13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacienții așteaptă mult până și după liftul din spital

Pacienții așteaptă mult până și după liftul din spital

Pacienții așteptând unul dintre lifturi (FOTO: Lucian Anghel)
Pacienții așteptând unul dintre lifturi (FOTO: Lucian Anghel)

Pacienții care ajung la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova sunt nemulțumiți de modul în care se face transportul cu lifturile în această unitate medicală. Oamenii se plâng de faptul că așteaptă prea mult până reuşesc să prindă liftul și că ajung să urce scările pe picioare etaje bune. Radu Nițu spune că nici după 20 de minute de așteptare nu a reușit să urce cu liftul la etajul șapte al spitalului. „Aș vrea să vă expun prin ce chinuri trec bolnavii în ceea ce privește circulația prin spital. Există lifturi pentru bolnavi cu care aceștia nu sunt lăsați să circule decât dacă sunt însoțiți de personal medical, adică să îi urce și să îi coboare cineva. Cei care nu sunt însoțiți, sunt îndrumați să folosească liftul pentru vizitatori, lift la care funcționează doar o singură celulă din două, iar capacitatea maximă este de șase persoane. Vă imaginați cât trebuie să aștepte un bolnav ca să ajungă la etajul șapte? Nici după 20 de minute nu am putut să urcăm, eu și soția mea, care nu are voie să facă efort, și cu toate acestea a fost nevoită să urce pe scări șapte etaje“, atrage atenția bărbatul.
Afluxul mare de pacienți și aparţinători din spital, care nu respectă nici măcar programul de vizite stabilit prin lege, a făcut ca ministerul să solicite anumite restricţii în privinţa persoanelor care intră în această unitate. Astfel, în urmă cu doi ani, în urma unui control, Ministerul Sănătății a cerut restricții în ceea ce privește accesul în această unitate medicală. Aparţinătorii pacienţilor internaţi nu au voie să folosească lifturile de la parterul clădirii, ci doar pe cele de la etajul doi. Aici se află două lifturi, care funcționează non-stop. Ieri-dimineață, în jurul orei 11.00, cele două lifturi funcționau normal. În maximum cinci minute, aparținătorii pacienților reușeau să prindă liftul și să ajungă la etajul unde aveau rudele internate.

„Avem 12 lifturi în total, în spital, care funcționează“

La etajul întâi însă, acolo unde se află lifturile cu care pot circula pacienții, timpul de așteptare era mai mare. O grămadă de pacienți se înghesuiau așteptând ca liftierul să deschidă ușile și să prindă loc. Unii bătrâni oftau adânc și bombăneau nemulțumiți că trebuiau să aștepte minute întregi. La un moment dat, ușa s-a deschis, primii cinci-șase pacienți s-au înghesuit și și-au făcut loc, iar liftierul le-a făcut semn celorlalți că trebui să mai aștepte. Cei care se simțeau în stare, urcau scările până la etajul unde se afla secția pe care erau internați, ceilalți se sprijineau de zid și așteptau tura următoare.
„Așteptăm! Ce să facem?! Sunt mulți bolnavi, nu ne lasă să intrăm mulți odată. Nu prea e normal ce se întâmplă, dar ce mai e normal în țara asta?“, se întreba retoric unul dintre pacienții care așteptau să urce la etajul șase al spitalului.
Dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, a explicat situația. „Avem 12 lifturi în total, în spital, care funcționează. Trei dintre acestea sunt pentru personalul medical și se circulă doar pe bază de cartelă. Pentru aparținători, există două lifturi care funcționează tot timpul.
Pentru transportul copiilor există un lift separat, alimentele sunt transportate cu lift separat, la fel și deșeurile infecțioase. Toate lifturile funcționează, dar sunt foarte mulți pacienți și aparținători și uneori este posibil să aștepte“, a declarat dr. Bogdan Fănuță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS