10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum ascund autoritățile șomajul real din Craiova

Cum ascund autoritățile șomajul real din Craiova

În Craiova există, în realitate, de 25 de ori mai multe persoane fără loc de muncă  decât cele declarate în acte (FOTO: arhiva GdS)
În Craiova există, în realitate, de 25 de ori mai multe persoane fără loc de muncă
decât cele declarate în acte (FOTO: arhiva GdS)

Din simple calcule matematice, GdS a aflat numărul real al persoanelor din Craiova care nu au un loc de muncă și care nu figurează în statistici. În timp ce în acte existau circa 3.400 de șomeri înregistrați la începutul lui 2015, iar autoritățile calculau un fel de rată a șomajului de 1,7% (ponderea șomerilor înregistrați în numărul persoanelor cu vârstă între 18 și 62 de ani), conform calculelor GdS, numărul real al șomerilor din municipiu depășește 100.000 de persoane. Statistica este alarmantă: 50% din populația cu drept de muncă a urbei nu are serviciu. Dacă scădem șomerii înregistrați în acte și numărul studenților, atunci rezultă că 88.118 craioveni sunt șomeri nedeclarați.

În timp ce autoritățile locale se laudă cu o rată a șomajului de 1,6-1,7% pe Craiova, în realitate, peste 100.000 de persoane din municipiu au vârsta de muncă, dar nu sunt angajate, iar unii nu au avut niciodată un loc de muncă. Astfel că între statisticile oficiale și realitatea din piața muncii craiovene există o discrepanță.
Nici o instituție din Craiova nu poate furniza date privind numărul exact al persoanelor active din Craiova, dar care nu au un loc de muncă și nici rata șomajului exactă calculată pe municipiu nu poate fi evidențiată. Totuși, GdS a efectuat o analiză a datelor statistice existente pe municipiu la începutul anului 2015, analiză din care rezultă o situație îngrijorătoare: aproape jumătate din populația cu vârstă de muncă a Craiovei nu are un loc de muncă declarat în acte. De asemenea, numărul real al șomerilor din Craiova, respectiv atât cei care există în evidențe, cât și cei care nu mai există, plus cei care nu mai au sau nu au avut vreodată un loc de muncă reprezintă aproximativ o treime din populația orașului evidențiată în documentele statistice la mijlocul anului 2014.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj furnizează numărul salariaților din economia județului și numărul total de contracte de muncă active pe județ (sunt mai mult ca numărul salariaților, pentru că există persoane care au două sau mai multe contracte de muncă), din care ni se spune că „aproximativ 85%“ ar fi pe Craiova, dar nu se poate oferi o cifră reală a efectivului salariaților din municipiu.
Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj poate spune câți șomeri sunt în plată pe județ și pe municipiu și câți au ieșit recent din plată, dar nu îi poate număra pe craiovenii care nu au deloc un loc de muncă, la un anumit moment al anului. Instituția poate calcula rata șomajului pe județ, care în ultimii ani oscilează între 8,7% și 9,1%, în funcție de datele de raportare a persoanelor beneficiare de ajutor social pe Legea nr. 416 și în funcție de numărul de angajări, respectiv de ieșiri din evidențele șomerilor în plată. Nici Direcția Județeană de Statistică Dolj nu are date concrete pe Craiova. Conform metodologiei, instituția nu calculează rata șomajului pe localități. Totuși, această instituție calculează un fel de rată a șomajului pe municipiu, dar nu intitulează astfel acest indicator, ci îl numește „ponderea șomerilor înregistrați în numărul persoanelor cu vârstă între 18 și 62 de ani“, adică o pondere a șomerilor înregistrați în acte oficiale în totalul populației active, din care s-au scăzut pensionarii, copiii, elevii.

Doar 92.423 de salariați există în Craiova

La mijlocul anului 2014, Craiova avea o populație după domiciliu de 307.290 de persoane, potrivit datelor din documentul „Principalii indicatori teritoriali la nivelul municipiului Craiova“, precum și din cercetarea statistică „Populația și migrarea naturală a populației“, elaborate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Dolj.
Presupunem că la începutul lui 2015 nu erau mari diferențe privind numărul total al locuitorilor urbei, după domiciliu, astfel că luăm în calcul tot o populație totală a Craiovei de 307.290 de persoane care au domiciliul în urbe. În același timp, la începutul lui 2015 existau în Craiova, 92.423 de salariați. Potrivit acelorași date de la DJS Dolj, la începutul lui 2015 numărul total al șomerilor înregistrați în Craiova era de 3.420 de persoane, adică acele persoane care s-au înscris ca șomeri la AJOFM și primesc ajutor de șomaj de la stat. De la statistică mai aflăm că „ponderea șomerilor înregistrați în numărul persoanelor cu vârstă între 18 și 62 de ani“ este de 1,7%, fără alte detalii privind numărul persoanelor apte de muncă. Printr-un calcul matematic simplu aflăm că numărul persoanelor cu vârste între 18 și 62 de ani ar fi în Craiova de 201.176 de persoane. Din totalul craiovenilor, au fost scăzuți copiii și elevii, respectiv pensionarii, dar nu au fost scăzuți studenții.

108.753 de persoane apte de muncă și fără job

La începutul anului 2015 erau apte de muncă în Craiova 201.176 de persoane. Dacă scădem numărul mediu al salariaților, de 92.423 de persoane, rezultă un număr de 108.420 de persoane care erau apte de muncă la începutul lui 2015, dar care nu aveau un job. Din acestea, știm că doar 3.420 de persoane erau înregistrate în evidențele statului ca șomeri. Așadar, rezultă că 105.333 de persoane nici nu au loc de muncă, nici nu sunt înregistrate în evidențele statului ca șomeri.

Alarmant! 50% dintre craiovenii apți de muncă nu au serviciu

Dacă raportăm această cifră la populația cu vârstă de muncă vom constata că aproximativ jumătate dintre craiovenii apți de muncă nu au serviciu și nici nu figurează în vreun fel în evidențele instituțiilor abilitate. De asemenea, dacă raportăm numărul persoanelor apte de muncă și fără job la totalul populației Craiovei de 307.290 de persoane rezultă că o treime din populația urbei nu are serviciu. O parte din ei este posibil să nu fi avut niciodată un loc de muncă, alții este posibil să fi fost disponibilizați, alții nu își găsesc loc de muncă și au ieșit de mult din evidențele de la șomaj, iar unii nu doresc să se angajeze cu forme legale. În aceste cifre intră și persoanele care lucrează „la negru“, astfel că, dacă nu au contract de muncă, nu figurează în rândul angajaților, ci umflă rândurile șomerilor reali.

Numărul real de șomeri, de 25 de ori mai mare decât numărul șomerilor declarați

Dar din acest număr al persoanelor fără loc de muncă de 105.333 de persoane nu sunt scăzuți studenții. Potrivit datelor de la Statistică existente în cercetarea statistică pe Craiova intitulată „Populația și mișcarea naturală a populației“ se arată că numărul studenților din Craiova înregistrați la începutul anului 2015 era de 17.215. Așadar, din aceste calcule bazate pe date statistice reiese că 88.118 persoane reprezintă numărul real al craiovenilor fără loc de muncă la începutul anului 2015. Analizând aceleași date statistice oficiale se observă că în Craiova există 92.423 de salariați cu acte în regulă și 88.118 de persoane fără loc de muncă și fără să primească ajutor de șomaj. Altfel spus, unui craiovean care muncește cu acte în regulă îi corespunde o persoană fără serviciu.
Alt calcul care se poate face este acela că numărul șomerilor reali este de 25 de ori mai mare decât numărul șomerilor existenți în evidențele statului. Dacă în acte figurează doar 3.420 de șomeri în Craiova, în realitate sunt 88.118 persoane fără loc de muncă, dar apte de muncă.
Potrivit datelor de la Casa Județeană de Pensii Dolj, numărul total al pensionarilor din Craiova (pensionați normal și pe caz de boală) era la sfârșitul anului 2014 de 68.847 de persoane. Numărul pensionarilor nu este inclus în cercetările de mai sus făcute de Statistică și de GdS, deci nu au influențat calculele. Totuși, se poate observa că numărul real al șomerilor din municipiu este mai mare și decât numărul pensionarilor din municipiu.

Date statistice despre piața muncii din Craiova*

Populația Craiovei după domiciliu (iulie 2014) – 307.290
persoane;
Număr mediu de salariați – 92.423 de persoane;
Șomeri înregistrați – 3.423 de persoane;
Ponderea șomerilor în populația de 18-62 de ani – 1,7%;
Copii înscriși în grădinițe – 7.561;
Elevi înscriși în școli și licee – 44.695;
Studenți înscriși – 17.215 persoane;
Pensionari** în 2014 – 68.847 de persoane.
*Date preluate de la Direcția Județeană de Statistică Dolj și valabile la sfârșitul lui 2014 și la începutul anului 2015.
**Datele despre pensionari au fost furnizate de Casa Județeană de Pensii Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS