10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTragedie la Rânca - Un copil de patru ani a murit după ce a căzut într-o fosă septică

Tragedie la Rânca – Un copil de patru ani a murit după ce a căzut într-o fosă septică

Tragedie într-o familie din oraşul gorjean Novaci, după ce un copil de patru ani a murit sâmbătă în zona montană Rânca. Băiatul se afla împreună cu bunicii săi la casa de vacanţă a familiei. Sâmbătă dimineaţă, bunicii şi copilul se pregăteau să meargă pe pârtia de schi. La un moment dat, micuțul a dispărut, iar rudele acestuia au intrat în panică şi au anunţat salvamontiştii şi jandarmeria montană. Primul care a ajuns la faţa locului dintre cei chemaţi prin serviciul 112 a fost şeful Postului de jandarmi din Rânca, Aurel Haşcău. Acesta era în patrulare în apropiere şi a ajuns imediat ce a primit informaţia în legătură cu dispariţia băieţelului.
„Am ajuns în mai puţin de un minut. Copilul era căzut în hazna. Am intrat şi l-am scos, apoi l-am învelit într-o pătură şi l-am dus în casă, unde urma să i se acorde primul ajutor. Când l-am găsit nu era conştient“, a declarat şeful Postului de jandarmi din Rânca, Aurel Haşcău. La scurt timp, la faţa locului au ajuns şi salvamontiştii care au început, la rândul lor, manevre de resuscitare. În zonă au mai sosit două echipaje de ambulanţă, unul de la Novaci şi celălalt de la Târgu Jiu. După mai bine de trei ore de manevre de resuscitare, în ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale, micuţul a fost declarat mort.

Proprietarii de pensiuni acuză autorităţile locale de nepăsare

Proprietarii de pensiuni acuză autorităţile locale de nepăsare şi susţin că, dacă în Rânca ar fi existat o ambulanţă cu echipaj medical, copilul poate ar fi avut o şansă. „Ambulanţa a ajuns destul de târziu. S-a pierdut timp preţios până când cadrele medicale au ajuns aici. Una e să ajungi în câteva minute şi alta să intervi într-o jumătate de oră sau mai bine. Eu am propus demult ca în Rânca, pe lângă Jandarmerie şi Salvamont, să fie şi un echipaj de ambulanţă şi unul de pompieri care să intervină în caz de nevoie. Dacă nu în permanenţă, măcar în weekend sau în zilele de sărbătoare, când sunt mulţi turişti, o ambulanţă ar trebui să stea aici“, a spus Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca. Cei prezenţi la faţa locului au spus că ambulanţa de la Novaci a sosit la aproape o jumătate de oră de la anunţul la 112 în timp ce echipajul de la Târgu Jiu, dotat cu aparatură de intervenţie în cazuri deosebite, a avut nevoie de o oră şi 15 minute pentru a ajunge în Rânca.

Dosar penal pentru moarte suspectă

Poliţiştii gorjeni au început o anchetă în acest caz pentru a stabili condiţiile în care copilul şi-a pierdut viaţa. Anchetatorii urmează să afle şi de ce fosa septică nu era acoperită. Se presupune că micuțul s-ar fi dat pe un derdeluş din apropiere şi ar fi nimerit exact în gura de vizitare. Medicii legişti vor stabili dacă băiatul a suferit vreun traumatism major în zona capului înainte de a ajunge în apă. „A fost deschis un dosar penal pentru moarte suspectă. Se fac, deocamdată, cercetări. Nu sunt vizate momentan persoane. Se va stabili exact ce s-a întâmplat în ziua respectivă la Rânca şi în ce condiţii s-a produs decesul“, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
Mihai Tudor
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS