14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorul Andrei Onea de la Școala gimnazială din Leu: „Sunt restructurat abuziv după 35 de ani“

Profesorul Andrei Onea de la Școala gimnazială din Leu: „Sunt restructurat abuziv după 35 de ani“

Profesorul Andrei Onea, de la Școala gimnazială „Nică Barbu Locusteanu“ din Leu, reclamă faptul că este restructurat abuziv de directoarea școlii (Foto: Carmen Rusan)
Profesorul Andrei Onea, de la Școala gimnazială „Nică Barbu Locusteanu“ din Leu, reclamă faptul că este restructurat abuziv de directoarea școlii (Foto: Carmen Rusan)

Situație bulversantă la Școala gimnazială „Nică Barbu Locusteanu“ din Leu.  Andrei Onea, profesor de educație fizică și sport, spune că, după 35 de ani de activitate la Leu, în care a obținut numeroase premii la competițiile școlare cu elevii, a ajuns să fie restructurat pe nedrept, pentru că, din cele 25 de ore de educație fizică și sport, 18 au fost date unui cadru didactic tânăr care se află în concediu prenatal. În unitatea de învățământ, încadrarea profesorilor pe posturi a fost refăcută de mai multe ori, iar ultima variantă existentă doar la nivelul Consiliului Profesoral, care prevede și restructurarea profesorului Onea, nu a fost validată de Consiliul de Administrație, așa cum prevede metodologia. Propunerea de restructurare a profesorului Onea este susținută de directoarea școlii, care a prezentat ultimul plan de încadrare cu avizul personal la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, deși era în concediu medical.

La nivelul Școlii gimnaziale „Nică Barbu Locusteanu“ din comuna Leu există doi profesori titulari care în acest an școlar împart 27 de ore. Astfel că pe actuala încadrare, profesorul Andrei Onea are 16 ore de educație fizică, iar colega sa are 11 ore de educație fizică, o oră de opțional și șase ore de muzică și educație plastică. Până pe 5 februarie, conform calendarului de mobilitate a personalului didactic, ar fi trebuit să se facă încadrările pentru anul școlar următor. Colega profesorului Andrei Onea este în concediu prenatal, fapt care ar fi dat peste cap datele încadrărilor pentru conducerea unității școlare, care susține că profesoara aflată în concediu medical are prioritate să ia 18 ore doar de educație fizică și sport și nu i se mai completează norma cu ore din altă specialitate. Discuțiile au început pe 5 februarie, când a avut loc primul Consiliu Profesoral, unde s-au prezentat propunerile făcute în comisiile de specialitate. Pe noua încadrare, profesorul Andrei Onea figura cu 13 ore de educație fizică, un opțional și două ore de educație plastică, iar colega sa avea 14 ore de educație fizică și patru ore de educație plastică și muzicală. Directoarea unității școlare, Anicuța Bețiu, spune că a fost nevoie să respingă încadrarea pentru că profesoara aflată în concediu medical nu mai poate să ia ore în completare din altă specialitate întrucât nu a depus cerere. Astfel că, în urma discuțiilor, ședința de Consiliul Profesoral s-a încheiat cu formula în care profesorul Onea rămânea cu nouă ore în specialitate și restul muzică și desen, iar colega sa cu 18 ore.
„La școală a venit soțul doamnei profesoare care a funcționat în anul școlar anterior la noi și a depus o contestare la încadrarea în comisii, scrisă de doamna profesor. Doamna este în concediu medical pentru că este gravidă și, conform metodologiei, eu îi pot da ore în completare doar dacă solicită acest lucru. Dar nu a depus nici o cerere să-și completeze norma, așa cum a făcut pentru anul școlar în curs, și în aceste condiții eu i-am dat 18 ore doar în specialitate pentru că este gravidă și este ocrotită de lege“, a spus directoarea. Cu toate acestea, până pe 5 februarie, profesorul Onea nu apare restructurat.

Un nou consiliu, o nouă formulă

Deciziile luate în Consiliul Profersoral și în Consiliul de Administrație din 5 februarie nu au rămas definitive. Pe 9 februarie, în afara calendarului de mobilitate, au fost convocate din nou cele două foruri. De această dată, adunarea profesorilor a fost dată de un cadru didactic din școală, delegat de directoarea Anicuța Bețiu, care se afla în concediu medical. Motivul refacerii ședinței ar fi fost că planul de școlarizare nu a ajuns la timp în unitatea de învățământ și acesta prevedea reducerea a două clase de a V-a și tot atâtea ore de educație fizică și sport. Încadrarea făcută însă de profesori era ca Andrei Onea să rămână tot cu nouă ore în specialitate și să nu fie restructurat, pentru că se propuneau două opționale la nivelul școlii. Numai că decizia celor două consilii a fost respinsă de directoarea școlii, care se afla în concediu medical. De acasă, managerul a dat ordin ca pe 10 februarie să fie refăcut Consiliul Profesoral prin care profesorul Andrei Onea rămânea doar cu șapte ore, ceea ce însemna că intră pe lista restructuraților. Propunerea Consiliului Profesoral din 10 februarie nu a mai fost validată de Consiliul de Administrație. Directoarea școlii, Anicuța Bețiu, recunoaște însă doar ultima variantă a Consiliului Profesoral, spunând că este cea corectă. „Consiliul de Administrație din 9 februarie este dezastruos, este făcut în necunoștință de cauză. Profesorii au propus între ei opționale. Nu se poate face așa ceva“, a spus managerul. Cu toate că directorul critică Consiliul de Administrație din 9 februarie, profesorii școlii care fac parte din acesta au refuzat să se întrunească pentru a valida propunerea directoarei. „Nu știu de ce nu se întrunește Consiliul de Administrație în școală, cred că domnul profesor face presiune asupra profesorilor“, a motivat managerul.

ISJ: „Propunerea nu poate fi validată“

Directorul școlii, Anicuța Bețiu, care nu s-a mai prezentat la ultimele două consilii din unitatea școlară, pentru că este în concediu medical, a depus însă personal varianta cu profesorul Andrei Onea restructurat la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în cadrul căruia se află și comisia de mobilitate. Inspectorul școlar general Janina Vașcu, președintele comisiei județene de mobilitate, susține că varianta directoarei de la Leu nu poate fi validată. „Conform metodologiei nu putem să avizăm un proiect al planului de încadrare fără a fi aprobat de Consiliul de Administrație al școlii“, a precizat inspectorul școlar general adjunct. De altfel, conform metodologiei, în cazul unei restructurări la nivelul unității școlare, profesorii trebuie să-și depună dosarele cu activitatea și rezultatele obținute, pe baza căruia se dă un punctaj, iar cel care are mai puține puncte este restructurat. „Dacă s-ar fi făcut restructurarea așa cum trebuie, cu concurs de dosare, colega mea nu ar fi avut câștig de cauză. Eu dacă nu pot să rămân gravid sau să intru în concediu medical, ce să fac acum, să rămân fără post? Vreau acest loc pentru că m-am atașat de copii, am rezultate, iar eu  locuiesc în comuna Leu“, spune Andrei Onea. De altfel, reprezentanții comisiei de mobilitate spun că în cazul de la Leu, directoarea putea să folosească încadrarea din acest an școlar, prin care nici un profesor de educație fizică și sport să nu fie restructurat. În prezent, cele șapte oare ale profesorului Andrei Onea sunt prezentate ca fiind libere la Inspectoratul Școlar Județean Dolj și vor fi ocupate de alt cadru didactic. Profesorul Onea spune că, dacă i se va da decizie de restructurare, o va contesta în instanță. „Am discutat cu un avocat și mi s-a spus că este ilegal ce s-a întâmplat. Nu trebuia să fiu restructurat. Nu se poate invoca faptul că am o colegă în concediu medical. Chiar dacă ea este în concediu medical se putea face încadrarea astfel încât nici unul să nu fie restructurat. Trebuia să i se păstreze cele 11 ore în specialitate colegei mele și restul să i se dea la completare. Putea să i se dea și mai multe ore la completare pentru că erau, dar nu o normă întreagă, astfel ca eu, care am premii la competițiile județene și naționale, să rămân ca restructurat, în mod nedrept“, a mai spus profesorul Onea. De altfel, propunerea școlii trebuie validată și de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS