11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLia Olguța Vasilescu, test de integritate pentru PSD

Lia Olguța Vasilescu, test de integritate pentru PSD

De la stânga la dreapta: Claudiu Manda - președinte PSD Dolj, Lia Olguța Vasilescu - președinte PSD Craiova, Liviu Dragnea - președinte PSD, Sorin Răducan - prefect<br /> de Dolj, Ion Prioteasa - președinte CJ Dolj, Radu Preda - administator public al Craiovei și Mihail Genoiu - viceprimar al Craiovei (Foto: Arhiva GdS)
De la stânga la dreapta: Claudiu Manda – președinte PSD Dolj, Lia Olguța Vasilescu – președinte PSD Craiova, Liviu Dragnea – președinte PSD, Sorin Răducan – prefect de Dolj, Ion Prioteasa – președinte CJ Dolj, Radu Preda – administrator public al Craiovei și Mihail Genoiu – viceprimar al Craiovei (Foto: Arhiva GdS)

Fără îndoială, cel mai mediatizat subiect local al săptămânii trecute a fost cazul de corupție în care este implicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. DNA a acuzat-o  de opt infracțiuni constând în luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite. Suma incriminată de procurori se ridică la circa 250.000 de euro. În acest dosar, anchetatorii au cerut și măsuri preventive: arest preventiv pentru Olguța Vasilescu și control judiciar pentru presupușii complici, Radu Preda – administrator public al Craiovei și Elena Daniela Popescu – președinte al Asociației „Pro Craiova“, ONG-ul prin care s-au rulat banii în afacerea „Fațada“. Olguța Vasilescu a fost reținută 24 de ore, iar pe 31 martie a fost prezentată judecătorilor de la Tribunalul Municipiului București, care au decis să o plaseze în arest la domiciliu. Măsura a fost contestată atât de DNA, cât și de inculpată. La termenul din 6 aprilie, Curtea de Apel București a decis cercetarea primarului în stare de libertate, fără nici un fel de restricții. De astăzi, Olguța Vasilescu se poate întoarce la primărie. Prima observație pe care vreau să o fac este că principalul suspect este liber, iar presupușii complici – sub control judiciar.

Reținerea, arestarea (preventivă sau la domiciliu), controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune sunt măsuri preventive prevăzute la art. 202, alin. 4 din Codul de Procedură Penală. Ele sunt dispuse atunci când există probe sau indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni (art. 202, alin 1). În motivarea deciziei de la Tribunalul Municipiului București se spune că „sunt indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpata ar fi săvârșit infracțiunile pentru care este cercetată“. Instanța a considerat însă că Olguța Vasilescu nu este pericol public și, având în vedere că este la prima problemă cu justiția, a plasat-o în arest la domiciliu. Nu avem încă motivarea Curții de Apel București, instanța care a lăsat-o în libertate, fără restricții. Vreau să remarc însă un lucru important. Am observat că în toate cazurile de corupție, DNA cere măsurile și pedepsele maxime prevăzute de lege. Nu ar trebui deci să ne mire contrastul și distanța dintre solicitările DNA și deciziile instanței.
Nu mă pronunț asupra probității judecătorilor, în legătură cu care au apărut diverse speculații. Voi analiza însă modul în care a fost manipulat acest proces la nivel mediatic. Așadar, instanța s-a pronunțat asupra oportunității măsurilor preventive în această fază a anchetei. Nu s-a pronunțat asupra vinovăției sau nevinovăției Olguței Vasilescu în dosarul de corupție. După finalizarea investigației, procurorii vor trimite dosarul la instanță. Decizia pe fond poate fi atacată cu recurs și apel, astfel că pot trece ani de zile până la decizia finală.
În opinia mea, eliberarea primarului mai înseamnă un lucru: că probele de la dosar sunt suficiente, ele nu mai pot fi influențate de către inculpată. Pe surse, presa centrală a relatat că la dosar s-ar afla, printre altele, denunțuri, declarații ale martorilor (inclusiv martori cu identitate protejată), interceptări telefonice și ambientale, contracte de sponsorizare/execuție lucrări, extrase de cont. Așadar, mai mult decât niște simple denunțuri, așa cum susținea DNA primar.

Cum au fost manipulate faptele la nivel de comunicare și imagine? Decizia Curții de Apel București a fost prezentată ca pe o mare victorie împotriva sistemului opresiv, care anchetează oameni nevinovați doar pentru că sunt populari în sondaje. Eliberând primarul încătușat și arestat, instanța ar fi deliberat pe fond, demonstrând că primarul este nevinovat. Imediat, Olguța Vasilescu a apărut la două televiziuni naționale de știri apropiate PSD.
Patronii acestor televiziuni au și ei mari probleme cu DNA: unul execută zece ani de pușcărie, iar altul abia a fost salvat de la arest de către colegii parlamentari. După unele surse, colegii l-ar fi salvat după ce i-ar fi șantajat mediatic. Olguța Vasilescu și-a certat colegii care nu i-au luat apărarea în fața DNA și a anunțat că este dispusă să candideze la primărie și din postura de independent. Voalat, a atacat președinții celor două camere ale parlamentului, Valeriu Zgonea (Camera Deputaților) și Călin Popescu Tăriceanu (Senat).
„Dacă aș fi denunțător de meserie, aș depune denunțuri împotriva celor doi președinți ai celor două Camere pentru că de doi ani refuză să pună în acord Codul Penal cu ceea ce a decis CCR. Mai multe articole din Codul Penal au fost declarate neconstituționale. Nu înțeleg ce e spaima asta generalizată, unde ajungem?“, a spus Lia Olguța Vasilescu, citată de stiripesurse.ro. Curios, Zgonea susține DNA, nu dezinteresat, aș zice eu. Procurorii anticorupție i-au îndepărtat din cale un obstacol către șefia partidului (Dan Șova) și sunt la un pas de a-l scoate din joc pe al doilea (Liviu Dragnea). Pe de altă parte, unul dintre denunțători este un om de afaceri craiovean care sprijină candidatul ALDE la Primăria Craiova, Mircea Năstase. Așadar, omul lui Călin Popescu Tăriceanu. La ce denunțuri se referea Lia Olguța Vasilescu? În referatul de arestare se face referire la un „deputat“ care în 2012 convingea potențialii sponsori să contribuie financiar la campania Olguței Vasilescu, pentru că după ce aceasta va ajunge primar, vor primi „înzecit“. Numele deputatului este încă un mister pentru noi, însă procurorii îl știu.

După explodarea acestui caz, s-a pus problema dacă PSD o va mai susține pe Olguța Vasilescu în cursa pentru Primăria Craiova. Conducerea partidului nu a reacționat imediat. Valeriu Zgonea a spus că există două alternative: Claudiu Manda – președintele PSD Dolj și Ion Prioteasa – președintele Consiliului Județean Dolj. Evident, Zgonea nu este interesat de primărie, are obiective mai mari. Olguța Vasilescu a înțeles că poate pierde postura de candidat și a acționat rapid. A anunțat că este hotărâtă să candideze chiar și independent la primărie, contând pe sprijinul craiovenilor. A mers „la o cafea“ în Centrul Vechi, motiv să facă o baie de mulțime „spontană“. Eu nu am văzut decât cel mult 100 de susținători, mulți fiind oameni de la partid și angajați la regiile din subordine. Presa aservită a anunțat 1.000 și 2.000 de participanți, oficioasele nu s-au înțeles asupra cifrei. Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a ieșit și el la cafea cu Olguța Vasilescu. Acesta a spus presei că o susține, dar că decizia finală aparține Biroului Permanent Național al PSD.

În paralel cu aceste lucruri, la București se derula alt proces important. Vineri a fost ultimul termen în procesul „Referendumul“, al liderului PSD, Liviu Dragnea. Acesta a așteptat cu sufletul la gură decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Procurorii DNA cer cinci ani de închisoare cu executare, iar președintele completului a fost chiar șefa ÎCCJ, incoruptibila Livia Stanciu. Surpriză însă, instanța a rămas în pronunțare, iar soluția va fi dată pe 22 aprilie. Vor fi două săptămâni de așteptare chinuitoare și maximă încordare pentru Liviu Dragnea, care în acest interval trebuie să se pronunțe asupra candidaților PSD la alegerile din 5 iunie. O mică paranteză aș face aici. PNL, care cere două tururi, a reușit să atace în instanță ordonanța prin care guvernul a stabilit pe 5 iunie alegeri într-un singur tur. Cazul va fi judecat chiar azi la Curtea de Apel București, el putând ajunge într-un timp relativ scurt la Curtea Constituțională a României (CCR). Este de notorietate că șeful CCR, Augustin Zegrean, s-a pronunțat asupra problemei, fiind de acord cu alegerile în două tururi. După timing, este foarte posibil să avem o mare surpriză. Revenind, trebuie spus că data limită pentru depunerea candidaturilor este 26 aprilie. Listele pot fi depuse după sentința ÎCCJ, dar procesul desemnării lor se face în perioada deliberării. Eu cred că este important ce semnale dă Liviu Dragnea în această perioadă. Șeful PSD va fi sfâșiat între constrângerea de a arăta că sprijină justiția, nesusținând candidați penali, și impulsul de a-i pune pe liste pentru a nu fi doborât de propriul partid. După procesul de vineri, Dragnea a anunțat că o susține pe Olguța Vasilescu, „indiferent de ce spune unul sau altul“. Totuși, PSD are un cod de integritate, care spune că nu vor beneficia de susținerea politică a partidului persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală sau au fost trimise în judecată pentru dare și luare de mită (art. 1, lit a). În actualul context, Olguța Vasilescu nu trece de primul criteriu impus de PSD. Cum poate partidul să ceară votul și încrederea cetățenilor dacă una spune și alta face? Dacă susține la primărie urmăriți penal pentru luare de mită? În al doilea rând, ce dovadă de probitate morală ar da Liviu Dragnea în fața justiției care deliberează în procesul său, în care a luat pe fond un an cu suspendare?

Dosarul de corupție al Olguței Vasilescu este încă neconsumat mediatic. În următoarea perioadă, pe surse pot apărea în spațiul public interceptările telefonice (ambientale) și alte date din dosar, așa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri. Aceste informații pot fi letale pentru PSD. Iată de ce decizia este complicată. Este posibil ca declarativ Olguța Vasilescu să fie susținută de liderii PSD, dar în Biroul Permanent Național să rezulte altfel. Evident, acestea sunt doar supoziții, valabilă fiind și varianta în care PSD își asumă toate riscurile și consecințele susținerii Olguței Vasilescu. Acum câțiva ani, când președintele CD, Valeriu Zgonea, l-a invitat să ia cuvântul în parlament, șeful PSD Dolj, Claudiu Manda, i s-a adresat acestuia familiar: „Mulțumesc, Nașule!“. În contextul actual, cred că acesta ar spune: „Ce facem, Nașule?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS