10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȚesătoarele din Argetoaia

Țesătoarele din Argetoaia

Daniela Căplescu, țesătoare din comun Argetoaia
Daniela Căplescu, țesătoare din comun Argetoaia

În clădirea fostului CAP din comuna Argetoaia, într-un spațiu renovat, la etaj stau înșiruite de-a lungul pereților războaiele, unele noi, altele cu lemnul înnegrit de trecerea timpului. Aici, 70 de femei din localitate vin zilnic pentru a confecționa produse „made in rural“. Tinere sau bătrâne, cu toate își arată dibăcia în arta țesutului sau brodatului, ducând mai departe frumoasa tradiție a țesutului în război și a cusutului iilor. Daniela Căplescu este una dintre acestea. Așezată la un război, femeia tânără și slăbuță trece cu rapiditate suveica printre ițele groase.
„Toate femeile de aici am urmat un curs de țesătorie. Așa am învățat să țesem, să facem covoare, trăistuțe și mai ales ii. Sunt cerute pe piață, avem comenzi, mergem la târguri. Am fost și la Târgul meșterilor populari din Craiova. Lucrăm și la comandă. Preferatele sunt iile. Lucrăm zilnic, când avem comenzi. Covorașele oltenești se cer și ele foarte mult. Ne-am adaptat din mers, avem și un site – «Târgul meșterilor de la sat»“, explică  Daniela Căplescu, țesătoare din localitatea Argetoaia.
Femeile de la atelier spun că însăși denumirea localității vine de la una dintre piesele care compun războiul de țesut, argeaua (nume dat celor două scânduri care unesc transversal extremitățile războiului de țesut).
Atelierul și activitatea desfășurată aici sunt încurajate și de administrația locală, fiindcă în acest fel tradiția este dusă mai departe. „Am reușit să punem pe picioare o îndeletnicire mai veche. Am făcut, cu sprijinul unor fundații, două asociații de țesătoare. Au un spațiu închiriat, dat de primărie, unde au atelierele, cu războaie vechi, dar și noi, cu mașini de tricotaj și mașini de cusut, realizează produse pe care le valorifică. Au un magazin în Craiova unde își vând produsele, dar execută și diverse produse care li se comandă pe internet. Aici țes și confecționează trăistuțe, covoare oltenești, căciulițe, dar și rochii. Iile sunt cele mai căutate. Sunt implicate în acest program și tinerele satului. S-a început cu femei mai în vârstă și se continuă cu cele tinere. Au fost școlarizate, au învățat această artă a țesutului și acum duc tradiția mai departe“, spune Lucian Vânătoru, primarul localității Argetoaia.
Frumuseţea modelelor populare oltenești, tradiţia culorilor armonios combinate pe înfloriturile iţelor din lână și pe piepții iilor prinde viață aici, în acest la loc, la Argetoaia, comuna în care meșteșugurile tradiționale nu sunt lăsate să piară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS