21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii suplinitori pot rata titularizarea în școală

Profesorii suplinitori pot rata titularizarea în școală

Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că, până în prezent,  au fost publicate 1.000 de norme și fracțiuni de normă (FOTO: Claudiu Tudor)
Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că, până în prezent,
au fost publicate 1.000 de norme și fracțiuni de normă (FOTO: Claudiu Tudor)

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a schimbat regulile titularizărilor la nivelul unităților școlare în acest an. Posturile vacante și votate de Consiliile de Administrație pentru a fi date la titularizare la nivelul unităților școlare au fost publicate și pot fi alese de profesorii titulari care sunt restructurați sau care vor să se transfere. Titularizările în baza articolului 253 din Legea educației se vor face numai dacă posturile declarate vacante rămân neocupate după primele etape de mișcare a personalului didactic titular.

În acest an, 80 de posturi au fost publicate ca fiind vacante pe patru ani, adică posturi titularizabile. Profesorii suplinitori care predau pe un astfel de post și vor să se titularizeze în baza articolului 253 din Legea educației, prin decizia Consiliului de Administrație al unității de învățământ, nu mai au prioritate la aceste posturi. Aceștia trebuie să aștepte până când se vor finaliza etapele de soluționare a titularilor restructurați sau a titularilor care vor să se transfere. „Până în etapa de mișcare de personal în care se vor rezolva cadrele didactice conform articolului 253, chiar dacă în aplicația noastră titularizare 2016, la rubrica detalii, anumite posturi apar marcate ca fiind pentru titularizare pe articolul 253, acestea pot fi ocupate de cadrele didactice care participă la restrângere, transfer consimțit. Faptul că un post sau altul este marcat ca propus pentru titularizare pe articolul 253 nu este un impediment să fie ocupat de un cadru didactic care participă la etapele din această perioadă. Posturile pentru care pot opta cadrele didactice se regăsesc în acest moment în aplicația Titularizare 2016, pe site-ul Ministerului Educației. Nu vom alege posturi separate pentru restructurați, transfer consimțit, articolul 253“, a precizat Janina Elena Vașcu, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Dolj. Cele mai multe posturi titularizabile sunt la învățământul preșcolar, învățământul primar și pentru disciplinele muzică, educație fizică și sport.

Restructurații vor face opțiuni direct la școli

Conform calendarului de mișcare a personalului didactic din învățământul preuniversitar, primii care vor avea acces la posturile titularizabile sunt profesorii restructurați, lista lor urmând să se publice săptămâna viitoare. Pentru a ocupa unul dintre posturile vacante sau propuse pentru titularizare pe baza articolului 253, profesorii restructurați vor depune cerere atât la ISJ Dolj, cât și la unitățile școlare în care vor să ocupe o nouă catedră începând din anul școlar următor.
„În acest moment, avem posturile care se restructurează. Pe 3-4 martie putem afla și cadrele didactice care vor intra în restrângere la ISJ Dolj și se va calcula punctajul de intrare în concurs. Restructurații vor depune dosarul și cererea la ISJ, dar și la unitățile școlare, unde vor dori să ocupe postul pentru că au nevoie și de avizul Consiliului de Administrație. Vom trece prin perioade de contestații, iar pe 25 martie, situația lor va fi clarificată“, a mai spus inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. De altfel, în acest moment, școlile au postat situația tuturor posturilor existente pentru anul școlar următor, fiind publicate 1.000 de norme și fracțiuni de normă.
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS