20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDSP tratează birocratic sănătatea copiilor din Șimnicu de Sus

DSP tratează birocratic sănătatea copiilor din Șimnicu de Sus

Preșcolarii și elevii din Șimnicu de Sus învață într-o clădire în care pereții sunt plini de mucegai și infiltrații. În clase, dar și pe holuri este un miros greu de suportat care provine de la fosa septică, fapt prezentat de GdS în urmă cu două săptămâni. De atunci nu s-a luat nici o măsură. Culmea este că situația este cunoscută și de reprezentanții DSP Dolj din luna septembrie a anului trecut, dar a fost tratată birocratic, prin anunțarea unui nou control abia pentru luna mai 2016. 

Mucegaiul este periculos pentru sănătate. Medicul Ștefan Popescu a explicat la ce sunt expuși elevii și pre­șco­larii care învață în clădiri cu mucegai: „Copiii alergici au de suferit. Pot apărea alergii respiratorii și cutanate, bronșită, astm, urticarie. Nu e plăcut să stea în spațiu cu mucegai și infiltrații“. Dar, pe lângă mucegai, copiii trebuie să suporte și mirosul provenit de la fosa septică.
Condițiile din Școala și Grădinița din Șimnicu de Sus nu au fost considerate însă periculoase de angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, care au fost în control la începutul anului școlar. Aceștia au considerat că mucegaiul de pe pereți și mirosul degajat de fosa septică până în clase constituie „neconformități“ pentru care s-au făcut recomandări de remediere și un control peste o jumătate de an.
„În cadrul acţiunii tematice a MS, urmare a Adresei nr. 60422/21.09.2015 s-a procedat la verificarea conformării la legislaţia sanitară în vigoare la unitatea menţionată şi a structurilor aferente, pe 29.09.2015, ocazie cu care s-au depistat neconformităţi, motiv pentru care s-au făcut recomandări privind remedierea acestora. Ca urmare, conducerea şcolii a făcut demersuri către Consiliul Local pentru alocarea de fonduri în vederea demarării lucrărilor de reparaţii şi igienizări, acolo unde era necesar, s-a efectuat controlul medical periodic al întregului personal angajat şi s-au făcut lucrări de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare prin firme autorizate. Un nou control se va efectua în luna mai a anului curent“, se arată într-un comunicat al DSP Dolj în care se prezintă situația Școlii Șimnicu de Sus.
Comunicatul a fost dat după ce articolul a apărut în Gazeta de Sud. Nici măcar declarațiile părinților și ale directoarei școlii care spunea că unii copii s-au îmbolnăvit nu par să fi schimbat părerea angajaților DSP Dolj, care au ales să lase elevii să învețe în aceleași condiții și să păstreze data următorului control ca fiind mai 2016.
Singura intervenție: pereți spălați și clor

Directoarea școlii, Nadia Manda, susține că nu are nici o posibilitate de a îmbunătăți condițiile în care învață copiii din Șimnicu de Sus. „Tot ce am putut să fac a fost să spăl pereții și să turnăm clor în toalete ca să se diminueze mirosul din fosă, dar aceste măsuri sunt de ameliorare și nu sunt o soluție. Mirosul greu se simte în continuare în clase. Trebuie făcute lucrări de reparații. Eu nu pot lua măsuri pentru că nu am contractat lucrarea de reabilitare și modernizare a școlii și grădiniței. Din câte știu, această investiție este în garanție. Reprezentanții administrației locale trebuie să intervină. Eu am încercat să mut copiii, dar mi s-a spus că nu pot face acest lucru pentru că nu voi primi microbuzul școlar de la primărie. Practic, nu am altă posibilitate“, a spus directorul școlii. Managerul unității școlare susține că în acest caz s-a seziat și Avocatul Poporului, care a cerut explicații. „Mi s-au solicitat note de relații de la Avocatul Poporului referitoare la situația acestei unități școlare“, a precizat directorul Nadia Manda.
Până se va rezolva însă situația și se vor face reparațiile necesare, elevii vor învăța în aceleași condiții care le pun sănătatea în pericol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS