16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPatru gospodării evacuate din calea alunecărilor de teren

Patru gospodării evacuate din calea alunecărilor de teren

Patru gospodării din comuna gorjeană Bumbeşti-Piţic au fost evacuate ieri de către autorităţi, din cauza unor alunecări de teren care s-au reactivat în noaptea de miercuri spre joi. În total, este vorba de 14 persoane, care au rămas temporar fără un acoperiş deasupra capului. Autoritățile locale din Bumbeşti-Piţic, în frunte cu edilul Michy Nioaţă, încercau ieri să identifice spaţii la nivel local pentru cazarea persoanelor evacuate. În primă fază, o familie a fost cazată la şcoala din localitate şi urma să fie păstrată ca variantă de rezervă clădirea căminului cultural. De asemenea, alte trei familii vor locui la rude, până când autorităţile locale, judeţene şi cele guvernamentale vor găsi alte soluţii. Pământul s-a surpat în noaptea de miercuri spre joi, iar cele patru gospodării sunt în pericol de a se prăbuşi. Una dintre gospodării a fost deja afectată grav de alunecarea de teren care s-a reactivat din cauza ploilor din ultimele zile.

Comisie în zonă

Potrivit primarului din Bumbeşti-Piţic, şi drumul care trece prin zonă a fost grav afectat de alunecarea de teren şi a devenit impracticabil. „Este o alunecare de teren care s-a reactivat într-un cătun al comunei. Noi am reparat drumul de acces până la case şi noaptea s-a afundat pe vreo zece metri. A fost emis ordin de evacuare pentru patru familii, în total este vorba de 14 persoane. Cei din trei gospodării au spus că se duc la rude, este dorinţa lor, iar o altă familie într-un imobil administrat de primărie. Astă-vară am adus la normal terenul, dar nu se văd rezultatele. Trebuie să facem un studiu de fezabilitate să vedem care sunt soluţiile, la ce adâncime este alunecarea. Nu putem face nimic, deocamdată“, a declarat Michy Nioaţă, primarul din Bumbeşti-Piţic. La faţa locului au acţionat reprezentanţi ai prefecturii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Se circulă pe un sens la Logreşti

Alunecări de teren s-au produs şi la Logreşti, unde o conductă a OMV Petrom, folosită pentru  transportul gazolinei, a explodat. Alunecarea de teren s-a oprit ieri şi se află la cinci metri de prima gospodărie dintr-un grup de cinci care sunt mai aproape de locul unde pământul s-a scufundat. Circulaţia de pe drumul judeţean care face legătura între comuna Logreşti şi comuna Bustuchin a fost reluată ieri pe un sens: „Deocamdată, situaţia la noi s-a stabilizat. Nu mai este pericolul să ajungă la case. Au intervenit şi cei de la OMV şi au mai făcut consolidări. Pomparea produselor petroliere este sistată pe traseul vechii conducte şi a fost reluată pe varianta ocolitoare. Nu este cazul să evacuăm vreo familie şi am reuşit să mai reparăm la porţiunea de drum judeţean pentru ca să redevină cât de cât circulabil în condiţii de siguranţă. Acum se poate traversa pe un singur sens pe tronsonul afectat de alunecările de teren. Este, mai exact, o scufundare a terenului, care a tras drumul în jos“, a declarat Ion Băluţă, edilul comunei Logreşti. Autorităţile sunt în continuare în stare de alertă, având în vedere că la nivelul judeţului sunt peste o sută de zone ce prezintă risc de inundaţii şi alunecări de teren, potrivit unei hărţi întocmite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. În special când au loc precipitaţii abundente, alunecările de teren din diferite zone ale judeţului se reactivează sau apar noi alunecări de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS