12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezastru! Investiție de 2,6 milioane de euro, dusă pe apa sâmbetei

Dezastru! Investiție de 2,6 milioane de euro, dusă pe apa sâmbetei

O situație incredibilă există în comuna doljeană Verbița. Deși s-au făcut investiții importante din fonduri europene pentru realizarea unui sistem de alimentare cu apă și canalizare, acesta nu funcționează, chiar dacă lucrarea a fost recepționată în 2014. Localnicii sunt revoltați. Zeci de oameni au plătit să se racordeze la o rețea pe care nu curge nici o picătură de apă. În timp ce localnicii spun că s-a băgat apă în rețea doar când s-a făcut testarea instalației, primarul susține că sistemul a funcționat timp de două luni, iar acum nu mai pornesc pompele, fiind suspiciunea că ar fi nisipate. Cine este responsabil de eșecul investiției? Ce este de făcut ca oamenii să aibă apă curentă?

Culmea investițiilor în comuna Verbița. În timp ce unele comune din județ se luptă de mai mulți ani să obțină finanțări pentru construirea sistemelor publice de apă și canalizare, în Verbița acestea există, s-au investit sume uriașe pentru construirea lor, dar sunt complet nefuncționale.
Pe ulițele din Verbița se văd, din loc în loc, cișmelele stradale de la rețeaua de alimentare cu apă. Multe dintre ele sunt aproape ruginite. Nu curge nici picătură de apă pe canale. Localnicii spun că acest lucru nu este de ieri, de azi, ci că așa a fost de la început, de când s-a recepționat lucrarea.
Paradoxal, investiția din fonduri europene s-a făcut în perioada 2011 – 2014, cu scopul de a le îmbunătăți viața locuitorilor comunei Verbița. Lucrarea de aducțiune a apei și cea de canalizare au făcut parte dintr-un proiect integrat, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, respectiv prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care a presupus reabilitarea căminului cultural, crearea unui centru social, asfaltarea a 4,5 kilometri de drumuri și realizarea sistemului de canalizare și a sistemului de alimentare cu apă. Valoarea totală a investiției a fost de 2,6 milioane de euro. În bani românești, alimentarea cu apă a costat 2,3 – 2,5 milioane de lei, iar investițiile în rețeaua de canalizare s-au ridicat la 3,5 milioane de lei, din fonduri europene. Ambele investiții sunt doar în satul Verbița din comuna cu același nume. Sistemul de alimentare cu apă se întinde pe 7,5 kilometri.
La aproape doi ani de la recepția lucrărilor, întregul sistem de alimentare cu apă este lăsat în paragină.

„De doi ani așteptăm apă la robinet“

Zeci de oameni au plătit sume între 300 și 600 de lei ca să se racordeze la o rețea care nu funcționează. Olga Șumega povestește că s-a racordat la rețeaua publică de apă încă din 2013, dar nici până acum nu a beneficiat de acest serviciu. „De doi ani așteptăm să curgă apă la robinet. Cărăm apa de la vecini, că noi nu avem fântână în curte. Zi de zi mergem cu gălețile la vecini ca să luăm apă pentru animale, pentru spălat, pentru gătit. Ne-am bucurat de apa asta, dar dacă nu-i dau drumul… Am întrebat la primărie și au zis că îi dau drumul, dar… Noi nu știm nimic. Ne-a costat 500 de lei să tragem țeava în curte.
Ne-au pus și ceas (contor – n.r.)“, a spus Olga Șumega, din satul Verbița, unde există sistemul de alimentare cu apă.
Altă localnică spune că așteaptă apa de trei ani. „De trei ani așteptăm să ne dea drumul la apă. Vă arăt contractul. Eu am fântână în curte, dar mi-am făcut și eu o baie, cu bucătărioară… Sunt vreo 70 care au tras apa în curte, din câte am înțeles. De la primărie ne spune că ne bagă apă, dar acum am auzit că n-au făcut ce trebuia la canalizare, acolo, și le-a ieșit apa prin pompele alea în sus“, a spus Ioana Oprea, care avea contract de branșare la rețeaua publică de apă și canal, încheiat în 2013, cu o firmă cu sediul în Craiova. Valoarea lucrărilor de branșament a fost de 380 de lei.
Alt localnic susține că s-au înfundat pompele care ar trebui să tragă apa din pânza freatică de adâncime și să o pompeze în sistem. „Nu am apă curentă că nu au dat drumul la apă. Cică s-au înfundat pompele acum vreun an. Nu s-au desfundat de atunci. Am plătit 600 de lei racordul, că l-am făcut anul trecut. Instalația s-a dus toată, că eu am lucrat acolo, am fost paznic. S-au băgat miliarde în instalația aceasta și să dai atâtea miliarde și să nu se facă nimic, e păcat de ele. Sunt bazine de inox, toate materialele sunt aduse din străinătate. Vina e a primarului că nu e apă băgată. A cui să fie?“, a spus Petrică Draga, localnic din Verbița. Sătui de promisiunea furnizării apei, localnicii spun râzând că se așteaptă să curgă apă la robinet din rețeaua curentă „cam prin 2020“.

Primarul explică de ce stau pompele nepornite de câțiva ani

Marin Brăneci, primarul comunei Verbița (Foto: Traian Mitrache)
Marin Brăneci, primarul comunei Verbița (Foto: Traian Mitrache)

Primarul comunei Verbi-ța, Marin Brăneci, a explicat de ce nu funcționează sistemul de apă și nici cel de canalizare. El a spus că imediat după recepția lucrărilor, primăria nu și-a mai permis să plătească factura la energia electrică pentru energia consumată de pompele sistemului de alimentare cu apă. CEZ ar fi întrerupt furnizarea energiei electrice. Anul acesta a fost reluată furnizarea energiei, după ce primăria a plătit facturile restante. Dar după ce s-a dat drumul la curentul electric nu au mai funcționat pompele. „La început nu am avut abonați, înainte de recepția finală. În final, am avut probleme cu CEZ. Ne-au tăiat curentul și, în ultima perioadă, aceste pompe au rămas fără curent și în stare nefuncțională. Pe parcurs am reușit să facem rost de câțiva abonați. Cam în jur de 60 avem în prezent. Momentan avem curent, că am rezolvat problema cu CEZ-ul, dar pompele nu mai pornesc. Se pare că ar fi ceva nisipate sau cam așa ceva. Cât mai curând, oamenii vor avea apă curentă. Trebuie să găsim o firmă care să se priceapă la aceste pompe. Să le dăm afară este exclus, că sunt la adâncime, e o coloană mare, la o adâncime de 60-70 de metri. Puțul e forat la 190 de metri, iar celălalt la 170 de metri adâncime“, a spus primarul din Verbița, Marin Brăneci. El consideră că defecțiunea pompelor „este una minoră și nu costă mult“ și că „în cel mult o lună, oamenii vor avea apă la robinet“. Marin Brăneci mai spune că sistemul a funcționat timp de două luni, pentru alimentarea cișmelelor stradale și că, în curând, sistemul de alimentare cu apă și cel de canalizare vor fi funcționale. Întrebat de ce nu a încercat punerea lor în funcțiune până acum, primarul a precizat că a avut probleme cu furnizarea enerigiei electrice la stația de pompare. Practic, la ora la care redactorii GdS s-au aflat în Verbița problema era următoarea: stația de pompare modernă avea curent, dar pompele nu porneau, conform spuselor primarului.

„Nu se mai poate băga apă în vecii vecilor!“

Un localnic din Verbița, care este și consilier local, a precizat că este aproape imposibil să mai devină funcțională instalația de apă curentă din comună. „Nu se mai poate în vecii vecilor, pentru că sunt puțurile colmatate, a trecut nisipul peste ele și când au încercat să pornească sistemul, pompele s-au ars. Trebuie alte puțuri forate. În vecii vecilor nu vor mai merge astea. Știu lucrurile astea de la un inginer sondor, care lucrează la foraje. El a spus că, dacă timp de un an nu s-a dat drumul la pompe să tragă apă, atunci a trecut nisipul peste pompe. La încercarea de pornire a pompelor acestea s-au ars, pentru că nu mai pot să învârtă turbinele. Acum trebuie făcute alte puțuri pe banii contribuabililor“, a spus Marin Pandele, consilier local în Verbița, care a adăugat că în ședințele de consiliu cerea primăriei să pornească pompele din două în două săptămâni, tocmai pentru a nu se colmata.

Constructorul: Pompele trebuie decolmatate

Investițiile de 2,5 milioane de lei din fonduri UE făcute în sistemul de alimentare cu apă sunt în zadar. Pompele care ar trebui să introducă apa în sistem nu funcţionează (Foto: Traian Mitrache)
Investițiile de 2,5 milioane de lei din fonduri UE făcute în sistemul de alimentare cu apă sunt în zadar. Pompele care ar trebui să introducă apa în sistem nu funcţionează (Foto: Traian Mitrache)

Lucian Căpitănescu, directorul general al Erpia SA, firmă care a fost antreprenor general la lucrarea cu pricina, a precizat pentru GdS că, în momentul efectuării recepției lucrărilor din Verbița, întreaga instalație era funcțională. Între timp, situația s-a schimbat. Din cauza neutilizării instalației, pompele care ar fi trebuit să scoată apa din puțuri au fost acoperite cu nisip. Gravitatea situației este direct proporțională cu înălțimea stratului de nisip care s-a depus peste acele pompe, în sensul că există cabluri de oțel care țin pompele, dar depinde la ce forță rezistă, în funcție de stratul de nisip care ar opune rezistență. „Am discutat cu subcontractorul pe partea electrică, care a fost acolo și a verificat situația. Din câte am înțeles eu, din cauză că nu au folosit instalația mai bine de un an, pompele au fost colmatate. A intrat nisip în ele. Acestea sunt la aproape 200 de metri adâncime. Trebuie să fie scoase pompele și decolmatate, dar depinde cât de mare este colmatarea pe coloană. Subcontractantul pe partea electrică spune că a mers acolo și a încercat să pornească pompele, iar acestea iau curent de două ori mai mult decât trebuie, ceea ce înseamnă că sunt colmatate, dar nu sunt arse. Trebuie o macara pentru a trage acele pompe. Cu cât colmatarea este mai mare, cu atât mai greu va fi să tragă afară pompele. Cauza acestei probleme este faptul că acele pompe au stat mai mult de un an nefolosite“, a spus Lucian Căpitănescu.
Directorul Erpia a precizat că lucrarea de la Verbița este ieșită din garanție, iar primăria din localitate trebuia să aibă un contract de mentenanță cu o firmă, pentru instalația de alimentare cu apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS