12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInfracțiuni surprinse de camerele de supraveghere

Infracțiuni surprinse de camerele de supraveghere

Traficul din municipiul Craiova este supravegheat cu ajutorul mai multor camere video
Traficul din municipiul Craiova este supravegheat cu ajutorul mai multor camere video

Mai multe infracțiuni – fie că e vorba de tentative de omor, distrugeri, furturi sau accidente de circulație – au fost suprinse în ultimii ani de camerele video de supraveghere montate pe străzile din municipiul Craiova sau în magazine, farmacii ori centre comerciale. Polițiștii și procurorii doljeni susțin că imaginile surprinse de camerele video sunt foarte utile în cadrul anchetelor.

În dimineața zilei de 29 februarie, un bărbat de 52 de ani a intrat într-un magazin din municipiul Craiova, a înjunghiat vânzătoarea și a plecat fără să achite o pâine și două pachete de țigări. Agresiunea a fost suprinsă de camerele video montate în magazin, iar o zi mai târziu au ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, care au dispus arestarea preventivă a bărbatului. „În urma vizualizării imaginilor video, se observă cum inculpatul Ilie Florian intră în magazin, iar în intervalul 07:44:35 – 07:44:36 o agresează fizic pe Ciucă Raluca Mariana, aplicându-i o lovitură cu cuţitul în zona flancului stâng“, au stabilit anchetatorii, după ce au analizat imaginile video. Aceasta este numai una dintre infracțiunile suprinse în ultimii ani de sistemele de supraveghere video montate pe străzile din municipiu sau în magazine, supermarketuri ori parcări.
Astfel, autoarea unei infracțiuni de distrugere, comisă la sfârșitul lunii septembrie 2015, a fost identificată cu ajutorul imaginilor surprinse de un sistem de supraveghere video. Pompierii doljeni au fost solicitați să intervină pe strada Madona Dudu, pentru stingerea unui incendiu care cuprinsese două autoturisme, un Opel Astra și un Peugeot. După stingerea flăcărilor, pompierii au stabilit drept cauză probabilă a incendiului un scurtcircuit produs la unul dintre autoturisme, însă imaginile suprinse de camerele video au arătat că focul a fost pus de o persoană fără adăpost, cunoscută cu afecţiuni psihice.

Tentativă de omor la ieșire din stația peco

În ianuarie 2013, poliţiştii de la Rutieră erau sesizaţi despre faptul că o tânără de 20 de ani, din localitatea Breasta, a fost victima unui accident de circulaţie produs la ieşirea din staţia peco MOL de pe strada Maria Tănase, din Craiova. Șoferul, care conducea un Mercedes cu numărul DJ-18-FLS, a părăsit locul faptei.
La locul accidentului a fost trimis un echipaj din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova care, în urma audierii martorilor şi a analizării imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere, a stabilit că şoferul a lovit intenţionat victima. Ulterior, poliţiştii au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar şoferul fugar a fost identificat ca fiind Valeriu Florin Cioacă, de 19 ani, din Craiova, care avea permis de conducere de numai două luni. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că şoferul a încercat să iasă din peco către strada Maria Tănase, moment în care prin faţa maşinii sale a traversat tânăra de 20 de ani. Cioacă a coborât geamul şi i-a reproşat că nu se uită pe unde merge, iar tânăra i-a răspuns pe acelaşi ton, moment în care „autorul, cu intenţie, a schimbat direcţia de mers şi a lovit victima“, după cum au precizat procurorii doljeni. Ulterior, tânăra a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde medicii au stabilit că, în urma accidentului, a suferit leziuni la coapsa şi gamba drepte. Șoferul a fost arestat preventiv, iar pe 10 ianuarie 2014 a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor.

A lovit cinci persoane cu Mercedesul

O altă infracțiune a fost suprinsă de camerele video în martie 2012, când un șofer a provocat un accident de circulație în urma căruia cinci persoane au fost rănite. Oamenii legii au stabilit că Dumitru Preda, de 26 de ani, din Craiova, care conducea un Mercedes înmatriculat în Marea Britanie, pe strada Pelendava, la intersecţia cu Calea Severinului, a virat dreapta, după care a pierdut controlul direcţiei. Maşina scăpată de sub control a lovit cinci persoane dintre cele care se aflau pe refugiul din staţia de tramvai, după care a intrat într-un VW Jetta ce era oprit la semafor, pe sensul celălalt de mers. Imediat după producerea accidentului rutier, atât şoferul Mercedesului, cât şi pasagerii acestuia au coborât din maşină şi au fugit. În urma accidentului au fost rănite cinci persoane, toate fiind transportate la Spitalul de Urgenţă Craiova. Cel mai grav a fost rănită o femeie de 61 de ani, care s-a ales cu un picior rupt. Accidentul a fost suprins de camerele video montate în intersecție, iar în urma vizionării acestora și a cercetărilor, ofiţerii de la Rutieră au stabilit că şoferul a pierdut controlul maşinii şi a provocat accidentul rutier din cauza vitezei excesive cu care circula. În septembrie 2013, respectivul conducător auto a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă.

Ce spun anchetatorii

Atât polițiștii, cât și procurorii doljeni spun că infracțiunile suprinse de sistemele de supraveghere pot fi probate mult mai ușor. „Orice sprijin adus investigațiilor efectuate de polițiști este binevenit. De cele mai multe ori, imaginile surprinse de camerele de supraveghere sunt utile și sunt folosite în desfășurarea anchetei. Cel mai elocvent exemplu este cel al furturilor din societăți comerciale comise de minori, aceștia fiind identificați în baza imaginilor video. De asemenea, polițiștii rutieri folosesc imaginile surprinse de sistemele de supraveghere video pentru stabilirea cauzelor producerii unor accidente“, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj. De asemenea, polițiștii de la Rutieră reușesc să stabilească în baza imaginilor video șoferii vinovați de producerea unor accidente în intersecțiile semaforizate. Cel mai adesea, ambii șoferi implicați într-un accident susțin că au trecut pe culoarea verde a semaforului, însă în urma analizării imaginilor surprinse de camerele video se poate vedea care dintre ei a trecut pe roșu.
La rândul lor, procurorii spun că imaginile video pot ajuta la stabilirea situației de fapt în cazul unor infracțiuni. „Au fost situații în care imaginile video au fost foarte utile. În unele cazuri, au arătat o altă stare de fapt, mai exactă decât cea stabilită din declarații, iar în altele chiar o stare de fapt diferită“, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Camere video în Craiova

Mai multe artere de circulație din municipiul Craiova sunt supravegheate în prezent cu ajutorul a 26 de camere video. Aceste camere pot fi întâlnite pe bulevardele Dacia și Decebal, pe Calea București și Calea Severinului, pe bulevardul Tineretului, dar și pe strada Unirii și în Centrul Vechi. Mai trebuie spus că reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“ cuprinde și montarea a 99 de camere video, iar în scurtă vreme și bulevardele Caracal, 1 Mai și Carol I vor avea „ochi“, după cum au precizat reprezentanții Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS