16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDănișor și Spînu merg în turul II pentru rectoratul universității

Dănișor și Spînu merg în turul II pentru rectoratul universității

Bătălia în turul II se va da între actualul rector, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, și prorectorul Cezar Spînu,  între care diferența din primul tur este de 23 de voturi
Bătălia în turul II se va da între actualul rector, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, și prorectorul Cezar Spînu,
între care diferența din primul tur este de 23 de voturi

Primul tur al alegerilor pentru desemnarea rectorului Universității din Craiova, derulat ieri, s-a finalizat cu organizarea unui nou scrutin, care va avea loc mâine. Bătălia pentru această funcție se va da între doi candidați, actualul rector, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, și prorectorul Cezar Spînu, între care diferența din primul tur este de 23 de voturi.

Cadrele didactice și reprezentanții stu­denților au avut ieri zece ore la dispoziție, în intervalul orar 8.00 – 18.00, pentru a merge la urne ca să opteze pentru unul dintre cei trei candidați la funcția de rector. Conform listelor electorale, au avut drept de vot 847 de cadre didactice și 73 de reprezentanți ai studenților. Mai mult de jumătate din electorat și-a exprimat opțiunea până la orele prânzului, fiind prezenți peste 500 de votanți. În cele din urmă, conform procesului-verbal încheiat de Biroul Electoral al Universității, s-au prezentat la urne 874 de persoane. Cei mai mulți, 384, au votat cu actualul rector, Dan Claudiu Dănișor – profesor de drept. La o diferență mică s-a situat Cezar Spînu, profesor la Facultatea de Chimie, care a obținut 361 de voturi. Pe locul III s-a aflat Romulus Lungu, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică, care a obținut 104 voturi. Potrivit reprezentanților Biroului Electoral, 25 de voturi au fost anulate.
Conform metodologiei pentru alegerea rectorului, pentru a desemna un candidat câștigător, acesta ar fi trebuit să obțină 50 plus unu din numărul de voturi exprimate. Condiția nu a fost îndeplinită și, prin urmare, se va organiza al doilea scrutin, programat conform calendarului de alegeri, pe 25 februarie. Electoratul va avea la dispoziție tot zece ore pentru a merge la urne. De această dată, va fi declarat câștigător cel care va obține cele mai multe voturi, indiferent de câte persoane se vor prezenta la urne.

Doi studenți, surprinși că au fotografiat votul

În primul tur pentru alegerea rectorului s-au prezentat la urne 874 de cadre didactice  și studenți din 920, cât au avut drept de vot (FOTO: Traian Mitrache)
În primul tur pentru alegerea rectorului s-au prezentat la urne 874 de cadre didactice
și studenți din 920, cât au avut drept de vot (FOTO: Traian Mitrache)

Alegerile pentru desemnarea rectorului la Universitatea din Craiova nu au fost lipsite de incidente. Doi studenți au fost surprinși că și-au fotografiat votul, cu telefoanele mobile. „Au fost două incidente provocate de doi studenți, care în cabina de vot, în mod nelegal, au fotografiat buletinele de vot. Membrii comisiei 2, unde erau înregistrați studenții, au auzit zgomotul produs de declanșarea aparatelor de fotografiat“, a precizat Mădălin Ticu, vicepreședinte al Biroului Electoral al Universității din Craiova. Potrivit reprezentanților Biroului Electoral al Universității, ambii studenți care și-au fotografiat votul aveau ca opțiune același candidat la funcția de rector. „Din opțiunile exprimate de cei doi studenți, dacă îmi amintesc bine, era vorba de domnul profesor Cezar Spînu“, a precizat lect. univ. dr. Mădălin Ticu. Deși metodologia de alegere a rectorului nu prevede la nici un articol interzicerea fotografierii votului și nu prevede nici un fel de sancțiuni în ceea ce privește fraudarea votului, reprezentanții Biroului Electoral al Universității spun că, în cazul studenților care au fotografiat votul, s-a depus sesizare scrisă la poliție, pentru că există cadrul legal pentru cercetarea faptei. „Cadrul legal pentru cercetarea studenților există pentru că avem Legea electorală, care prevede în mod clar interdicția de a fotografia buletinul de vot. Dacă nu se aplică Legea electorală, atunci ce se poate aplica? Legea electorală se aplică tuturor formelor de alegeri“, a mai spus vicepreședintele Biroului Electoral al Universității din Craiova. Reprezentații Inspectoratului Județean de Poliției spun că în baza sesizării depuse de comisia de alegeri de la Universitatea din Craiova se vor face cercetări.
„Polițiștii Biroului Centrul Universitar au fost prezenți la alegerile pentru rector pentru menținerea ordinii și liniștii publice și prevenirea oricăror incidente, însă în cadrul activităților au fost sesizați de membrii comisiei de vot că doi studenți și-ar fi fotografiat buletinele de vot. Având în vedere această sesizare scrisă depusă la Poliția Municipiului Craiova, în cauză polițiștii demarează cercetări pentru a vedea dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală sau contravențională, iar în funcție de rezultatele acestora vor fi luate și măsurile legale în consecință“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Potrivit reprezentanților Universității din Craiova, unul dintre studenți era de la Facultatea de Științe, iar celălalt de la Litere. În plus, unuia dintre tineri i s-a validat votul. „Unul dintre studenții care au fotografiat buletinele de vot ștampilate a reușit să introducă buletinul cu opțiunea în urnă și votul va fi luat în calcul. În cazul celuilalt, votul a fost anulat pentru că nu a mai ajuns în urnă. Cei doi tineri și-au recunoscut faptele și au semnat procesul-verbal întocmit de comisia electorală 2, la care erau înscriși pe liste“, a precizat lect. univ. dr. Mădălin Ticu, vicepreședintele Biroului Electoral al Universității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS