14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Mondială a Meteorologiei - sărbătorită la Craiova

Ziua Mondială a Meteorologiei – sărbătorită la Craiova

Administraţia Naţională de Meteorologie, prin Centrul Meteorologic Regional (CMR) Oltenia, a marcat luni, la Craiova, Ziua Mondială a Meteorologiei, care în acest an se desfășoară sub sloganul: „Mai fierbinte. Mai uscat. Mai umed. Înfruntăm viitorul“. Cu acest prilej, la sediul Prefecturii Dolj a avut loc un simpozion. „Tema din acest an are legătură, în primul rând, cu evenimentele anului 2015, care a fost unul al extremelor din punct de vedere meteorologic. Un an foarte cald, caracterizat de foarte multe valuri de căldură faţă de alţi ani, dar şi de perioade de secetă, perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceste lucruri vor fi expuse în lucrările colegilor mei, despre schimbări şi extreme ale vremii şi climei; despre secetă; despre monitorizarea şi avertizarea timpurie a situaţiilor de risc meteorologic în Oltenia; frecvenţa valurilor de căldură în sezonul cald din perioada 2001-2015, dar şi un bilanţ al anului 2015 sub aspect termic şi pluviometric“, a spus Cristina Burada, director CMR Oltenia.
Alături de meteorologi a fost prezent Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj: „Îmi face o deosebită plăcere să particip la simpozionul prilejuit de celebrarea Zilei Mondiale a Meteorologiei. În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, doresc să-mi exprim mulţumirea şi recunoştinţa faţă de specialiştii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia pentru buna colaborare pe care o avem, informaţiile meteorologice furnizate de dumnealor fiindu-mi de fiecare dată de ajutor. De asemenea, doresc să le transmit că trebuie să fie conştienţi de faptul că de calitatea informaţiei şi a serviciilor pe care le prestează depinde securitatea vieţii oamenilor, progresul economiei naţionale și viabilitatea mediului ambiant“.
Ziua Mondială a Meteorologiei se marchează în fiecare an la 23 martie, din 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială. Schimbările climatice afectează, pe lângă succesiunea naturală a anotimpurilor, și creșterea frecvenței și intensității unor evenimente meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta și ploile abundente. Aceste schimbări ar putea transforma, pe viitor, clima, făcând-o mai uscată, mai caldă, mai umedă. În luna decembrie 2015, guvernele lumii au adoptat în unanimitate Acordul de la Paris, care prevede reduceri rapide și profunde ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest acord istoric obligă toate țările să depună eforturi serioase pentru a răspunde amenințării urgente a schimbărilor climatice pe baza unor „responsabilități comune, dar diferențiate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS