7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGhenele de gunoi, focar de infecție pentru elevii de la Școala „Gheorghe Bibescu“

Ghenele de gunoi, focar de infecție pentru elevii de la Școala „Gheorghe Bibescu“

Platforma de gunoi din cartierul 1 Mai este lipită de gardul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, fiind un adevărat focar de infecție pentru preșcolarii de la grădiniță, dar și pentru elevi, atât prin mirosul degajat, cât și prin faptul că o parte din pungile cu resturi menajere ajung în curtea unității școlare.

Cetățenii din zona 1 Mai reclamă faptul că platforma de gunoi amplasată lângă gardul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova este o bombă ecologică pentru elevi și preșcolari. Resturile menajere sunt aruncate de multe ori pe lângă ghene. Cei care locuiesc în zonă au și o explicație pentru acest lucru. „De multe ori, gunoiul este aruncat din mașină și pungile cad pe jos sau peste gard, la școală. Noaptea se aruncă cel mai mult“, a spus un locatar de la blocurile învecinate. Unele dintre pungile cu resturi menajere ajung peste gardul școlii, unde se găsește un loc de joacă. Directorul unității școlare, Verginica Roșca, spune că problema o rezolvă fie cu îngrijitorii școlii, fie cu angajații de la Salubritate. „O sesizare pentru mutarea ghenelor a fost depusă, din câte știu eu, de managerii care au fost înaintea mea. Eu nu am depus, dar de câte ori se strânge gunoi mult, rezolv cu angajații de la Salubritate. Vin și fac curat“, a spus managerul. Curățenia nu se poate menține tot timpul, pentru că pungi cu res­turi menajere se aruncă mereu. Cei care locuiesc în zonă au și o explicație cum ajunge gunoiul peste gard. „Sunt cetățeni care aruncă gunoiul mai mult din mașini și pungile ajung pe lângă ghene sau în curtea școlii și a grădiniței. Cel mai mult gunoi se face noaptea. Pe timpul zilei mai dispare pentru că vin cei care strâng sticle de plastic și mătură. Dacă este să mulțumim cuiva pentru curățenie, ar trebui să le mulțumim lor“, a spus alt locatar. Într-o sesizare trimisă la Gazeta de Sud, un craiovean ne-a scris că sunt seri în care „lângă ghena de gunoi se face focul, fiind arse pet-uri și anvelope, iar aerul devine irespirabil“. Semnele focului se văd și pe gardul școlii, care este înnegrit de fum.

Salubritate Craiova: Se respectă normele de igienă

Reprezentanții Serviciului de Salubritate Craiova spun că amplasarea ghenelor de gunoi respectă normele de igienă și sănătate publică.
„Platforma respectivă deservește patru asociații și este amenajată cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică, la cel puțin cinci metri de ferestrele locuințelor din zonă. Deșeurile sunt colectate zilnic, cu excepția zilei de duminică, iar lucrătorii noștri mătură perimetrul la fiecare ridicare“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt la SC Salubritate Craiova SRL. De altfel, reprezentanții SC Salubritate spun că au primit și ei de curând o sesizare referitoare la deșeurile existente în jurul platformei.
„Astăzi (luni, 21 martie – n.r.), am primit o sesizare la Telefonul Cetățeanului legată de existența deșeurilor la platforma respectivă, căreia îi vom da curs imediat. Până în prezent, nu am primit reclamații din partea locuitorilor sau din partea unității de învățământ din apropiere. Având în vedere că, în perioada de primăvară-vară, în zona respectivă își fac apariția colectorii neautorizați de materiale reciclabile, Salubritate Craiova derulează periodic acțiuni, cu sprijinul Poliției Locale, pentru îndepărtarea acestora și igienizarea spațiului de la platformă“, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a SC Salubritate SA. Întrebată dacă există posibilitatea să fie mutate ghenele de gunoi de lângă gardul școlii, răspunsul a fost următorul: „Salubritate Craiova nu poate dispune o astfel de modificare. Înființarea, desființarea sau mutarea punctelor de precolectare intră în competența Primăriei Municipiului Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS