10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncă o șoferiță jefuită în trafic de minori de etnie romă

Încă o șoferiță jefuită în trafic de minori de etnie romă

Mai multe șoferițe au fost jefuite în trafic de doi minori de 12 și 13 ani (Foto: arhiva GdS)
Mai multe șoferițe au fost jefuite în trafic de doi minori de 12 și 13 ani (Foto: arhiva GdS)

Cei doi minori de 12 și 13 ani „specializați“ în furturi din mașini prin distragerea atenției s-au ales cu un nou dosar penal, după ce au furat 1.000 de lei din mașina unei șoferițe de 25 de ani.
Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri problema furturilor comise de minori de etnie romă, care au scăpat de fiecare dată pentru că nu răspund penal. Aceștia sunt ridicați de pe străzi de polițiști, se aleg cu un dosar penal, după care revin și comit alte infracțiuni.
Florian M. și Alex C., de 13, respectiv 12 ani, s-au „specializat“ în furturi din autoturismele oprite la semafor prin metoda distragerii atenției, în general din cele conduse de șoferițe. Modul de operare este destul de simplu: dacă observă că victima și-a lăsat geanta, portofelul sau telefonul pe scaunul din dreapta-față, unul dintre minori deschide portiera din stânga-spate a mașinii. Când șoferița coboară pentru a-l îndepărta, celălalt deschide portiera din dreapta-față, pune mâna pe geantă sau portofel și o rupe la fugă.
De altfel, una dintre șoferițele căreia cei doi minori i-au furat portofelul a povestit pentru GdS că aceștia au avut nevoie de numai câteva secunde pentru a fugi cu portofelul. Totul s-a întâmplat în seara zilei de 11 ianuarie, pe strada Mihai Viteazul din municipiul Craiova.
„Au o dexteritate ieșită din comun, pentru că a furat portofelul din geantă într-o clipă. După această întâmplare, le recomand șoferițelor să aibă grijă, să închidă portierele mașinii și să nu lase lucruri la vedere“, a spus șoferița. Din fericire, femeia nu avea prea mulți bani în portofel. În schimb avea toate actele, care au fost apoi găsite pe Calea Unirii, unde fuseseră aruncate de cei doi minori.
Pe 11 martie, în jurul orei 16.00, cei doi minori au mai comis un furt. De data acesta au avut ceva mai mult noroc, pentru că au reușit să pună mâna pe un portofel în care o șoferiță avea 1.000 de lei și actele.
Potrivit polițiștilor din cadrul IPJ Dolj, furtul a fost comis pe strada Câmpia Islaz, victima fiind o șoferiță de 25 de ani, din Craiova. Tot prin metoda distragerii atenției, minorii au furat portofelul femeii și au fugit. Au fost identificați și prinși de polițiști o zi mai târziu, însă banii nu au mai fost recuperați. Cei doi minori s-au ales cu un alt dosar pentru comiterea infracțiunii de furt.

Ies la furat pentru că nu răspund penal

Potrivit art. 113 din Codul Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Cei care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani minorii răspund penal.
De asemenea, dacă au între 14 şi 18 ani la data comiterii unei fapte penale, faţă de minori se poate lua o măsură… educativă. Dacă este recidivist sau dacă pedeapsa pentru infracţiunea comisă este mai mare de şapte ani, un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani poate fi internat într-un centru educativ sau de detenţie, care sunt, de fapt, fostele penitenciare de minori și tineri.
Reprezentanții IPJ Dolj au explicat că, în condițiile în care minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal, nu pot decât să crească numărul polițiștilor de pe străzile din Craiova pentru a preveni aceste furturi. Craiovenii sunt sfătuiți să își supravegheze bunurile în magazine și mijloacele de transport, iar când achită diverse cumpărături să nu scoată toți banii din buzunar sau portofel. Atunci când se urcă în mașină, șoferii sunt sfătuiți să închidă ușile și să nu lase obiecte de valoare la vedere. De asemenea, șoferilor le este recomandat să nu lase niciodată în autoturism actele mașinii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS