21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul viceprimar din Turnu Severin și fostul director Hidroelectrica, condamnați definitiv

Fostul viceprimar din Turnu Severin și fostul director Hidroelectrica, condamnați definitiv

Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, a fost codamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare
Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, a fost codamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Magistrații Curții Supreme au respins, la sfârșitul săptămânii trecute, apelurile formulate de opt inculpați acuzați că au obținut nelegal 34.121 mp de teren din comuna Hinova, aparținând SC Hidroelectrica SA. Printre condamnații definitiv se numără fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, un director și un șef Hidroelectrica, trei cadastriști și notarul public Marta Ilinca, soacra europarlamentarului Cristian Bușoi.

În urmă cu doi ani, mai exact pe 28 martie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova dispuneau trimiterea în judecată a opt inculpați acuzați de comiterea infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu în formă calificată și instigare la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Este vorba de Nicolae Iancu, registrator-șef la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinți, Delia Tudoroniu, Mircea Grosu, fost viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Nelu Spătaru, director OCPI Mehedinți, George Laciu, șef serviciu patrimoniu în cadrul Hidroelectrica – Sucursala Porțile de Fier, Ion Stoichescu, persoană autorizată să întocmească documentații cadastrale, Teodor Pavelescu, director general Hidroelectrica – Sucursala Porțile de Fier, dar și de notarul public Marta Ilinca.

Terenul Hidroelectrica, obținut cu ajutorul vicelui Grosu

Procurorii anticorupție au reținut că, pe 25 iulie 2008, Delia Tudoroniu a cumpărat 300 mp de teren neproductiv în intravilanul comunei Hinova. Terenul era învecinat la nord și la vest cu două terenuri inundabile aflate în administrarea SC Hidroelectrica SA. Pe cei 300 de metri pătrați, Delia Tudoroniu ar fi vrut să construiască o pensiune turistică, însă și-a dat seama că suprafața este insuficientă și nici nu avea ieșire la Dunăre, așa că „s-ar fi preocupat să găsească o soluție pentru a intra în proprietatea unei suprafețe de teren mult mai mari“, au reținut procurorii.
Așa că a apelat la ruda sa Mircea Grosu, pe atunci viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, iar acesta, la rândul lui, a apelat la ajutorul directorului OCPI Mehedinți, Nelu Spătaru. Când a aflat că terenul Hidroelectrica, vecin cu cei 300 de metri pătrați cumpărați de Delia Tudoroniu, nu era înscris în Cartea Funciară, Spătaru a sfătuit-o pe Tudoroniu să formuleze o cerere de modificare a suprafeței de la 300 mp până la… 34.121 mp. Documentația cadastrală ce urma să fie atașată cererii a fost întocmită de Ion Stoichescu, care nu a identificat limitele suprafeței de 34.121 mp ce urma să fie înscrisă în Cartea Funciară. Anchetatorii mai spun că, ulterior, „afacerea“ a fost dusă mai departe de directorul Hidroelectrica, Teodor Pavelescu. „Aceste documente ar fi ajuns, prin intermediul inculpatului Grosu Mircea Sevastian, la inculpatul Pavelescu Teodor. Acesta, în prezența viceprimarului, l-ar fi convocat în biroul său pe șeful Serviciului Patrimoniu, Laciu Răducu George, căruia i-ar fi prezentat documentația și i-ar fi cerut să facă toate cele necesare pentru semnarea procesului-verbal de vecinătate, deși coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeței administrate de SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier“, au mai precizat procurorii DNA.

Terenul, vândut pe bucăți cu ajutorul notarului Marta Ilinca

Anchetatorii au mai reținut că, pe 19 noiembrie 2010, documentația cadastrală întocmită de Stoichescu a fost depusă la OCPI Mehedinți împreună cu cererea de recepție și înscriere, „prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepția modificării suprafeței imobilului de la 300 mp la 34.121 mp și intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia“. Nelu Spătaru este cel care ar fi intervenit pe lângă registratorul-șef Nicolae Iancu, care a semnat încheierea de carte funciară nr. 24513. În continuare, pentru a ascunde proveniența terenului, în primăvara anului 2011, viceprimarul Grosu, Spătaru și Delia Tudoroniu au hotărât să-l dezmembreze și să transfere loturile către alte persoane, introducându-le în circuitul civil. „Pentru aceasta, au apelat la notarul public Ilinca Marta, vecină cu părinții inculpatului Spătaru Nelu Eugen, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate“, au mai susținut anchetatorii craioveni. Valoarea terenului în suprafață de 34.121 mp a fost calculată la 1.074.620 de lei.

Sentință definitivă la Curtea Supremă

Dosarul privind cei opt inculpați a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat pe 3 iunie 2015. Atât Delia Tudoroniu, cât și Mircea Grosu au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare, iar Nelu Spătaru a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, tot cu executare. În schimb, Nicolae Iancu, Ion Stoichescu, Teodor Pavelescu și Marta Ilinca au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare și obligați să facă fiecare 60 de zile de muncă în folosul comunității. Cea mai mică pedeapsă – doi ani de închisoare, tot cu suspendare – a primit-o George Laciu. Instanța a admis acțiunea civilă a Ministerului Economiei și a desființat toate înscrisurile întocmite de inculpați, restabilind situația terenului anterior comiterii infracțiunilor de către cei opt inculpați. În ceea ce privește imobilele construite între timp pe terenurile Hidroelectrica, instanța a dispus menținerea interdicției de înstrăinare până la soluționarea definitivă a dosarului.
Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost atacată cu apel de inculpați și procurorii anticorupție, iar joi, pe 10 martie, judecătorii de la Curtea Supremă le-au respins acțiunile. Practic, Curtea Supremă a confirmat hotărârea Curții de Apel Craiova din iunie 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS