Mineri în greva foamei în faţa sediului CEO

Greva foamei împotriva mutării sediului CEO la Bucureşti (Foto: Eugen Măruţă)
Autori


Patru sindicalişti din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au intrat în greva foamei ieri-dimineaţă, la Târgu Jiu, în faţa sediului companiei. Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, liderul de sindicat Gheorghe Peptan, de la Rovinari, şi alţi doi sindicalişti au protestat împotriva tăierii sporului de noapte, a lipsei de transparenţă a administraţiei companiei, precum şi împotriva mutării sediului Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti. Celor patru grevişti ai foamei li s-a alăturat alt lider de sindicat. Este vorba de Ion Gelă, care a decis să apeleze la măsura extremă de protest împotriva administraţiei Complexului Energetic Oltenia.

Greviştii foamei au discutat cu administraţia

După câteva ore de protest, grevişti ai foamei de la Complexul Energetic Oltenia au fost invitaţi să discute cu administraţia companiei. La negocieri au fost prezenţi, din partea administraţiei, directorii Sorin Olaru, Dorina Jianu şi Cosmin Popescu, iar din partea sindicatelor patru grevişti ai foamei, respectiv Gabriel Căldăruşe, Gheorghe Peptan, Ion Ciopănoiu şi Emil Bârsanu. Tot din partea sindicatelor au mai asistat Constantin Creţan, Nicu Bunoaică şi alţi lideri de sindicat. Aceştia sunt cu toţii nemulţumiţi de intenţia administraţiei de a tăia sporul de noapte şi de a muta sediul companiei la Bucureşti, precum şi de posibilitatea externalizării unor activităţi. Liderul de sindicat Gheorghe Peptan a declarat că şi alţi mineri şi energeticieni au anunţat că vor să intre în greva foamei.

Au refuzat să intre la lucru

Tot ieri-dimineaţă, aproximativ 200 de angajați de la Cariera Jilț Nord au refuzat să intre la lucru. Liderul de sindicat din zona Jilț, Adrian Marciuc, a declarat că oamenii sunt nemulțumiți de faptul că administrația dorește să le plătească doar șapte ore de muncă pe noapte și nu opt, respectiv să reducă fondurile pentru plata sporului de noapte. Angajații au renunțat însă la demersul lor și au mers la excavatoare, după ce au discutat cu liderii de sindicat și cu directorii unității. În încercarea de a reduce din pierderi, administraţia Complexului Energetic Oltenia încearcă să taie o serie de cheltuieli şi lucrează la un plan de eficientizare a companiei. Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproape 900 de milioane de lei, în condiţiile în care a înregistrat o producţie record de energie electrică şi cărbune. În plus, au fost externalizaţi minerii din Berbeşti, Vâlcea şi disponibilizaţi colectiv 2.000 de angajaţi.


Constantin Creţan: „Mutarea sediului CEO la Bucureşti este interesul băieţilor deştepţi din energie“

Unul dintre liderii de sindicat care au participat ieri la discuţiile cu directorii din eşalonul al doilea din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Constantin Creţan, a declarat că mutarea sediului companiei la Bucureşti ar fi în interesul „băieţilor deştepţi“ din energie. „Adunarea Generală a Acţionarilor în care este prezent şi Fondul Proprietatea produce numai deservicii în momentul de faţă Complexului Energetic Oltenia şi vrem să mutăm sediul companiei la Bucureşti, cu tot ce este conducere la cele trei niveluri, până la nivelul ministrului. Până la urmă, nici ministrul nu este legitim, că este parte a unui guvern tehnocrat, propus de la Bruxelles. Nu este voinţa poporului şi nu a dorit poporul să fie acest guvern tehnocrat. Spunem că este un abuz şi noi, partea sindicală, nu vom ceda. Nu poate să ia hotărâri Directoratul care este format din doi oameni, dintre care unul este interimar, domnul Ciobotărică. Nu poate să ia hotărâri Consiliul de Supraveghere, care a fost schimbat de nu ştiu câte ori în ultima perioadă şi care este la dispoziţia băieţilor deştepţi din energie. Mutarea sediului CEO la Bucureşti este interesul băieţilor deştepţi din energie“, a declarat Constantin Creţan, liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.

CEO confirmă mutarea sediului

Consiliul de Supraveghere din Complexul Energetic Oltenia a confirmat ieri, printr-un comunicat de presă, mutarea sediului social la Bucureşti. Compania deţine un sediu în Bucureşti, iar sediul social va putea fi mutat la respectiva adresă. „Printre considerentele avute în vedere la luarea acestei decizii au fost: necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituţii care au sediul în Bucureşti (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenţei, bănci etc.); desfăşurarea în condiţii optime a întâlnirilor de lucru cu instituţiile care au sediul în Bucureşti şi eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop; facilitarea desfăşurării şedinţelor AGA la noul sediu social, având în vedere că toţi acţionarii societăţii au sediul în Bucureşti; lărgirea ariei de selecţie a specialiştilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii şi funcţionării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, aşa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare, care au sediul în Bucureşti, deşi activitatea o derulează în alte zone din ţară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica ş.a.); asigurarea cadrului de obiectivitate şi de transparenţă necesar eliminării oricărei suspiciuni de influenţă a vreunui factor extern activităţii companiei; asigurarea unei protecţii sporite pentru generarea, transferul şi controlul datelor cu caracter intern; profesionalizarea şi modernizarea conducerii şi proceselor interne prin accesul facil la expertiză, şcolarizare şi perfecţionare continuă. Precizăm că, prin mutarea sediului social, bugetele locale nu au de suferit“, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului de Supraveghere al CEO.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 16 februarie 2016

Actualitate

» La povești cu sora soarelui
» A încetat din viață fostul secretar general al ONU, Butros Butros Ghali
» Românii, obligați să achite taxa Radio-TV
» Valorile termice vor scădea uşor în perioada următoare
» Încă un bebeluş internat la spitalul Marie Curie a murit
» Noi informații în cazul bebelușilor îmbolnăviți în Argeș
» Autostrada Pitești-Sibiu va fi finalizată în 2021
» Decizie definitivă. Prinţul Paul şi Remus Truică rămân în arest la domiciliu
» Cutremur de 5,2 grade în sudul Greciei. Zeci de case avariate uşor
» La sfârșitul lunii vine expertiza de la INEC în dosarul “Colectiv”
» Starea bebeluşilor internaţi la “Marie Curie”
» George Scripcaru, primar al municipiului Brașov, trimis în judecată

Dolj

» Patru secții ale Tribunalului Dolj rămân deocamdată în clădirea Curții de Conturi
» Profesorul Andrei Onea de la Școala gimnazială din Leu: „Sunt restructurat abuziv după 35 de ani“
» Andrei Lazăr a ajuns în arest
» Containerele de 10 milioane de euro, telenovelă încheiată
» Reprezentație jubiliară la Opera Română din Bănie
» Aura Stoican şi Emil Badea, o colaborare populară
» Simpozion „Constantin Brâncuși“, la Craiova
» Tramvaiul așteaptă recepția, giratoriul – primăvara
» În cartierul craiovean Brestei – Trei copii trăiesc de pe o zi pe alta într-o casă ce stă să cadă
» Ai plătit impozitul, dar Fiscul te execută. Cum ieși din situație?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi, marcaţi la Craiova
» Tendinţele modei în această primăvară
» Ferma de animale, o afacere rentabilă în Broşteni
» Stresul, o afecţiune serioasă
» Profesorii de sprijin, insuficienţi în Dolj
» Drama copiilor nevăzători
» A plătit impozitul, dar Fiscul îl execută
» Şedinţele Tribunalului Dolj se ţin tot în vechiul sediu
» Craiova: Andrei Lazăr, reţinut pentru 24 de ore?
» “Capodopere ale muzicii sacre” pe scena Filarmonicii “Oltenia”
» Dolj: Prinşi conducând autovehicule neînmatriculate

Gorj

» Cel mai vechi poștaș din Târgu Jiu a înconjurat deja Globul o dată
» Cetăţean albanez, expulzat din Gorj
» Gorj: A doua zi de grevă a foamei în fața sediului CEO
» Gorj: Întâlnire între finanţişti şi oameni de afaceri
» Gorj: Elicopterul SMURD, chemat de două ori la Târgu Jiu

Vâlcea

» Operaţiunea TRUCK&BUSS pentru 7 zile pe şoselele din Vâlcea

Sport

» SCM-U debutează în Cupa României
» Surugiu s-a remarcat din nou
» Jurj, trimis să se călească în Liga a II-a
» Fotbal – Liga Campionilor, play-off (tur)
» Fotbal – CSU II Craiova a învins Viitorul Cârcea
» Tenis (f): Simona Halep va debuta împotriva Anei Ivanovic la Dubai
» Fotbal / Exclusiv: Sergiu Jurj, împrumutat la FCM Baia Mare

Bani & Afaceri

» Economia Doljului, în 2015 – Firmele au produs mai mult, dar au vândut mai puțin

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top