11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTelescaunul de la Rânca sau cum să îngropi 3 milioane de euro

Telescaunul de la Rânca sau cum să îngropi 3 milioane de euro

Telescaunul are, probabil, nevoie de altă staţiune unde să fie amplasat, dacă autorităţile nu-l pot administra
Telescaunul are, probabil, nevoie de altă staţiune unde să fie amplasat, dacă autorităţile nu-l pot administra

Telescaunul de la Rânca, Gorj, a depăşit un an de când nu a mai fost pus în funcţiune. Potrivit cabanierilor din zona turistică Rânca, instalaţia de telescaun a funcţionat ultima dată în luna februarie a anului trecut. Anul acesta, iarna nu a fost la fel de generoasă în Rânca precum în anii trecuţi, şi pe pârtia de la telescaun nu prea a fost zăpadă. Nu a nins suficient de mult încât să fie amenajată pârtia de schi. Aceasta măsoară 980 de metri şi este, teoretic, cea mai lungă pârtie din Rânca şi ar trebui să fie principalul punct de atracţie al staţiunii din nordul judeţului Gorj.

Pârtie dotată cu de niciunele

Telescaunul de la Rânca, singurul din zonă, este administrat de o firmă din judeţul Olt, societatea care l-a şi construit. Investiţia a costat peste trei milioane de euro şi a fost realizată din fonduri europene nerambursabile, în cadrul programelor de preaderare. Autorităţile susţin că, la vremea respectivă, nu exista alt teren în Rânca pentru construirea telescaunului şi a fost aleasă zona disponibilă, respectiv cea expusă tot timpul către soare. Practic, sunt şanse minime ca zăpada să se menţină tot sezonul, mai ales că pârtia de 980 de metri nu a fost prevăzută cu tunuri de zăpadă. Dacă era prevăzută cu astfel de tunuri încă din proiect, proiectantul ar fi trebuit să prevadă şi o sursă de apă, respectiv un lac. Acesta ar fi trebuit să fie amenajat de mai mulţi ani în Rânca şi ar fi asigurat un aflux de turişti şi pe timp de vară.

Instalaţia de telescaun nu a fost folosită nici măcar pentru plimbări

Instalaţia de telescaun de la Rânca nu a fost utilizată în această iarnă nici măcar pentru a-i plimba pe turişti până în vârful pârtiei, de unde să poată să admire panorama. Ar fi putut fi obţinuţi câţiva lei măcar pentru a cumpăra vopseaua care să asigure protecţia telescaunului la rugină şi intemperii. Probabil, administratorul şi-a făcut calculul şi a rezultat că este mai profitabil să nu pornească instalaţia, având în vedere că era nevoie de personal calificat, bani de salarii, precum şi de plata facturilor la energie electrică. Adică exact elementele pentru care prima firmă care a administrat telescaunul, respectiv Vârful Păpuşa SA, a intrat în faliment. Trebuie amintit că telescaunul de la Rânca are trei administratori. Este vorba de Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Novaci şi Primăria din Baia de Fier, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Rânca – Corneşu Mare“. Asociaţia respectivă a decis în anul 2011 să înfiinţeze SC Vârful Păpuşa SA, firmă pe care a funcţionat instalaţia de transport pe cablu. Firma celor trei autorităţi a mers aproape din start în faliment şi nu a mai putut fi salvată. Autorităţile s-au gândit să concesioneze investiţia respectivă, dar, deocamdată, fără succes. Este primul sezon de iarnă în care instalaţia nu a funcţionat deloc. Unii cabanieri susţin că prin conjugarea unor eforturi locale şi judeţene investiţia ar putea fi pusă totuşi în valoare, alţii spun că telescaunul de la Rânca reprezintă doar unul dintre exemplele elocvente de cheltuire nechibzuită a fondurilor europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS