6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSimpozion „Constantin Brâncuși“, la Craiova

Simpozion „Constantin Brâncuși“, la Craiova

ÎPS acad. prof. univ. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a vorbit despre importanța cinstirii memoriei marilor personalități, așa cum este și Constantin Brâncuși (Foto: Traian Mitrache)
ÎPS acad. prof. univ. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a vorbit despre importanța cinstirii memoriei marilor personalități, așa cum este și Constantin Brâncuși (Foto: Traian Mitrache)

Aula „Nestor Vornicescu“ a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare a Facultății de Teologie din Craiova va găzdui joi, 18 februarie, Simpozionul Internațional „Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“. Manifestarea organizată de Facultatea de Teologie din Craiova, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, are loc în contextul împlinirii a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor oltean.
„Nu spunem că trăim prin urmași, dar ne adăpăm și ne tragem seva din lucrarea lor, ne facem părtași la valorile lor… Constantin Brâncuși este oltean, om al ținutului nostru. A dăltuit în piatră, lemn și alte materiale frumusețile sufletului românesc. El a pătruns esența lucrurilor. În fața blocului de piatră, Brâncuși vedea o pasăre măiastră, vedea ceva cu totul deosebit. Aceasta l-a făcut să înțeleagă sensul materiei. Dar învățătura aceasta n-o primești decât în contextul în care trăiești viața religioasă, spirituală și apoi pătrunzi în ceea ce este dincolo de perdeaua groasă a lucrurilor, și anume subtilitatea frumosului.
Constantin Brâncuși este acela care a făcut o chintesență a ceea ce este frumos, ceea ce este sublim, mistic, tainic. Ei bine,  pentru aceste lucruri, noi îl cinstim pe înaintașul nostru, cel care s-a născut în ținutul nostru, ne poartă stindardul și, în același timp, faima în lume“, a precizat prof. univ. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în cadrul unei conferințe de presă.
Se vor reuni astfel la Craiova personalități de seamă din viața culturală, academică, din plan național și internațional, precum acad. Eugen Simion, acad. Victor Crăciun, acad. Ion Dogaru, acad. Mihai Cimpoi, Sorana Georgescu Gorjan și alți oameni de cultură şi artă, care vor vorbi în cadrul simpozionului despre tot ceea ce înseamnă pentru conștiința noastră Constantin Brâncuși.
Din programul Simpozionului Internațional „Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“ fac parte și vizitarea Paraclisului Mitropolitan „Maica Precista Dudu“, dar și a Sălii de Artă „Brâncuși“ din cadrul Muzeului de Artă din Craiova. Popasul în cele două obiective nu este întâmplător, dat fiind faptul că la Madona Dudu marele Brâncuși a ucenicit în strana bisericii, fiind  psalt în perioada studiilor sale din Cetatea Banilor, tot astfel cum Biserica „Madona Dudu“ l-a susținut în activitatea sa de promovare ca artist la Craiova și, mai apoi, la Paris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS