Sute de gorjeni care îşi caută serviciu au stat ieri la coadă pentru a participa la Bursa generală a locurilor de muncă de la Târgu Jiu. Bursa a avut loc de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar pentru a se evita înghesuiala şi evenimentele nedorite, intrarea s-a făcut pe baza bonurilor de ordine şi sub supravegherea poliţiştilor locali. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Gorj, la bursă au fost prezenţi 56 de agenţi economici, care au oferit 595 de locuri de muncă, dintre care 82 pentru cei cu studii superioare. În ciuda faptului că în judeţ se înregistrează peste 10.000 de şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi, la bursă au fost prezente doar 438 de persoane, 332 au fost selectate, iar 57 au fost angajate pe loc, dintre care 52 cu studii medii şi generale şi restul cu studii superioare. Angajările pe loc au fost făcute în industria cablajelor auto şi în comerţ. „Au fost mai multe locuri de muncă decât la ediţia precedentă a bursei. Cei selectaţi de angajatori vor fi programaţi la interviuri. Au fost locuri de muncă în industria cablajelor auto. Sunt diverse oferte: electricieni, locuri de muncă în industria cărnii, lucrători comerciali, gestionari, ambalatori, bucătari, ospătari. Se mai caută economişti, ingineri, agenţi asigurări, consilieri financiari. Prin Eures am avut, separat, 281 de locuri de muncă. Este vorba de ingineri în Germania, programatori IT în Norvegia. De asemenea, mai sunt locuri de muncă la îngrijire persoane, în Marea Britanie. Se mai caută lucrători în Olanda şi Suedia, în diferite domenii de activitate“, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Peste 1.500 de vâlceni au venit la bursă

Bursa AJOFM Vâlcea
Bursa AJOFM Vâlcea

La Râmnicu Vâlcea, Bursa generală a forţei de muncă s-a desfășurat în incinta Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților din municipiu. Au fost contactaţi 211 angajatori, din care s-au prezentat 94, care au pus la dispoziţia solicitanţilor 857 de posturi vacante.
Principalele domenii de activitate vizate de angajatori au fost: industria textilă (confecţioneri textile, operatori confecţioneri, confecţioneri-asamblori, cusători piele, croitori), construcţii (ingineri constructori, dulgheri, zidari, fierari betoniști, finisori, tâmplari, instalatori, muncitori necalificaţi), alimentaţie publică (ospătari, bucătari, lucrători bucătărie, barmani, muncitori necalificaţi în restaurante), prestări servicii (șoferi, electricieni, lăcătuși mecanici, coafori, frizeri, cosmeticieni, agenți vânzări, patiseri, cofetari, operatori comerciali, vânzători etc.), turism (personal hotelier, recepţioneri, cameriste, maseuri, asistenţi medicali BFT etc.).
Pentru persoanele cu studii superioare au fost oferite 41 de locuri de muncă: ingineri constructori sau în industria alimentară, în telecomunicații, ingineri mecanici etc. La bursă au venit 1.500 de persoane, şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi, persoane fără ocupaţie neînregistrate la AJOFM Vâlcea, elevi şi studenţi din clasele terminale. Au fost încadrate, primind repartiţie pentru un loc de muncă, 33 de persoane, dintre care cinci cu studii superioare, iar alte 990 au fost selectate de angajatori pentru interviu sau probă de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS