21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdio autobuze, trăiască panseluţele!

Adio autobuze, trăiască panseluţele!

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Pe ce cheltuiesc zeci de milioane de euro instituțiile din subordinea Primăriei Craiova? E o întrebare la care majoritatea craiovenilor nu știu să răspundă. GdS vă prezintă principalii indicatori financiari ai societăților comerciale coordonate de municipalitate, așa cum rezultă din bugetele aprobate de consiliul local pe anul în curs.

Curățenia orașului, transportul public, piețele și târgurile, furnizorii de utilități, acestea sunt servicii publice pe care Primăria Craiova le administrează prin intermediul societăților comerciale la care este acționar majoritar. Municipalitatea împarte banii primiți de la craioveni prin taxele și impozitele locale acestor firme care își întocmesc bugetele de venituri și cheltuieli în funcție de strategia fiecăreia. Respectivele firme sunt foste direcții sau servicii ale primăriei transformate în societăți comerciale, care trăiesc cu precădere din banii primiți pentru serviciile prestate. Cu mici excepții, despre investiții majore nu poate fi vorba, acest lucru căzând în sarcina municipalităţii. Practic, din aceste bugete, conducerile societăților comerciale plătesc salariile angajaților, asigură cheltuielile de funcționare și, dacă obțin și profit, parte din el îl dau primăriei. Adunate, aceste sume ajung la zeci de milioane de euro, iar ele asigură funcționarea orașului.

Trei milioane de euro pentru spații verzi

Regia de Administrare a Domeniului Public și fondului Locativ (RAADPFL) intenționează să cheltuiască pe anul în curs circa 30 de milioane de lei (aproximativ șapte milioane de euro), din care peste 21 de milioane de lei se vor duce pe plata salariilor. Ce muncesc oamenii plătiți de RAADPFL? În principal, se ocupă de spațiile verzi din oraș și de administrarea mobilierului urban. Unii dintre ei astupă gropile de pe străzi cu piatră spartă, alții lucrează la Grădina Zoologică din Parcul „Romanescu“ sau la cimitirele din oraș. Din cele 30 de milioane de lei, RAADPFL obține cea mai mare parte de la Primăria Craiova pentru administrarea spațiilor verzi. Este vorba de 13,5 milioane de lei (3 milioane de euro). La mare distanță, activitatea care aduce bani în bugetul regiei, 4 milioane de lei, este repararea străzilor. Desigur, banii vin tot din bugetul general al orașului. Clasamentul este completat de veniturile din închirierea spațiilor locative și cele cu altă destinație (circa 1,8 milioane de lei) și din mobilierul stradal (1,7 milioane de lei). O altă sursă importantă de bani de la municipalitate pe anul în curs sunt prestările de servicii funerare în cele patru cimitire pe care le administrează. RAADPFL precizează, însă, că mare parte din încasări se vor cheltui pentru extinderea cimitirului Ungureni. Regia are plăți restante de 480.000 de lei și creanțe de încasat de 1,8 milioane de lei, dar își propune să obțină un profit de circa 850.000 de lei, asemănător celui din 2015. Potrivit bugetului, sumele destinate cheltuielilor aferente contractului de mandat și al altor organe de conducere și control, comisii și comitete vor crește de trei ori, de la 190.000 de lei anul trecut la 565.000 de lei în 2016. Creșterea cea mai mare se înregistrează la capitolul directori/directorat: 64.000 de lei – 2015, 413.000 de lei – 2016. În peisajul financiar al societăților din subordinea primăriei, RAADPFL face notă distinctă, deoarece este singura entitate care intenționează să acorde tichete de vacanță salariaților – 730.000 de lei. La acestea se adaugă tichete-cadou de 110.000 de lei și tichete de masă de 1,2 milioane de lei. RAADPFL are circa 770 de angajați.

RAT are probleme financiare, dar e pe profit

În lipsa banilor de investiții ai primăriei pentru autobuze noi, RAT Craiova, transformată și ea recent în societate comercială, se va mulțumi cu modernizări minore. Ca și RAADPFL, RAT ar avea mari probleme dacă ar trebui să se susțină singură din activitatea prestată. Jumătate din veniturile sale (36,7 milioane de lei în 2015) provin din subvențiile date de municipalitate (17,8 milioane de lei) pentru a acoperi diferențele de preț la abonamentele reduse acordate pensionarilor, elevilor și studenților sau veteranilor. Diferența provine din contravaloarea biletelor și abonamentelor vândute. Cei mai mulți bani din bugetul RAT se duc pe consumabile – 10,4 milioane de lei în 2015, iar suma va crește la 10,9 milioane de lei în 2016. Pe anul în curs, 2,1 milioane de lei sunt prognozate să fie cheltuite pentru piese de schimb și 5,8 milioane de lei pentru combustibil. Potrivit bugetului, cheltuielile aferente contractului de mandat se înjumătățesc. Dacă în 2015 erau de 150.000 de lei, în 2016 vor fi de 77.000 de lei. Societatea are o situație financiară dificilă. RAT trebuie să plătească majorări și penalități de întârziere de 1,3 milioane de lei din cauza unui proces pierdut cu ANAF și are plăți restante de 2,4 milioane de lei. În aceste condiții, singura investiție consistentă pe care și-o permite este cea de 1,6 milioane de lei pentru dotarea tramvaielor cu aer condiționat. Cu toate acestea, RAT a raportat profit în ultimii trei ani.

Salubritatea se plânge că mor firmele

SC Salubritate Craiova SRL își câștigă mai greu banii din care asigură plata salariilor. Spre deosebire de celelalte două structuri, ea prestează doar o parte din servicii pentru primărie, deci este mai ancorată în economia reală. Restul au legătură cu asociațiile de proprietari și firmele. De exemplu, Salubritatea prognozează venituri de 12,7 milioane de lei din activitatea de măturat, stropit, întreținere căi publice, transport zăpadă. Acești bani vin de la primărie. În schimb, 21,5 milioane de lei sunt prevăzute ca venituri din precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor municipale, bani care provin din contractele cu asociațiile de proprietari și firme. Salubritatea chiar se plânge că numărul societăților comerciale cu care are încheiate contracte este într-o continuă scădere din cauza faptului că multe dintre ele intră în faliment sau sunt lichidate și apoi radiate. De gâtul Salubrității atârnă și o plată restantă de 3,7 milioane de lei, aferentă unui litigiu în instanță cu firma Delta ACM. Procesul este în derulare.

Piețele – mai bogate cu 658.000 de lei pe an

SC Piețe și Târguri SRL, cea care administrează controversatul Târg Municipal, a primit o gură de oxigen după ce a scăpat de contractul de închiriere pentru terenul de pe strada Caracal în contul căruia plătea 15.000 de euro lunar. „A scăpat“ e un fel de a spune, pentru că Piețele nu voiau în ruptul capului să denunțe contractul, susținute și de primarul Olguța Vasilescu, care motiva că veniturile sunt mai mari decât chiria. Târgul s-a mutat pe strada Dimitrie Gerota, unde Piețele nu plătesc nici o chirie, deoarece este domeniu public, iar asta se vede și în bugetul pe 2016. „Cheltuielile privind serviciile executate de terți“, cum este trecut în buget, scad cu 73,78% datorită rezilierii contractului de închiriere. O spune chiar conducerea Piețelor. Tot din aceste buget putem afla chiria plătită pentru închiriere pe anul 2015: 658.000 de lei. La capitolul salarizare, cheltuielile pentru contractul de mandat al directorului sunt de 70.000 de lei. De asemenea, pe anul 2015, Piețele au plătit sporuri, prime și bonificații aferente salariului de bază de 690.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS