14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacultatea de Drept din Craiova găzduieşte conferinţa naţională „Cartea funciară: aspecte și probleme practice actuale“

Facultatea de Drept din Craiova găzduieşte conferinţa naţională „Cartea funciară: aspecte și probleme practice actuale“

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova organizează vineri, 25 martie, Conferința națională „Cartea funciară: aspecte și probleme practice actuale“. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul de Studii și Cercetări de Drept Privat, Camera Notarilor Publici Craiova, INPPA Centrul Teritorial Craiova, Baroul Dolj şi Baroul Olt. „Un asemenea eveniment era extrem de important după o lungă așteptare a societății românești pentru finalizarea lucrărilor de cadastru, definitivarea cărților funciare şi aplicarea unitară a unui sistem de publicitate imobiliară la nivelul întregii țări. În Oltenia sunt cele mai mari probleme legate de cartea funciară, de care se lovesc nu numai practicienii dreptului, cât mai ales locuitorii. Procesul de unificare a cărților funciare a început după Marea Unire din 1918 și se pare că nu se va finaliza în curând. Spre exemplu, Legea cadastrului nr. 7/1996 a intrat în vigoare la 24 iunie 1996 și a fost pusă în aplicare abia după trei ani, iar dispozițiile Codului Civil din 2011 referitoare la cartea funciară nu își produc efectele în totalitate nici în prezent“, a spus conf. univ. dr. Oana Ghiţă de la Facultatea de Drept. Dispozițiile legale în materie au stabilit că până la finalizarea lucrărilor cadastrale la nivelul fiecărui oraș, municipiu, comună se va trece la întocmirea de cărți funciare, în mod sporadic și progresiv, în care actele și faptele juridice referitoare la terenurile și construcțiile situate pe teritoriul respectiv se vor înscrie numai cu caracter nedefinitiv, la cererea oricărei persoane interesate, urmând ca înscrierea definitivă să aibă loc ulterior, la finalizarea cadastrului general pe teritoriul respectiv. După acest moment se va trece din oficiu la întocmirea sistematică și generalizată a cărților funciare pentru toate imobilele care se află pe acel teritoriu și în care se vor efectua înscrieri cu caracter definitiv, indiferent dacă se solicită sau nu efectuarea unor formalități de publicitate în legătură cu imobilele respective. Conferința va fi deschisă de alocuțiunea prof. univ. dr. Valeriu Stoica, ministrul al justiţiei în perioada de început a reformelor în materie de cărţi funciare.
La conferinţa de la Craiova vor participa profesori de marcă din domeniul dreptului civil de la universităţi din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Sibiu şi Craiova. „Am încercat să adunăm puncte de vedere din toate zonele țării, pornind de la bunele relații de colaborare profesională  existente în cadrul Hexagonului facultăților de drept din România, consorţiu informal care  reunește cele mai prestigioase şase facultăți de drept din țară“, a precizat lect. univ. dr. Matei Diaconu, organizator al conferinței.
Participanții la manifestare – avocați, notari, registratori  – au avut posibilitatea de a adresa întrebări din practică chiar din momentul înscrierii la conferinţă, astfel încât caracterul comunicărilor să fie unul cât mai practic, viu și disputat, în stil oltenesc, așa cum ne-a obișnuit deja Dreptul, care demonstrează o dată în plus că se află într-o continuă dezvoltare și adaptare la realitățile concrete ale practicii. Cei interesaţi se pot înscrie accesând site-ul facultăţii www.drept.ucv.ro, dar şi site-urile Baroului Dolj şi Baroului Olt, unde vor găsi informaţii utile şi formularul de înscriere la conferinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS