5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInsolvenţa UATAA Motru, gură de aer pentru angajaţi

Insolvenţa UATAA Motru, gură de aer pentru angajaţi

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru
Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru va beneficia de luna viitoare de un plan de reorganizare care o va ajuta să îşi achite datoriile şi să îşi recupereze creanţele pe care le are. Furnizorul de aget termic şi apă din Motru se află în prezent în insolvenţă, administrator judiciar fiind SC Siomax SRL din Târgu Jiu. Potrivit directorului Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru, Eugen Corcoată, administratorul firmei a realizat deja tabelul creditorilor, au fost transmise notificări, iar în prezent se lucrează la planul de reorganizare care va fi valabil pentru următorii trei ani. În baza planului respectiv se va încerca reducerea datoriilor în valoare totală de 19 milioane de lei, majoritatea debitelor reprezentând cărbune livrat şi neplătit către fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, care acum se află în componenţa Complexului Energetic Oltenia.

Nu au mai luat cărbune pe datorie

Managerul Uzinei de Agent Termic din Motru a declarat că de aproape un an societatea pe care o conduce nu a mai luat cărbune pe datorie de la Complexul Energetic Oltenia şi este cu plăţile la zi, în afara datoriilor istorice. Există şanse ca acestea să fie plătite în intervalul de trei ani, mai ales că nivelul debitelor este mai mic decât nivelul creanţelor. „Se lucrează la planul de reorganizare şi acest plan se va întinde pe trei ani. Este clară problema datoriilor şi nu mai plătim penalităţi, ca urmare a intrării în insolvenţă. Acesta este un aspect pozitiv. Înregistrăm în prezent datorii de 19 milioane de lei. Din total, 16 milioane de lei reprezintă datorii pentru cărbunele livrat şi penalităţi. De asemenea, mai avem de plătit 1,9 milioane de lei către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, iar diferenţa o reprezintă restanţe către diferiţi furnizori de materiale şi servicii“, a declarat Eugen Corcoată.

Au crescut încasările

Prestatorul de servicii către locuitorii din Motru are, în prezent, 175 de salariaţi, iar de la intrarea în insolvenţă, respectiv în urmă cu două luni, nu au mai fost înregistrate restanţe la salarii şi au fost achitate toate contribuţiile la bugetul de stat. În plus, pe luna ianuarie s-a reuşit încasarea de la asociaţiile de proprietari a sumei de 700.000 de lei: „La rândul nostru, avem de recuperat creanţe în valoare de 22 de milioane de lei de la asociaţiile de proprietari din Motru, agenţii economici şi gospodăriile individuale. Dacă oamenii plăteau nu mai ajungeam în această situaţie şi aveam şi noi cu ce să plătim cărbunele. Cea mai mare parte a datoriilor UATAA reprezintă cărbune cumpărat pentru a asigura agentul termic pentru perioada de iarnă. Noi am primit cărbune, am furnizat agent termic, dar nu am avut încasări. Am acţionat în luna ianuarie din uşă în uşă cu administratorii asociaţiilor de proprietari şi am avut acele încasări. Avem şi multe procese pe rol, proprietarii au fost acţionaţi în judecată de asociaţii. Mai sunt şi eşalonări. Ştiu că cea mai mare datorie este de 25.000 de lei pentru o familie din Motru. Nu au plătit de ani de zile“, a mai declarat directorul general al Uzinei de Agent Termic din Motru. UATAA furnizează agent termic şi apă caldă pentru 6.000 de apartamente şi câteva zeci de gospodării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS