21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClinica Medicală I a Spitalului „Filantropia“, adusă la normalitate

Clinica Medicală I a Spitalului „Filantropia“, adusă la normalitate

Clinica Medicală I din cadrul Spitalului „Filantropia“ Craiova a fost reabilitată. S-au făcut reparații și achiziții de mobilier și aparatură medicală care să le asigure pacienților tratament în condiții bune. Clinica ar mai avea nevoie de linii noi de endoscopie, precum și de un lift.

În Clinica Medicală I a Spitalului Municipal „Filantropia“ se internează lunar în jur de 250 de pacienți. Aici vin bolnavi din toată Oltenia. Cei mai mulți au probleme digestive și hepatice. Clinica are 56 de paturi și, de multe ori, mai ales în perioada toamnă-primăvară, este nevoie ca pacienții să-și facă programare pentru a se putea interna. „În general, pacienții se confruntă cu boli digestive și hepatice. Întâlnim însă și patologie oncologică, bronșite cronice, astm, pneumonii. 60% dintre cei care se tratează aici sunt bolnavi cronici care vin cu bilet de trimitere de la medicul de familie, iar 40% ajung în clinică prin Urgență, cu boli acute. În ultimii doi ani, numărul pacienților care se adresează acestei clinici a crescut. Vin aici pentru medici, dar și pentru condițiile hoteliere“, spune Viorel Biciușcă, șeful Clinicii Medicale I.

„Funcționăm doar cu șase infirmiere“

Renovată recent, clinica îi așteaptă pe bolnavi în condiții decente pentru un spital municipal. Au fost renovate toate saloanele, grupurile sanitare, și a fost adus mobilier nou, iar în urmă cu trei ani a fost achiziționat un ecograf Doppler color care funcționează în cabinetul de ecografie. Clinica Medicală I a fost reabilitată complet cu 622.000 de lei. „Este binevenită această renovare pentru că acum, pentru bolnavi, sunt condiții asemănătoare cu cele de acasă. Pe lângă acel ecograf, clinica a fost dotată și cu o sondă de colonoscopie atașată la un aparat mai vechi, care necesita cumpărarea acestei sonde pentru a putea funcționa“, adaugă dr. Biciușcă.
Dacă pacienții sunt mulți, asistentele și infirmierele sunt puține. Din păcate, unitatea are deficit de personal. Ar avea nevoie de 12 infirmiere, dar nu sunt decât șase. „Funcționăm cu număr scăzut de cadre medii și auxiliare. Au fost făcute în mod repetat rapoarte pentru scoaterea la concurs a posturilor. Sunt solcitări pentru două posturi de infirmiere. Am înțeles că la unele sesiuni de concurs nu s-a prezentat nimeni. Necesarul nostru ar fi de cel puțin 12 infirmiere și funcționăm doar cu șase. Sunt multe paturi, clinica funționează pe două niveluri, parter și etaj, iar numărul de cadre trebuie repartizat astfel încât să fie acoperite ambele sectoare“, explică șeful clinicii.

„Ideal ar fi să existe și un lift“

Clinica are nevoie și de linii noi de endoscopie. Util ar fi și un lift, astfel încât pacienții greu deplasabili să nu mai fie plimbați pe brațe între saloane și sălile de tratament. „Este nevoie de linii noi de endoscopie pentru că acelea pe care se lucrează acum sunt destul de vechi. Acestea ne ajută în special la diagnosticarea precoce a cancerelor, mai ales că incidența acestor afecțiuni este în continuă creștere. Ideal ar fi ca în această clădire să existe și un lift, pentru că sunt mulți pacienți care se deplasează foarte greu. În prezent, aceștia sunt luați pe brațe și duși în saloane. Pentru tot spitalul ar fi utilă achiziționarea unui computer tomograf (CT) pentru că în acest moment unitatea noastră are un contract de colaborare cu alte clinici unde se efectuează aceste investigații de înaltă performanță“, completează Viorel Biciușcă, șeful Clinicii Medicale I.
Reabilitarea clinicilor Spitalului „Filantropia“ Craiova continuă. La rând este Hematologia, unde este nevoie de o investiție majoră. „Este singura clinică de hematologie din Oltenia și necesită o investiție mare. Este nevoie de supraetajarea clădirii, se va mai construi un etaj în plus. Probabil în cursul acestui an va începe licitația pentru renovarea clinicii. De asemenea, va intra în reabilitare completă ambulatoriul, care acum este mutat temporar în fostul sediu al Direcției Naționale Anticorupție (DNA)“, a precizat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“.
Prezentă la inaugurarea lucrărilor făcute la Clinica Medicală I, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a menționat că joi a fost semnată autorizația de construcție pentru noul spital municipal. „Ieri (joi – n.r.) am semnat autorizația de construcție pentru noul spital municipal. Firma are la dispoziție două săptămâni să-și organizeze șantierul și după aceea poate să înceapă construcția noului spital. Această construcție se desfășoară pe scheletul care este în curtea Spitalului de Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş» din Craiova, iar o mare parte din lucrare este deja realizată. Așteptăm ca până la sfârșitul acestui an să avem un spital municipal nou“, a spus primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS