21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe unde poţi afla anul construirii blocului

De unde poţi afla anul construirii blocului

Craiovenii care nu ştiu anul construirii blocului în care locuiesc sau alte detalii tehnice ale construcției pot să ceară la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ sau la Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj documente sau copii după actele doveditoare. Ei trebuie, însă, să treacă mai înainte și pe la asociația de proprietari, care este obligată să țină cartea tehnică a blocurilor arondate. 

Foarte mulți craioveni care au nevoie să afle anul construcției blocului în care locuiesc – aceste date fiindu-le necesare pentru perfectarea unor acte sau le sunt solicitate de către diverse instituții – se întreabă de unde pot afla asta. Care sunt instituțiile cărora li se pot adresa și care sunt pașii de urmat? Recent, mulți dintre locuitorii Craiovei au avut surpriza, atunci când au primit deciziile de impunere de la Direcția de Impozite și Taxe (DIT), să observe că la Rubrica anul construirii imobilului este trecut altul decât cel real. Ca să îndrepte această eroare, dar și ca să beneficieze de reducerea de impozit de 10%, 30% și 50%, în funcție de vechimea imobilului, proprietarii trebuie să aducă o dovadă cu anul real al construirii. Dar cum mulți nu dețin actele doveditoare trebuie să știe că trebuie să bată la ușa câtorva instituții, cum ar fi Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL), Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj (INVEST) și fostul PROIECT SA. Înainte de toate, craiovenii trebuie să știe că anul construiri imobilului în care locuiesc se regăsește în conținutul contractului de vânzare-cumpărare pe care ei trebuie să-l dețină, dar și în procesul-verbal de recepție a lucrării (finalizarea construcției). Dacă totuși proprietarii nu mai dețin aceste acte, ei pot afla mai multe date, inclusiv anul construirii, din cartea tehnică a imobilului, document care trebuie să se găsească la asociația de proprietari. Numai că și asociațiile, la rândul lor, întâmpină probleme fiindcă nici ele nu dețin aceste documente. „Noi nu am avut cărțile tehnice și am încercat să dăm de ele. Am tot umblat și, până la urmă, am aflat că s-ar găsi pe la RAADPFL. Există o arhivă, undeva în Brazda lui Novac, la blocul G6. Am făcut o solicitare la RAADPFL și unele dintre acestea s-au găsit. Într-adevăr, anul construcției este trecut în această carte. Din păcate, nu am găsit toate cărțile tehnice“, a spus Marin Bobu, președintele Asociației nr. 37 Craiovița Nouă.
Reprezentanții altor asociații au solicitat documentele tehnice ale blocurilor din asociația lor atât la RAADPFL, cât și la fostul PROIECT SA (SC Polystart Impex SRL). „Eu am cerut cărțile tehnice atât la RAADPFL, cât și la PROIECT. Am găsit o parte dintre ele la Regie și ne-au dat toate documentele pe care le dețineau și noi le păstrăm la asociație. Cine ne solicită sau dacă ne sunt necesare date din aceste documente luăm de aici“, a explicat Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari Bloc Romarta.
În schimb, reprezentanții altor asociații au avut ghinion fiindcă, deși au solicitat aceste documente, ele nu au fost de găsit. „Noi am văzut care este anul construcției blocului din contractele proprietarilor, dar nu avem cărțile tehnice, nu le-au găsit la RAADPFL. Au venit proprietarii și la noi să solicite. De exemplu, a venit un proprietar din blocul 9 să-i dăm noi, de la asociație, o adeverință pentru Taxe și Impozite, din care să reiasă anul construirii. Cei de la Taxe și Impozite nu vor să țină seama de datele din contractul de vânzare-cumpărare al proprietarului“, a spus Didina Salavarin, administratoarea Asociației nr. 2 Nicolae Titulescu.

Două arhive

Dacă nu pot afla de la asociație date legate de anul construirii blocului lor sau alte precizări tehnice, craiovenii mai au și alte variante. Singurele instituții care dețin în prezent proiectele blocurilor, cărțile tehnice, procesele-verbale de recepție sunt RAADPFL și Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj. „Noi deținem o arhivă. Este situată în blocul G6 din cartierul Brazda lui Novac. Aici se găsesc cărțile tehnice, procese-verbale de recepție a unora dintre blocurile din Craiova. Unele dintre ele ne-au fost solicitate de către reprezentanții asociațiilor și le-au fost eliberate. Altele încă sunt în custodia noastră. În ultima perioadă au venit foarte mulți craioveni să ne solicite astfel de acte. Precizez că pentru eliberarea unor documente din care să reiasă vechimea construcției sau diverse alte aspecte tehnice, proprietarii trebuie să facă o solicitare scrisă la sediul nostru, după care noi le eliberăm copii, în măsura în care deținem aceste date“, a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL.
Altă instituție la care proprietarii sau asociațiile pot apela este Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj, dar aici nu se găsesc cărțile tehnice ale imobilelor. „La noi se găsesc contractele de vânzare-cumpărare și procesele-verbale de predare-primire ale unora dintre blocurile din Craiova. Au venit unii proprietari și ne-au solicitat chiar duplicate după aceste contracte. Merge însă mai greu fiindcă nu avem o înregistrare electronică a acestor documente“, a declarat Dan Dobrescu, reprezentantul Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Dolj.

Anul construcției rezultă și din schița topo

Și de la fostul PROIECT SA se poate să se elibereze o adeverință din care să reiasă anul construirii blocurilor din Craiova, pe baza unor hărți întocmite după proiectele inițiale. „Cărțile tehnice sunt deținute de beneficiar nu de proiectant. În legătură cu ce ar putea afla cineva despre blocul său, există la noi niște careuri topo, întocmite de atelierul topo pe care noi l-am avut. Aceste careuri topo arată unde este poziționat blocul și este trecut anul și este clar că acest bloc dacă este trecut în careul topo în anul 1970 eu nu pot să-l trec ca fiind din anul 1980. De la noi se poate afla o dată orientativă de când s-a făcut blocul. Cei care sunt interesați pot să facă o cerere la noi și li se oferă bucățica din careu în care directorul trece conform cu originalul. În acest sens îi putem noi ajuta pe craiovenii interesați. Am avut, în ultimul timp, solicitări și pentru aceste careuri topo“, a declarat arhitect Lila Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS