9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProstie sau hoție la Primăria Craiova?

Prostie sau hoție la Primăria Craiova?

Caz halucinant la Primăria Craiova. Municipalitatea a indus în eroare Consiliul Local să voteze ieri o hotărâre ilegală pentru aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu referitor la construirea unei clădiri pe domeniul public al orașului, lângă fostul stadion „Oblemenco“. În realitate, clădirea era deja construită, dar fără autorizație, iar prin hotărârea de ieri, imobilul ar fi intrat în legalitate pe ușa din dos. Sesizată în legătură cu gafa comisă, primăria i-a chemat azi de urgență pe consilieri să anuleze ceea ce au votat ieri.

Primăria Craiova nu știe cine construiește pe terenul ei fără să respecte legea sau știe și închide ochii. În oricare dintre variante, situația este foarte gravă. La propunerea municipalității, prin Direcția de Urbanism, Consiliul Local a aprobat ieri o hotărâre prin care a introdus în legalitate o clădire construită fără autorizație pe domeniul public al orașului, pe bulevardul Știrbei Vodă, numărul 38.
Potrivit proiectului introdus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de ieri, aleșii locali trebuia să voteze Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea pe o suprafață de 2.144 de metri pătrați a unui imobil cu regim de înălțime P+2 cu pod vizitabil, cu destinația de spațiu de cazare și servire masă, un imobil cu regim de înălțime P+1 cu destinația de sediu administrativ, cabină, pază, piscină, wc+duș parter și zece căsuțe parter și mansardă, cu destinația de cazare.
Beneficiarul PUD-ului sunt trei cluburi sportive reprezentate de Eleodor Roșca: Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova, Clubul Sportiv Olimpia Craiova și Clubul Sportiv Olimpic Poiana Brașov. Primul administrează și clădirea denumită „sala atletică grea“ în care se antrenează sportivii, dar aici și publicul poate desfășura activități sportive contra cost.
Clădirea este situată lângă terenul de 2.144 de metri pătrați pe care cele trei cluburi spuneau că doresc să edifice construcțiile menționate în PUD.

Hai la vot să anulăm votul!

Mare surpriză, însă. După ce au votat favorabil proiectul, consilierii locali au fost sunați o oră mai târziu de angajații primăriei și au fost informați să se prezinte a doua zi (astăzi – n.r.) la o ședință pentru a-și revoca propria hotărâre. Motivul: municipalitatea aflase subit că pe terenul respectiv există deja construită o clădire, dar fără autorizație de construire. Iată cum a explicat primăria gafa comisă: „Ca urmare a sesizării Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, în data de 22.03.2016 au fost efectuate verificări în teren, de către reprezentanţii Direcţiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, unde s-a constatat faptul că pe terenul situat la adresa bulevardul Ştirbei Vodă, nr. 38C, există efectuate lucrări de construcţii pentru un imobil cu regim de înălţime P+2, fără a deţine autorizaţie de construire. Având în vedere dispoziţiile art. 56¹ din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, care prevede faptul că «Nu pot fi iniţiate şi aprobate documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire», propunem revocarea HCL nr. 100/22.03.2016 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu «Construire imobil S+P+2+pod vizitabil – spaţiu cazare şi servire masă, imobil P+1 – sediu administrativ, cabină pază, piscină, wc+duş parter şi 10 căsuţe P+M – cazare», în municipiul Craiova, bulevardul Ştirbei Vodă, nr. 38C“. Primăria nu a explicat de ce acest lucru nu a fost semnalat înainte de votul consilierilor locali și nici cum a fost posibil ca pe terenul ei să se ridice o construcție impresionantă, cu cel puțin 33 de camere împărțite pe două etaje. Construcția nu a fost începută de ieri, de azi, dar nimeni de la Poliția Locală sau de la Direcția de Urbanism nu a observat acest lucru. Posibil să nu fi dorit să observe.

Roșca: Nu știam că nu are autorizație

Reprezentantul celor trei cluburi, Eleodor Roșca, a explicat pentru GdS că nu știe de lipsa autorizației de construire. „Din câte știu eu, clădirea a fost începută în timpul fostei conduceri a clubului. Nu știam că nu are autorizație de construire, iar noi am depus documentația pentru a obține avizele necesare. Nici nu știam că a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local“, a spus Roșca. Totuși, acesta fusese informat că hotărârea luată de consilierii locali urma să fie revocată în ședința de astăzi. Întrebat unde ar urma să fie construite cele zece căsuțe cu mansardă pentru cazare, Roșca a precizat că, de fapt, așa figurează ele în proiect, dar în realitate căsuțele reprezintă camerele clădirii. „În funcție de cum reușeam să obținem finanțare, proiectul s-ar fi modificat“, a spus el. Chiar dacă respectivele căsuțe sunt, de fapt, camerele unei clădiri, ele nu sunt doar zece. GdS a numărat nu mai puțin de 33 de camere pe una dintre laturi. Nici primarul Olguța Vasilescu, nici directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu nu au lămurit cum s-a ajuns în situația în care, de cel puțin câteva luni, cât a durat construirea ilegală a imobilului, conducătorii urbei nu au aflat de acest lucru, ba mai mult, le-au vârât și consilierilor locali sub nas un proiect ilegal.

Inexplicabila necunoaștere

Semnele de întrebare sunt cu atât mai mari cu cât primăria și cele trei cluburi sunt cunoștințe vechi. Ele au beneficiat direct și gratuit de infrastructura administrată până de curând de Ministerul Tineretului și Sportului. Ministerul a transferat sala atletică grea și terenurile în proprietatea Consiliului Local Craiova în 2014, care le-a dat mai departe în administrare Sport Club Municipal Craiova din subordinea sa. În iunie 2015, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova a primit în folosință gratuită sala atletică grea până în octombrie 2026. Nu este singurul bun primit gratis de club. Conform unui extras de carte funciară din 2 martie 2016 eliberat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj, clubul are întabulat dreptul de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani a terenului de 2.144 de metri pătrați pe care s-a construit ilegal clădirea cu 33 de camere. Dreptul a fost înscris încă din 2004, deci expiră în 2054. De asemenea, pe numele celor trei cluburi a fost întabulat în 2013 un drept de superficie (dreptul de a avea sau de a ridica o construcție pe terenul altuia – n.r.) până în octombrie 2053. Potrivit lui Eleodor Roșca, construcția care ar fi trebuit să fie edificată urma să rămână primăriei la expirarea perioadei. Deci primăria știa de existența acestor cluburi și de activitatea lor, cu atât mai mult cu cât vizavi de sala atletică grea se lucrează la cele două stadioane. Este inexplicabil cum i-a scăpat din vedere că se construiește ilegal pe terenul ei.

Adresa terenului, plimbată și amețită

Suspiciuni sunt și asupra modului în care au fost întocmite actele care au stat la baza documentației pentru PUD. În proiectul votat ieri se vorbește despre aprobarea PUD pentru bulevardul Știrbei Vodă, nr. 38, dar raportul pe baza căruia s-a întocmit hotărârea se referă la Știrbei Vodă 38C. Ciudate sunt și contradicțiile dintre adresele menționate în certificatele de urbanism și de nomenclatură stradală. De exemplu, în certificatul de nomenclatură 1376 din martie 2013, pentru terenul de 2.144 de metri pătrați, primăria susține că adresa de la numărul 34A este 34C. Pe baza lui, primăria a emis Certificatul de Urbanism 1570 în august 2014 în vederea elaborării PUD-ului, din care reiese că terenul de 2.144 de metri pătrați este proprietate privată. Or, el era proprietatea statului și în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. Clubul primise doar folosința gratuită, nu și proprietatea lui. Numărul 34C s-a transformat apoi în 38C, deși în extrasul de carte funciară din 2016, cei 2.144 de metri pătrați figurează tot la adresa Știrbei Vodă 34A. Atât de mult s-a jonglat cu nomenclatura stradală, că până la urmă nimeni nu mai știe la ce adresă este terenul și cui aparține. Cert este că pe el s-a construit ilegal și că aleșii locali sunt chemați astăzi să-și revoce propria hotărâre la distanță de o zi, caz unic în istoria administrației craiovene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS