16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn an de închisoare pentru evadare

Un an de închisoare pentru evadare

Un doljean de 22 de ani a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a evadat  din Penitenciarul Pelendava
Un doljean de 22 de ani a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a evadat
din Penitenciarul Pelendava

Un doljean de 22 de ani a fost condamnat definitiv la un an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de evadare, care a fost adăugată de instanță unui rest de pedeapsă de 837 de zile.
Polițiștii craioveni erau anunțați în seara zilei de 22 decembrie 2014 despre faptul că Ion Cătălin Picu, de 22 de ani, domiciliat în comuna doljeană Valea Stanciului, a evadat din Penitenciarul Pelendava. În decembrie 2013, Picu fusese condamnat definitiv la patru ani şi șase luni de închisoare pentru comiterea mai multor infracţiunii de furt calificat și violare de domiciliu şi își executa pedeapsa în regim deschis. Imediat după ce s-a dat alarma, oamenii legii au încercat să dea de urma evadatului, însă nu au reușit să-l găsească. „În vederea capturării deţinutului, au fost dispuse măsuri specifice în astfel de situaţii, respectiv blocarea căilor de acces, posibile direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de urgenţă a mai multor echipe de căutare formate din angajaţi ai Penitenciarului Craiova, Penitenciarului Pelendava şi ai Centrului de Detenţie Craiova, precum şi cooperarea cu Inspectoratul de Poliţie Dolj, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dolj și Poliția de Frontieră“, au explicat atunci reprezentanții Penitenciarului Pelendava. Ion Cătălin Picu a fost prins abia în dimineața zilei de 8 ianuarie 2015, în comuna Valea Stanciului, în urma unei acțiuni a polițiștilor doljeni. Oamenii legii au stabilit că deținutul s-a ascuns în perioada sărbătorilor la mai multe cunoștințe, iar pe 8 ianuarie a fost ridicat din locuința unui prieten din Valea Stanciului.
După ce a fost prins, bărbatul a fost dus la Penitenciarul Craiova, iar polițiștii au întocmit pe numele lui un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de evadare. Ion Cătălin Picu a fost trimis în judecată în mai 2015, iar în noiembrie a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru evadare, care se adaugă la cele 837 de zile de închisoare pe care le mai avea de executat din cei patru ani și jumătate de închisoare. Inculpatul a formulat apel împotriva sentinței, însă și-a retras acțiunea înainte de primul termen de judecată. Pe 8 martie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au luat act de retragerea apelului de către inculpat, care trebuie să execute pedeapsa stabilită în noiembrie de Judecătoria Craiova.
Potrivit Codului Penal, evadarea din starea de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la șase luni la trei ani. Pedeapsa dată de instanță pentru evadare se adaugă la restul rămas neexecutat din condamnarea rămasă neexecutată la data evadării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS