10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPete negre pe străzile Craiovei

Pete negre pe străzile Craiovei

Reabilitarea pe fonduri europene a două străzi din Craiova, Caracal și Râului, este ca o minune care a ținut trei zile. Una este acum spartă din cauza intervențiilor furnizorilor de utilități, iar pe alta covorul asfaltic este vălurit din loc în loc. De asemenea, unele dintre cele mai circulate străzi ale orașului sunt pline de gropi.

Multe dintre străzile orașului Craiova sunt pline de gropi și denivelări chiar dacă unele dintre ele au fost recent reabilitate (unele dintre lucrări nefiind recepționate nici la acest moment), iar pe altele gropile au fost „uitate“ în carosabil de ani buni, devenind în timp mici cratere. Toate aceste aspecte le creează neplăceri craiovenilor.
Unele dintre gropile din carosabil au apărut din cauza intervențiilor făcute de furnizorii de utilități, cărora fie le-au crăpat conductele, fie și-au amintit că acum au fonduri să-și înlocuiască rețelele, iar ulterior au făcut de mântuială lucrările de „readucere la starea inițială“ a străzii. Este și cazul străzii Caracal, reabilitată pe fonduri europene, dar spartă fără nici o problemă de furnizorul de energie electrică. Covorul asfaltic din imediata vecinătate a sensului giratoriu a fost spart pentru lucrări de intervenție, numai că readucerea străzii la starea inițială lasă de dorit. Strada Caracal este brăzdată de un șanț pe ambele sensuri de mers, acoperit cu un strat de asfalt care s-a lăsat. Se pare că respectivului operator nu i-a reușit readucerea carosabilului la starea inițială.
Tot pe Caracal, în apropierea stației Rompetrol, Compania de Apă Oltenia a intervenit ieri la o avarie. Apa ieșise la suprafață prin covorul asfaltic și, prin urmare, echipele de intervenție ale CAO au spart strada pentru remedierea problemei. „Am intervenit pentru o avarie. Au rămas conducte vechi și acum avem surprize. Vom repara strada după ce vom finaliza lucrările“, a spus Constantin Mitriță, directorul CAO.
Societățile comerciale sau regiile autonome care au în administrare rețele de distribuție sau de canalizare ar trebui să știe că „pentru străzile aflate în garanție, lucrările de intervenții se pot executa numai cu refacerea în totalitate a carosabilului/trotuarului afectat, dar și a marcajului rutier“, se arată în art. 36 din Hotărârea Consiliului Local nr. 304 din 20.12.2012. Iar în cazul în care se execută lucrări de cuplare sau traversare prin spargere a străzilor în garanţie, cel care realizează lucrarea are obligaţia de a freza şi de a reface cele două straturi de asfalt (stratul de legătură şi stratul de uzură) pe o suprafaţă de un metru în jurul perimetrului suprafeţei afectate, se arată în aceeași hotărâre de consiliu.
Pe bulevardul Râului, reabilitat de Tel Drum, deși nu mai este vorba de nici o intervenție, pe alocuri au apărut denivelări în carosabil, pe tronsonul dinspre bulevardul Știrbei Vodă spre strada Brestei.

Când vine rândul gropilor?

Gropile sunt altă pată neagră pentru străzile orașului. Pe artere intens circulate, cum ar fi strada Brestei, cratere de mărimi considerabile apar în asfalt. Nu le observă decât șoferii care sunt nevoiți să le ocolească zilnic. De săptămâni bune, chiar în poarta Tribunalului Dolj este o groapă mare. Poate doar dacă administrația locală o să dea cu ochii de ea îi va veni rândul să fie astupată. Tot pe strada Brestei, în apropierea Companiei de Apă Oltenia, altă groapă își face veacul de săptămâni bune. Când va veni vremea să fie refăcute și aceste străzi? „Am dat de lucru celor abilitați ca până mâine (astăzi -n.r.) să inventarieze toate aceste gropi și deficiențe care au apărut pe străzile din Craiova, după care urmează să luăm măsurile care se impun. Unele dintre lucrări se efectuează pe contractul-cadru, altele cad în sarcina constructorului care s-a ocupat de reabilitarea respectivelor artere de circulație“, a declarat Mihail Genoiu, viceprimarul municipiului Craiova.
Intervenții au loc și pe strada Păstorului, unde se lucrează la înlocuirea rețelelor de gaze, dar și în zona mărginită de cvartalul de blocuri situate pe strada Nicolae Bălcescu. Aici, SC Termo Craiova SRL intervine pentru remedierea unor avarii la conductele de agent termic. Lucrările parcă nu se mai sfârșesc, fiindcă angajații SC Termo Craiova SRL sapă azi într-un loc, mâine în altul. În urmă rămân doar gropile, spre nemulțumirea craiovenilor care locuiesc aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS