10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjReţea de traficanţi de droguri prin curierat, anihilată de DIICOT

Reţea de traficanţi de droguri prin curierat, anihilată de DIICOT

Mascaţii au descins la trei adrese din Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)
Mascaţii au descins la trei adrese din Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)

Procurorii şi poliţiştii DIICOT Gorj au destructurat o reţea de traficanţi de droguri coordonată de la Târgu Jiu. Anchetatorii au descins ieri la nouă adrese din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara, la persoane suspecte de trafic de droguri de risc. Potrivit DIICOT Gorj, grupul infracţional organizat era specializat în cumpărarea şi vânzarea unor droguri de risc și produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. În judeţul Gorj au avut loc trei percheziţii, două în Mehedinţi şi patru în judeţul Hunedoara. Conform procurorilor, în perioada octombrie 2015 – februarie 2016, trei suspecţi din Târgu Jiu au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc (canabis) şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice). În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că drogurile și substanțele psihoactive erau comandate de către membrii grupului de pe diferite site-uri de internet (în special din Marea Britanie), iar apoi distribuite în țară la mai mulţi consumatori.

Droguri prin curierat

Potrivit DIICOT, unul dintre membrii grupului distribuia, prin intermediul firmelor de curierat, droguri și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive la mai mulți consumatori de pe raza județelor Sibiu, Mureș, Maramureș, Timiș, Arad și Hunedoara. „De asemenea, în județul Hunedoara, în special pe raza municipiului Lupeni și a localităților limitrofe, drogurile și etnobotanicele erau distribuite la diverși consumatori, dintre care unii minori, în schimbul unor sume importante de bani, de către un alt membru al grupului. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare a fost găsită şi ridicată cantitatea de aproximativ 400 g de masă vegetală, două arme de foc, deţinute fără drept, un laptop, nouă telefoane mobile şi mai multe dispozitive de mărunţit şi cântărit“, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT.

Minori printre clienţi

Procurorul Vasile Popescu, şeful DIICOT – Biroul Teritorial Gorj, a declarat că doi dintre coordonatorii reţelei sunt din Târgu Jiu, iar cel de-al treilea este din Hunedoara. „Este o grupare infracţională care are ca preocupare traficul de droguri de risc şi traficul de substanţe cu efecte psihoactive, etnobotanice. În Târgu Jiu erau doi dintre liderii grupării şi unul este de la Hunedoara. Procurau prin comerţ pe internet substanţe etnobotanice, cu preponderenţă din Anglia şi Germania, şi le distribuiau, tot prin intermediul internetului, la consumatori din ţară. Lucrau mai mult pe internet decât prin livrări directe. Interesant este că foloseau un serviciu internaţional de curierat. Banii îi trimiteau prin bancă, într-un cont bancar. Efectuau comanda, trimiteau banii şi la fel procedau şi ei cu cei pe care îi aveau clienţi. Erau livrări în ţară între 150 şi 700 de lei. Printre clienţi erau şi minori, de multe ori. E o metodă nouă aceasta cu trimiterea prin curierat. Noi mai avem dealeri, dar ei se substituie când îi anchetăm noi şi găsesc alte metode de a face trafic de droguri“, a declarat procurorul Vasile Popescu. La sediul DIICOT Gorj au fost aduse ieri nouă persoane, pentru a fi audiate şi pentru a se dispune măsuri corespunzătoare, pe măsura acuzaţiilor.
Între suspecţi s-ar afla şi Iulian Alexandru Ghișe, un sportiv din Târgu Jiu. Boxerul a refuzat să facă declarații în legătură cu acuzațiile care i se aduc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS