5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul încasează două treimi din TVA datorată de firme

Fiscul încasează două treimi din TVA datorată de firme

Reprezentanții Fiscului spun că au crescut încasările din TVA pentru că doljenii au mers la Fisc să își plătească debitele principale, ca să li se amnistieze penalitățile de întârziere și pentru că s-a stimulat consumul după reducerea cotei generale de TVA (FOTO: Bogdan Grosu)
Reprezentanții Fiscului spun că au crescut încasările din TVA pentru că doljenii au mers la Fisc să își plătească debitele principale, ca să li se amnistieze penalitățile de întârziere și pentru că s-a stimulat consumul după reducerea cotei generale de TVA (FOTO: Bogdan Grosu)

Sumele declarate din TVA sunt mai mici decât anul trecut. În plus, mai există o problemă foarte mare: din sumele pe care le-ar avea firmele de plată către stat efectiv, s-a achitat doar aproximativ 57% în februarie 2015 și circa 69% în februarie 2016. Aflați cum explică ANAF de ce încasează mai puțin decât datorează firmele statului.

Gradul de colectare la buget a unei taxe care este cel mai important venit al statului – cel din taxa pe valoarea adăugată (TVA) – este mult mai mic decât sumele declarate și datorate de firmele din toată Oltenia. Potrivit datelor de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, în luna februarie, sumele declarate aferente lunii ianuarie au fost mult mai mari decât sumele încasate efectiv de Fisc, atât anul acesta, cât și anul trecut. Astfel, în februarie 2015 (pentru ianuarie 2015), s-au înregistrat sume declarate de firme sub forma TVA de plată către stat de 84 de milioane de lei pe toate județele Olteniei, dar s-au încasat în aceeași lună doar 49 de milioane de lei, reprezentând 57% din sumele datorate de firme. Diferențe mari între TVA datorată și TVA încasată de Fisc s-au menținut și în luna februarie 2016. Pe toate județele Olteniei se datora TVA de 75 de milioane de lei, dar s-au încasat până acum doar 51,6 milioane de lei, respectiv 69% din cât datorau firmele.
Cum explică Fiscul această discrepanță, respectiv că într-o lună oarecare din an se încasează doar 57% din sumele datorate și în luna similară din anul curent, doar 69% din TVA datorată bugetului de stat? „Gradul de colectare a TVA de la contribuabilii mijlocii este de aproximativ 70% din cauza unor eșalonări la plată care li se oferă. Ei au posibilitatea să amâne plata cu o lună, dar li se aplică o penalitate de 5%. De aceea sunt întârzieri la plata TVA din partea acestei categorii de contribuabili. Este vorba de firme din domeniul construcțiilor, din prestări servicii, din agricultură, care au probleme temporare cu lichiditățile și nu pot plăti exact la termenul scadent. Unele firme mici sau mijlocii au contracte cu diverse primării, care nu le-au plătit lucrările efectuate, și astfel firmele ajung să nu-și poată plăti la timp sumele către bugetul consolidat al statului“, a declarat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.

S-a încasat mai mult din TVA, dar sumele declarate sunt mai mici

De la 1 ianuarie 2016, s-a redus TVA la 20%, de la 24% cât fusese anul anterior. În luna februarie 2016, când se plătesc „dările“ aferente lunii ianuarie, Fiscul a încasat din toată Oltenia 51,6 milioane de lei, în creștere față de aceeași lună a anului 2015, când se încasaseră 49 de milioane de lei. Finanțiștii explică situația prin faptul că au ieșit „la suprafață“ sume de bani ce nu fuseseră declarate anterior de către firme, de teama controalelor celor de la Antifraudă Fiscală. „În luna februarie 2016, față de luna februarie 2015, încasările din TVA au crescut cu 5,23%. De regulă, relaxarea fiscală aduce un plus de venituri la bugetul general consolidat, prin stimularea consumului. Dar, în primul rând, au crescut încasările datorită acțiunilor întreprinse de organele fiscale, adică de Direcția Națională Antifraudă și de organele de Inspecție Fiscală cu atribuții pentru combaterea evaziunii fiscale, când tranzacțiile au fost scoase la suprafață, în sensul evidențierii fiscale și declarării acestora. De asemenea, au avut efect și controalele fiscale care au avut drept scop reducerea arieratelor bugetare“, a explicat Mihai Antonescu.

TVA declarată și încasată în județele Olteniei 2015

TVA declarată și încasată în județele Olteniei 2016

OUG cu amnistia fiscală a determinat debitorii să plătească la Fisc

Directorul DGRFP Craiova a mai explicat că majorarea încasărilor din TVA, deși cota generală s-a redus, este posibilă ca efect al OUG 44/2015 de scutire la plata penalităților de întârziere calculate pentru unele persoane fizice care aveau datorii către Fisc, cu condiția ca acestea să achite debitele principale până la 31 martie. Ca să fie scutite de penalități, mai multe persoane fizice și-au achitat, în ultima perioadă, dările către stat.
În același timp, sumele totale din TVA declarate de firme că ar fi de plată către stat au fost mai mici în februarie 2016, față de februarie 2015. Anul acesta și-au declarat TVA de plată de 75 de milioane de lei firmele din toate județele Olteniei arondate la DGRFP Craiova, iar pe aceeași lună din 2015 își declaraseră că ar avea de plată TVA în sumă de 87 de milioane de lei. Antonescu susține că diferențele foarte mari din TVA declarat au la bază și faptul că în 2016 s-au rambursat sume importante din TVA, cu circa zece milioane de lei mai mult ca anul trecut, dar s-au și compensat sume foarte mari, cu peste șase milioane de lei mai mult ca anul trecut.

Încasări mai mari pe tot anul 2015, față de 2014

Deși anul trecut a fost scăzută cota de TVA la alimentele de bază la 9%, Fiscul regional cu sediul la Craiova a încasat din Oltenia pe tot anul 2015 mult mai mulți bani decât în 2014. Directorul executiv Mihai Antonescu a precizat că, pe tot anul 2015, DGRFP Craiova a încasat din Oltenia mai mult cu 19% față de anul 2014. Antonescu explică această creștere tot prin faptul că s-a intensificat consumul, ca urmare a reducerii TVA la alimente și la panificație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS