16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova: A început competiția pentru stabilirea decanilor

Universitatea din Craiova: A început competiția pentru stabilirea decanilor

Prof. univ. dr. Nicolae Panea a anunțat că pe 19 și 20 aprilie va avea loc concursul pentru desemnarea decanilor celor 12 facultăți ale Universității din Craiova (Foto: Traian Mitrache)
Prof. univ. dr. Nicolae Panea a anunțat că pe 19 și 20 aprilie va avea loc concursul pentru desemnarea decanilor celor 12 facultăți ale Universității din Craiova (Foto: Traian Mitrache)

Procesul de desemnare a noilor structuri de conducere ale Universității din Craiova continuă, după alegerea rectorului, cu stabilirea noilor decani care vor conduce facultățile în următorii patru ani. De curând s-au încheiat înscrierile, iar din primele date, la jumătate dintre facultăți se anunță concurență acerbă la aceste funcții, iar la cealaltă jumătate este câte un candidat.

În aproximativ zece zile se vor stabili cei 12 decani care vor conduce facultățile Universității din Craiova. Desemnarea se va face prin concurs, care se va derula pe 19 și 20 aprilie și va consta în analizarea CV-ului, planului managerial și în susținerea unui interviu. Cadrele didactice care și-au dorit să candideze pentru o astfel de funcție au avut două zile la dispoziție, respectiv 7 și 8 aprilie, pentru a se înscrie. Conform dosarelor de candidatură, cea mai mare concurență se înregistrează până acum la Facultățile de Drept, Științe Sociale și Mecanică, unde sunt câte trei candidați pe loc. La Facultatea de Drept și-au exprimat intenția de a prelua conducerea prof. univ. dr. Sevastian Cercel, care ocupă și în prezent funcția de decan, dar și conf. univ. dr. Daniel Ghiță, și prof. univ. dr. Ion Turculeanu, vicepreședintele Baroului Dolj. La Facultatea de Mecanică este aceeași situație. Candidează actualul decan, prof. univ. dr. Dumitru Nicolae, dar și prof. univ. dr. Daniela Tarniță și conf. univ. dr. Cristian Burada. La Facultatea de Științe Sociale și-a afișat public candidatura prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, la care s-ar adăuga încă două dosare de candidatură, respectiv al actualului decan, conf. univ. dr. Ionuț Șerban, dar și cel al conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu. Concurență ceva mai scăzută este la Facultatea de Inginerie Electrică, unde s-au înscris în competiție prof. univ. dr. Marian Ciontu și prof. univ. dr. Petre Marian Nicolae, dar și la Facultatea de Litere, unde și-au depus dosarele prof. univ. dr. Elena Pârvu și conf. univ. dr. Anamaria Preda.

Șase facultăți cu un singur candidat

La restul facultăților, pentru funcția de decan există un singur candidat, în multe cazuri fiind însă alt cadru didactic decât actualul decan. La Facultatea de Agronomie, în prezent decan este conf. univ. dr. Radu Lucian Pânzaru, iar dosar de candidatură pentru a prelua funcția și-a depus prof. univ. dr. Alexandru Tudor, directorul departamentului Măsurători – Management – Mecanizare. La Facultatea de Automatică și Calculatoare s-a înscris la concurs prof. univ. dr. Dan Selișteanu, actual prodecan, pentru a prelua conducerea asigurată de prof. univ. dr. Eugen Bobașu. Schimbări se anunță și la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, unde pentru funcția de decan și-a depus candidatura prof. univ. dr. Nicolae Sichigea, în prezent această funcție fiind ocupată de prof. univ. dr. Marian Siminică, precum și la Facultatea de Horticultură, unde candidează prof. univ. dr. Sina Cosmulescu Niculina, în prezent fiind decan conf. univ. dr. Cîmpeanu Băducă. De asemenea, la Facultatea de Teologie, în competiția pentru conducerea facultății s-a înscris pr. conf. univ. dr. Răzvan Stan, pentru a-l înlocui pe Mitropolitul Olteniei, ÎPS prof. univ. dr. Irineu Ion Popa. La alte două facultăți, decanii actuali sunt și candidați. Este cazul Facultății de Științe, la care și-a depus candidatura conf. univ. dr. Gabriela Iacobescu, care în prezent ocupă această funcție ca interimar, și Facultatea de Educație Fizică și Sport, cu prof. univ. dr. Marian Dragomir. Dosarele de candidatură urmează să fie validate de Biroul Juridic al Universității din Craiova.
De asemenea, pentru a prelua mandatul, candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții. „Trebuie să facă față unui concurs în care sunt evaluate date de curriculum vitae, elemente ce țin de pregătirea lor profesională, de contribuția lor științifică, de renumele lor în domeniul științelor pe care le reprezintă, notorietatea lor pe plan național și internațional, iar pe de altă parte este vorba de susținerea unui plan managerial, în care, evident, axele cele mai importante sunt convergența cu proiectul managerial al rectorului și elementele ce țin de realitatea concretă a facultății respective. Sunt două zile de evaluare pe 19 și 20 aprilie“, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector pentru Departamentul Relații internaționale și imagine. Noii decani vor fi validați și de Senatul Universității din Craiova pe 21 aprilie și își vor desemna prodecanii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS