21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBazinul de recuperare pentru adulţii cu handicap, nefuncţional

Bazinul de recuperare pentru adulţii cu handicap, nefuncţional

Singurul bazin acoperit de recuperare în apă destinat persoanelor adulte cu handicap din judeţul Dolj, inaugurat la sfârşitul anului 2014  de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, nu funcţionează. În acest centru, persoanele adulte din județ, încadrate în grade de handicap, au şansa să beneficieze gratuit de terapii de recuperare. Construcţia acestui bazin a fost extrem de costisitoare. Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional şi a costat aproximativ un milion de euro şi a inclus construcția unei clădiri noi cu o suprafață de 750 de metri pătraţi destinată extinderii Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie și realizarea acestui bazin acoperit de recuperare în apă. În urma acestei investiţii, centrul şi-a diversificat metodele de recuperare medicală specializată cu programe de hidroterapie, kinetoterapie, fizioterapie, ergoterapie, aromoterapie, meloterapie și stimulare senzorială.

„Aparatele de dezumificare nu fac faţă atunci când temperaturile de afară sunt extrem de scăzute”

Reprezentanţii DGASPC Dolj, dar şi cei ai Complexului „Sf. Maria“ din Craiova, din care face parte şi Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie, susţin că bazinul nu funcţionează de aproape o săptămână şi că problema va fi rezolvată în câteva zile. „În cele 16 luni de la inaugurare, peste 50 de doljeni au beneficiat de hidroterapie la acest bazin. Alţi 250 de doljeni au beneficiat de alte programe de recuperare recomandate de medici. Bazinul nu funcţionează de aproape o săptămână, deoarece apa necesită tratamente speciale pentru reechilibrarea PH-ului. În plus, trebuie asigurat un anumit climat, aparatele de dezumificare nu fac faţă atunci când temperaturile de afară sunt extrem de scăzute. Avem prevăzute în proiectul tehnic două astfel de aparate, însă am solicitat proiectantului un răspuns pentru a vedea dacă avem nevoie de încă un dezumificator. Acest bazin este destinat strict persoanelor adulte cu handicap, însă atunci când am depus proiectul pentru construirea acestui Centru de Servicii de Recuperare Neuromotorie, am depus documentaţia şi pentru construirea unui bazin pentru copiii cu dizabilităţi. Din păcate, acest proiect nu a obţinut finanţare. În acest moment purtăm discuţii pentru demararea unui proiect transfrontalier, româno-bulgar, pentru construirea acestui bazin de recuperare destinat copiilor cu dizabilităţi pe care intenţionăm să îl facem în Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Copilul cu Handicap «Vis de Copil», de la Parc“, a precizat Florin Stancu, director DGASPC Dolj. Şefa Complexului „Sf. Maria“ susţine că, în prezent, 200 de adulţi cu handicap beneficiază de diverse programe de recuperare, dintre care doar cinci sau şase au primit recomandare de la medic pentru a beneficia de terapie prin înot. Pe lângă cele declarate de directorul DGASPC Dolj, şefa centrului susţine că în această perioadă se refac contractele de mentenanţă. „Bazinul a funcţionat bine. Sunt însă perioade mici în care apa trebuie schimbată, perioade în care se monitorizează indicatorii de clor, de PH, de alge. Tot în această perioadă se refac contractele de mentenanţă, care vor fi prelungite. După încheierea contractelor, firma de mentenanţă va aduce substanţele respective necesare bazinului. Este vorba de câteva zile, după care bazinul va funcţiona. Acest bazin este extrem de complex, cu foarte multe aparate care trebuie să menţină indicatorii. Când scade temperatura afară, umiditatea creşte, și tocmai din acest motiv aşteptăm o soluţie tehnică pentru ca şi în perioadele cu temperaturi sub zero grade, bazinul să funcţioneze fără probleme“, a spus Lidia Constantinescu, şefa Complexului „Sf. Maria“ din Craiova.
Doljenii încadraţi în diverse grade de handicap pot veni la acest centru pentru a beneficia gratuit de terapii de recuperare. Este suficient să depună o cerere prin care să solicite recuperare. Vor fi programaţi la un consult medical amănunţit, urmând ca medicul de recuperare să le prescrie procedurile recomandate afecţiunii de care suferă.
La nivelul judeţului Dolj, a regiunii Oltenia, nu exista până în octombrie 2014 nici un centru de recuperare neuromotorie care să utilizeze recuperarea în apă, deşi rezultatele acestei terapii sunt promovate şi recunoscute la nivel mondial ca fiind cele mai eficiente în ameliorarea şi chiar recuperarea unor afecţiuni neuromotorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS