10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn spectacol steampunk, în premieră naţională la „Colibri“

Un spectacol steampunk, în premieră naţională la „Colibri“

Trei actori păpușari – Geo Dinescu, Mugur Prisăcaru şi Marin Fagu – au creat un vis frumos, o poveste despre Hansel și Gretel condimentată cu influențe steampunk, care se va depăna pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri“.

Subcategorie a genului science fiction, inspirat de progresul tehnologic produs în perioada revoluţiei industriale de la sfârşitul secolului trecut, stilul steampunk se manifestă cu precădere în literatură, muzică, modă şi arhitectură. În premieră naţională, la Craiova îşi pune amprenta şi în teatru. Totul se datorează talentului actoricesc, creativităţii şi îndemânării artiştilor Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“, Geo Dinescu, Mugur Prisăcaru şi Marin Fagu, care şi-au dorit să transpună în scenă o poveste veche de sute de ani, „Hansel și Gretel“.
Cei trei actori sunt protagoniştii spectacolului, dar la fel de bine împart și rolurile de regizor și scenograf – creând atât decorurile, cât şi costumele şi păpuşile. Mecanisme de ceas, accesorii cu design vintage, în tonuri metalice, dar și dragostea pentru frumos au fost folosite pentru a se crea costume, elemente de scenografie pentru ca povestea să prindă viață.
„Este primul spectacol nu numai din Craiova, dar și din România construit integral în stilul steampunk, un stil care a cucerit întreaga lume prin diversitatea de forme estetice care îl compun: un pic de vintage, un pic de după apocalipsă, lumea metalelor, fantasy. Este pentru toate vârstele. Copiii cei mici, dar și cei mai mari pot să se bucure de jocul păpușilor. Adolescenții, tinerii, adulții pot să se regăsească în acest spectacol pentru că le este adresat în egală măsură și lor. Asta pentru că punem întrebări despre relațiile de familie dintre părinți și copii, dintre copii, dintre părinți, despre problemele pe care le are o familie din zilele noastre, deși Hansel și Gretel este o poveste veche de sute de ani. Cred că este încă un pas pe care îl facem pentru câștigarea tinerilor și adulților în sala de spectacole. Atmosfera e pe alocuri melancolică, pe alocuri apăsătoare, poate să ne ducă și în poveste, are note de umor, dar cred că cel mai important lucru este o demonstrație de măiestrie a păpușarilor, pentru că e creat integral de acești păpușari“, a precizat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri“.

Povestea unui spectacol

O conjunctură favorabilă, mai multe idei, o documentare asiduă și încet, încet proiectul teatral, unic la nivel național, a început să capete contur. S-au făcut schițe, s-au creat păpuși, costume, elemente de decor. În fiecare zi s-a mai adăugat o piesă ca într-un puzzle. „Am studiat foarte mult stilul steampunk pentru că știam în mare despre el, când a intrat ca și curent în teatru, muzică, coregrafii, dar nu știam cum putem realiza elementele care îi aparțin. Am încercat să aducem cam 90 și ceva la sută din acest stil pe scenă“, a spus Geo Dinescu. S-au scurs zile și nopți în care fiecare detaliu a fost pus la punct de cei trei creatori, secondați de meșterii iscusiți din ateliere. „A fost o conjunctură favorabilă… Ei au venit cu schițe, cu ideea spectacolului. Eu am fost cooptat puțin mai târziu, dar a fost un lucru extraordinar pentru mine. Mi-a făcut și îmi face o reală plăcere să lucrez cu ei. Lucrurile merg din aproape în aproape. Azi facem decorurile, mâine facem repetiție, poimâine vine Geo și mai dă cu spray-ul, patinează decorul, mai vine cu o ideea.
Geo și Marin au învățat în facultate să-și creeze păpuși și decoruri. I-a învățat Cristi Pepino, ceea ce este un mare câștig pentru mișcarea păpușărească. Eu, pentru că nu era facultatea specifică de teatru de păpuși atunci, am învățat același lucru la reciclările pe care le făceam anual. Fiecare a venit cu ceva de acasă, ca și cum ne-am strânge într-o orchestră și fiecare își știe partitura, și atunci e foarte simplu. Ne acordăm și începem să lucrăm. Păpușile sunt un concept nou. Le-am executat în atelier“, a precizat Mugur Prisăcaru.
S-a muncit mult, dar acum, când pe scenă decorul este montant și se lucrează scenele, cei trei creatori recunosc că ar lua-o de la capăt oricând, o dată și încă o dată.Cred în acest „vis“, după cum numește Geo Dinescu spectacolul, care este „în egală măsură pentru cei mici, dar și pentru cei care nu au uitat la un moment dat că au fost și ei prichindei“, după cum preciza Marin Fagu.
„Este un spectacol în care încercăm tot timpul să îi surprindem pe cei mari și mici, care încearcă să nu plictisească pe nimeni. Un spectacol, până la urmă, nebun cu faze de delir“, a conchis Mugur Prisăcaru.
„Hansel şi Gretel“ va avea premiera pe 26 martie, în Săptămâna Teatrului (20-27 martie), când Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ celebrează trei mari sărbători: Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret (20 martie), Ziua Mondială a Marionetiştilor şi Păpuşarilor (21 martie) şi Ziua Mondială a Teatrului (27 martie).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS