13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCălinoiu riscă să îşi piardă funcţia de şef al CJ Gorj

Călinoiu riscă să îşi piardă funcţia de şef al CJ Gorj

Ion Călinoiu acuză presiuni din partea celor care vor să îi ia locul (Foto: Eugen Măruţă)
Ion Călinoiu acuză presiuni din partea celor care vor să îi ia locul (Foto: Eugen Măruţă)

Prefectura Gorj a trimis o adresă Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în care a solicitat lămuriri în ceea ce priveşte situaţia în care se află preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, găsit incompatibil şi în conflict de interese de către inspectorii de integritate. Ion Călinoiu a contestat anul trecut în instanţă raportul ANI prin care a fost declarat incompatibil, însă acţiunea i-a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, pe motiv că nu a fost timbrată cererea. Între timp, avocaţii lui Călinoiu au contestat din nou în instanţă decizia ANI, cererea fiind acceptată, iar procesul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ion Călinoiu a fost declarat incompatibil de ANI, întrucât a fost în acelaşi timp expert remunerat în cadrul unui proiect derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, precum şi de preşedinte al CJ Gorj. Conform unui raport al ANI, Călinoiu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de preşedinte, următoarele calităţi, contrar prevederilor legale: expert pe termen scurt în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2012 şi expert pe termen scurt – expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social – expert consorţiul regional sud-vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în perioada 1 iunie – 31 iulie 2013.

Aşteaptă un răspuns de la ANI

Agenţia Naţională de Integritate îl mai acuză pe Călinoiu că nu a consemnat în declaraţiile de avere depuse la datele de 11 iunie 2013 şi 12 iunie 2014 veniturile obţinute în baza contractelor încheiate cu instituţiile amintite. Reprezentanţii Prefecturii Gorj vor să afle de la Agenţia Naţională de Integritate, dacă, în baza deciziei Curţii de Apel Craiova, privind respingerea cererii lui Ion Călinoiu pe motiv de netimbrare, poate fi constatată încetarea de drept a mandatului, în ceea ce îl priveşte pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Prima hotărâre a magistraţilor este din 17 septembrie 2015. Agenţia Naţională de Integritate a depus şi o sesizare penală pe numele lui Călinoiu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Obligaţi să facă verificări

Liviu Diaconescu, şeful Serviciului de Legalitate a Actelor din cadrul Prefecturii Gorj, susţine că instituţia s-a văzut nevoită să solicite Agenţiei Naţionale de Integritate să clarifice situaţia în care se află Ion Călinoiu.
„Domnul prefect a decis să ne adresăm Agenţiei Naţionale de Integritate cu o cerere prin care să ne clarifice dacă respectivul raport de evaluare are caracter definitiv şi este executoriu şi în acelaşi timp am solicitat şi Curţii de Apel Craiova hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat contestaţia dumnealui împotriva respectivului raport. După ce vom primi hotărârea instanţei de la Curtea de Apel Craiova şi după ce vom avea punctul de vedere al Agenţiei care este singura în măsură şi abilitată conform legii să stabilească dacă raportul este definitiv vom vedea ce măsuri trebuie să luăm în continuare“, a declarat Liviu Diaconescu.

Încă un dosar pe rol

Dacă ANI va stabili că raportul de evaluare al Agenţiei de Integritate în cazul lui Călinoiu este definitiv, atunci, în maximum 15 zile, Prefectura Gorj îl poate suspenda pe preşedintele Consiliului Judeţean.
„Hotărârea de la Curtea de Apel Craiova este definitivă, dar numai ANI poate să stabilească dacă raportul a rămas definitiv, întrucât poate fi contestat în mai multe litigii raportul respectiv. Din informaţiile pe care le avem ar mai fi un dosar pe rolul instanţei în care domnul Călinoiu a contestat raportul ANI. Potrivit legii, ANI stabileşte când raportul a rămas definitiv şi îl comunică instituţiei care trebuie să îl aplice. Dosarele în care domnul Călinoiu a contestat raportul ANI nu ni se comunică. Hotărârea se comunică doar la ANI. Iar până acum Agenţia Naţională de Integritate nu ne-a transmis până acum că raportul de verificare a devenit executoriu“, a mai spus Diaconescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că nu știe nimic despre solicitarea Prefecturii Gorj. Şeful Consiliului Județean Gorj a afirmat că există o presiune asupra instituțiilor de stat din partea persoanelor care râvnesc la funcțiile de conducere. În cazul în care îşi va pierde funcţia, ca urmare a stării de incompatibilitate şi conflict de interese, Ion Călinoiu va avea interdicţia de a mai ocupa timp de trei ani funcţii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS