16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAi plătit impozitul, dar Fiscul te execută. Cum ieși din situație?

Ai plătit impozitul, dar Fiscul te execută. Cum ieși din situație?

Multe persoane din Dolj se trezesc cu somație de plată și titlu executoriu de la Fisc, după ce și-au achitat impozitele respective. Fiscul face verificări proprii doar din două în două luni. Dacă nu se autosesizează funcționarii ANAF, iar contribuabilii nu cer în scris anularea titlului executoriu, atunci persoanele respective rămân și cu banii luați, și executate silit. Iată ce puteți face în astfel de cazuri.

Un bătrân paralizat ne-a solicitat sprijinul pentru o situație ieșită din comun. Marcel Nicola, în vârstă de 75 de ani, are o hemipareză pe partea stângă și este foarte greu deplasabil. Trăiește singur, într-un apartament din Craiovița Nouă, bolnav, bătrân și mâhnit că fiul său s-a stins într-un accident rutier, iar la ceva vreme după cumplita tragedie și soția sa a trecut în lumea celor drepți. Bărbatul mai iese din casă o dată la două luni, când merge cu mașina la medicul neurolog sau la medicul de familie, dar ajutat de vecini sau de foști colegi de serviciu. În urmă cu câteva zile, la necazurile lui Marcel Nicola s-a mai adăugat unul creat de ANAF: a fost avertizat că are de plată un impozit, pe care știa că îl achitase încă de anul trecut. El acuză Fiscul că îi încalcă drepturile. Cum s-a întâmplat acest lucru? Bărbatul a plătit un impozit de 195 de lei, aferent venitului din dividende pe care le-a încasat în urmă cu ceva vreme de la SIF Oltenia. Plata impozitului s-a făcut direct la Trezoreria Craiova, pe data de 18 decembrie 2015. Omul spune că a plătit în același cont pe care l-au indicat reprezentanții ANAF atunci când i-au trimis la domiciliu înștiințarea de plată a acelui impozit. Doar că, la două luni după ce craioveanul și-a achitat impozitul, s-a trezit cu somație de plată, însoțită de titlu executoriu, pentru aceeași sumă pe care el o plătise încă din decembrie. Bătrânul nu înțelege cum este posibil să fie executat pentru o sumă deja achitată în urmă cu aproape două luni, interval în care Fiscul nu și-a făcut ordine în evidențele proprii, pentru a vedea că suma este plătită, înainte să emită somația și titlul executoriu.

Și cu banii dați, și executat

„Am primit un aviz prin care mi s-a comunicat că am de plată suma de 195 de lei, reprezentând impozitul pe dividendele pe care le-am ridicat de la Fisc în urmă cu doi ani. Am mers la administrația financiară și am plătit suma de 195 de lei, cât mi se comunicase, și am primit chitanța pentru suma respectivă. Am plătit pe data de 18 decembrie 2015. Am plecat liniștit acasă, crezând că este totul lichidat“, a spus bătrânul.
La aproape două luni după ce și-a achitat impozitul, craioveanul a fost somat de Fisc să plătească din nou aceeași sumă. „Pe data de 4 februarie 2016, am primit un titlu executoriu și o somație de plată pe 195 de lei pentru același impozit de 195 de lei pe care l-am plătit în urmă cu două luni. Pur și simplu e o anomalie! Sunt niște salariați incompetenți pe care îi ține statul, neexaminându-i la timp. Eu solicit să se anuleze acest titlu executoriu și cu somația de plată respectivă pe care în mod eronat le-au emis dânșii de la Administrația Financiară, pentru că eu nu mă pot duce la dânșii. Sunt paralizat de trei ani și nu mă pot deplasa, iar dânșii îmi emit titlu executoriu și vor să-mi rețină din pensie. Sau nu știu ce vor!“, a spus, ieri, Marcel Nicola. Bărbatul susține că dacă Fiscul nu îi anulează titlul executoriu pentru eroarea produsă, atunci el va acționa Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj în judecată și le va cere daune morale pentru disconfortul pricinuit.

Titlul executoriu a fost anulat după ce GdS s-a interesat de caz

După ce GdS a întrebat de cazul bătrânului la care s-a demarat procedura de executare silită, AJFP Dolj a luat decizia de a anula din oficiu somația și titlul executoriu transmise „din eroare“ acestuia. Cu toate că banii plătiți de bătrân sunt în conturile ANAF, Fiscul susține că s-a plătit în alt cont și de aici ar fi apărut eroarea. Pe chitanța omului scrie „impozit venituri din transfer imobiliare“, când în mod normal banii erau plătiți drept „impozit transfer valori mobiliare“. Cel mai probabil, eroarea îi aparține funcționarului care a făcut foaia de vărsământ pe numele craioveanului. „Contribuabilul care a depus la redacția dumneavoastră o reclamație referitoare la măsurile de executare silită pe care AJFP Dolj le-a instituit, cu toate că achitase deja impozitul datorat, figura în evidențele noastre fiscale cu un debit provenind din diferențe de impozit anual de regularizat. Conform situației analitice «Debite, Plăți, Solduri», suma a fost plătită, dar în mod eronat, în alt cont («Venituri din înstrăinarea bunurilor imobile»), astfel că debitul neachitat a generat măsuri de executare silită pentru recuperare. În urma celor constatate, am solicitat Serviciului Evidență pe Plătitori Persoane Fizice reglarea evidenței fiscale pentru contribuabilul în cauză“, au răspuns reprezentanții AJFP Dolj, la solicitarea GdS. Fiscul a precizat că zilele viitoare ne va răspunde la întrebările legate de numărul doljenilor și al firmelor în evidențele cărora se produc astfel de erori, adică plătesc impozitele, dar se trezesc și cu măsurile incipiente executării silite pe motiv de neplată.

Haosul din evidențele Fiscului

Craioveanul Marcel Nicola se întreabă cum este posibil ca Fiscul să nu vadă în evidențele proprii că un contribuabil și-a achitat impozitele la termen. Bărbatul consideră că există evidențe informatice pe plătitor, astfel că Fiscul trebuie să coreleze datele proprii și să nu pună pe drumuri contribuabilul care a plătit deja, ca să repare greșelile funcționarilor publici.
Cazul său nu este unic. Frecvent se întâmplă ca persoane fizice și juridice să își achite dările, apoi să fie somate de Fisc să achite aceleași sume.
Reprezentanții Fiscului doljean susțin că sunt multe astfel de cazuri, iar numărul exact va fi făcut cunoscut zilele viitoare. Totuși, Fiscul face o analiză proprie a sumelor plătite, cu sumele rămase de plată și corelări în bazele proprii de date cam o dată la două luni. Întrebat de ce nu se verifică mai des sumele achitate de contribuabili, reprezentantul Fiscului doljean a precizat că la unele departamente se face mai des această corelare a datelor proprii, iar la altele mai rar, pe motiv că ar fi „personal puțin și aglomerat cu multe sarcini“.

Cum pot proceda doljenii aflați în situații similare

În cazurile în care contribuabilii își plătesc impozitele, dar li se trimit somații și titluri executorii, există trei modalități prin care se rezolvă aceste încurcături. În primul rând, angajații Fiscului pot să observe că s-a produs o eroare în sistemul informatic al instituției. În acest caz, se anulează din oficiu titlul executoriu și somația de plată trimise în mod eronat doljenilor care și-au achitat deja impozitele, apoi se comunică în scris contribuabililor că a fost o greșeală și că li s-au anulat actele fiscale care atestau începerea executării silite în caz de neplată.
În al doilea rând, se poate întâmpla ca funcționarii Fiscului să nu descopere anomalia, dar cetățenii care știu că au plătit impozitul și se trezesc acasă cu titlu executoriu și cu somație merg la ANAF pentru a dovedi că ei au plătit deja. În acest caz, oamenii trebuie să facă solicitare scrisă către Fisc de anulare a executării silite și abia apoi ANAF poate anula titlul executoriu. Persoanele fizice (inclusiv cele care nu se pot deplasa) și cele juridice care primesc titluri executorii pe sumele deja achitate pot trimite și scrisoare recomandată către Fisc, prin care să ceară anularea acelor documente incipiente executării silite. Însă unii nu au încredere că acea cerere ajunge la Fisc, astfel că merg personal la Finanțe să își rezolve problemele, deși eroarea nu le aparține.
Există și situații în care sumele sunt plătite la stat, dar se greșește contul. Și în astfel de cazuri, deși banii sunt la Fisc, tot contribuabilul trebuie să meargă și să anuleze documentele care atestă începerea executării silite. Legislația fiscală prevede termene clare în care se face executarea silită. Astfel, persoanele fizice au termen de 15 zile de la primirea somației să plătească impozitele, dacă nu le-au achitat. Fiscul dă același termen de 15 zile oamenilor „pentru a face dovada stingerii acestora“, adică a debitelor deja plătite. În cazul în care executarea se face cu poprirea conturilor, atunci termenul legal în care Fiscul poate începe executarea silită este și mai mare, respectiv 30 de zile de la data primirii somației.
În al treilea rând, se poate întâmpla ca inspectorii Fiscului să nu descopere greșeala la timp, nici persoana în cauză să nu ceară anularea titlului executoriu deja emis pentru sume plătite la stat. În această situație, persoana în cauză se poate trezi cu poprire pe veniturile din salarii, din pensie sau din alte surse. Pentru a opri executarea silită, oamenii sunt nevoiți să ajungă în instanță, ca să conteste titlul executoriu, deși ei au plătit la Fisc acei bani pentru care instituția a început executarea silită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS