17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria îi induce în eroare pe craioveni

Primăria îi induce în eroare pe craioveni

La casieriile Direcţiei Impozite şi Taxe deschise în cartiere nu era așa mare aglomerație
La casieriile Direcţiei Impozite şi Taxe deschise în cartiere nu era așa mare aglomerație

Instituția a anunțat pe site-ul oficial că declarațiile fiscale pe care craiovenii ce dețin clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă sunt obligați să le depună până la 31 martie se primesc și la punctele de încasare din cartiere. În realitate însă, aceste acte se puteau depune ieri doar la Registratura sediului central, ca și până acum.

Primăria Craiova a publicat ieri-dimineață un comunicat, în numele Direcţiei Impozite şi Taxe (DIT), prin care reamintea contribuabililor persoane fizice din municipiu, care au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă (au sediile firmelor la domiciliu sau desfășoară o activitate economică în locuință) ori care au în proprietate anexe gospodăreşti ale exploataţiilor agricole aflate în extravilanul Craiovei că au obligaţia să depună declaraţiile fiscale pentru stabilirea impozitului pe clădiri până la data de 31 martie 2016, inclusiv. Până acum nimic nou. Nici măcar umilința la care sunt supuși zilnic craiovenii veniți să-și plătească taxele și impozitele nu mai este o noutate.
Gazeta de Sud a relatat în mai multe rânduri despre nemulțumirile oamenilor ajunși la sediul central al DIT, în articolul „Craioveni umiliți la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe“, apărut în ediția din 11 martie, făcându-se referire și la persoanele fizice care trebuie să depună aceste declaraţii fiscale și care aveau la dispoziție un singur ghișeu, cel de la Registratura DIT. Formularul tipizat al declaraţiei fiscale poate fi descărcat de pe site-ul primăriei sau luat de la Direcţia Impozite şi Taxe, apoi completat și depus, cu o serie de alte acte doveditoare, la Registratura de la sediul central DIT, de pe Calea București. De aici și aglomerația de la ghișeul nr. 1 și nemulțumirile multor craioveni.

Anunțul primăriei, o mare țeapă?

Ieri, însă, Primăria Craiova a venit cu o veste aparent bună pentru cei care trebuie să depună respectivele declarații fiscale. În comunicatul publicat pe site-ul său oficial anunța că „declaraţiile pot fi depuse la sediul Direcţiei Impozite şi Taxe din Piaţa Centrală sau la punctele de încasare din cartiere“. Cu alte cuvinte, nu ar mai fi nevoie să te duci să pierzi două-trei ore pe la Registratură, pentru a depune declarațiile, iar apoi să mai stai o dată la coadă, la ghișeele Direcției, pentru a plăti, mai ales că la sediul central de pe Calea București este cea mai mare aglomerație, ci poți merge oriunde în Craiova. Astfel, celelalte șase puncte de încasare deschise în oraș ar fi fost de mare ajutor contribuabililor obligați prin lege să depună aceste declarații până la 31 martie, pentru a evita plata unor impozite cu mult mai mari.
Doar că anunțul primăriei s-a dovedit o mare țeapă, pentru că, în realitate, lucrurile nu au stat deloc așa. La nici unul din cele șase puncte de încasare, fie că era vorba de cel de pe str. Mitropolit Firmilian sau de cele din Craiovița Nouă (bulevardul Oltenia bl. 65 A1, parter), Brazdă (str. Doljului, bl. G4, parter), Rovine (str. Nicolae Iorga, bl. E1, parter), 1 Mai (str. Independenței, bl. 7, parter) sau Lăpuș (Calea București, bl. T6, parter), funcționarii nu aveau habar de decizia primăriei. Motiv pentru care răspunsul primit de la fiecare a sunat la fel: „Nu se primesc declarații la noi, ci doar la Registratură, la Piața Centrală. Aici doar încasăm“.
Iar craiovenii stăteau cuminți la coadă, chiar și în ploaie, pentru a-și plăti taxele. Aveau totuși o nemulțumire: că funcționează un singur ghișeu. Oricum, ieri la prânz, între orele 12.30-13.30, cozile de la sediile DIT din cartiere nu erau mari. La casieriile deschise în 1 Mai, Lăpuș și Brazdă nu erau mai mult de 20 de persoane. La sediul de pe Mitropolit Firmilian așteptau în jur de 30 de persoane, la cel din Rovine la fel, în timp ce în Craiovița Nouă stăteau la coadă aproximativ 50 de persoane. Nu același lucru se poate spune însă despre sediul central de la Piața Mare. Aici, Registratura era luată cu asalt de circa 40 de persoane, iar în sală și pe scări se mai aflau circa 60 de persoane care așteptau să le vină rândul la ghișee.
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii primăriei nu au putut furniza un punct de vedere în legătură cu această problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS