6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘantierele profită de vremea bună și schimbă viteza de lucru

Șantierele profită de vremea bună și schimbă viteza de lucru

Constructorii de pe șantierele orașului Craiova dau semne că au poftă de muncă. După ce au pierdut rând pe rând termenele la care lucrările (mai ales cele pe fonduri europene) ar fi trebuit finalizate, constructorii încearcă să profite de îmbunătățirea vremii și turează motoarele. Se muncește pe strada Bariera Vâlcii, unde lucrările sunt pe fonduri europene și ar fi trebuit finalizate încă de anul trecut. Se lucrează la Water Park-ul din Lunca Jiului, unde s-a pierdut deja termenul de recepție din decembrie 2015. Într-un ritm mai puțin alert se munceşte în Parcul „Nicolae Romanescu“ și la stadionul de atletism din imediata vecinătate a fostului stadion „Ion Oblemenco“. Totodată, au demarat lucrările de modernizare și întreținere a străzilor cu bani de la bugetul local, una dintre acestea fiind strada Bucovăț.

Pe șantierul de pe strada Bariera Vâlcii, lucrările au luat avânt. Aici, firma Tel Drum se ocupă de canalizare și de reabilitarea carosabilului și a trotuarelor, iar în zonă și-au făcut apariția și angajații operatorului local de apă și canalizare, Compania de Apă Oltenia.
„Astăzi facem joncțiunea între conducta de canalizare de 1.000 mm cu conducta de canalizare de 800 mm și mai avem încă șapte branșamente laterale, pe șapte străzi. Ele se vor termina în această săptămână. CAO a început să lucreze de joia trecută la instalarea unei conducte noi de apă, între strada Toamnei și strada Parângului. Dinspre strada Toamnei am început trotuarul până în zona străzii Parângul, această lucrare urmând a se finaliza joi dimineață (azi – n.r.). Ulterior se va trece la reabilitarea străzii, respectiv carosabil. Noi aveam nevoie de 30 de zile de lucru continuu, sperăm să ne ajute și vremea. Se va începe și frezarea asfaltului vechi, pentru că vom începe asfaltarea. Vrem ca pe 22 februarie să înceapă lucrările de asfaltare pe una dintre benzile de mers“, a declarat, pentru GdS, viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu.
Într-adevăr, pe strada Bariera Vâlcii, după lungi poticneli, s-a ajuns la ultimele zeci de metri. Conducta de canalizare pluvială, introdusă chiar pe mijlocul străzii, este instalată în proporție de peste 95% și se lucrează la racorduri. Carosabilul este acoperit cu pământ, iar în paralel se lucrează la trotuare și borduri. Din câte susțin reprezentanții administrației locale, strada Bariera Vâlcii ar putea fi finalizată în luna martie.

Strada Bucovăț, o altă față

Continuă lucrările de modernizare şi reabilitare pe strada Bucovăț (Foto: Lucian Anghel)
Continuă lucrările de modernizare şi reabilitare pe strada Bucovăț (Foto: Lucian Anghel)

Tot la capitolul străzi, dar de această dată pe fonduri de la bugetul local, se continuă lucrările de modernizare și reabilitare pe strada Bucovăț. Ieri, la ora prânzului, muncitorii și utilajele lucrau din plin la amenajarea trotuarelor, spațiilor verzi din fața imobilelor și la montarea bordurilor. Valoarea lucrărilor de pe strada Bucovăț se ridică la 9.120.040 de lei. Acestea au început în toamna anului 2015 și trebuie să se încheie în cinci luni. Lucrările au demarat dinspre Parcul Tineretului și continuă cu amenajarea trotuarelor și a parcărilor din zona Cimitirului Evreiesc. Un sfert din zona de carosabil cuprinsă între parc și intersecția cu bulevardul Râului a fost asfaltat. Aici lucrările sunt realizate de asociația de firme SC Domarcons SRL, SC Romasco Concept SRL şi SC Kentel Design SRL, care a câștigat licitația de execuție.

Water Park-ul, încet-încet spre final

Water Park-ul din Lunca Jiului, un alt șantier pentru care Primăria Craiova va plăti bani de la bugetul local, pentru că nu au fost respectate termenele de finalizare a lucrărilor. Aici, firmele constructoare profită de vremea frumoasă și au scos muncitorii la lucru căci nu mai pot pierde și ultimul termen – vara acestui an, pentru că altfel administrația locală va pierde integral fondurile europene cu care s-au făcut lucrările.
Pe șantier se lucrează atât la suprafață, la bazine, la toboganele exterioare cu apă, la paviment și spații verzi, dar și în subteran, la instalații. Se lucrează cu precădere la interiorul clădirilor principale, dintre care una cu piscine interioare și topogane. Aici mai sunt de instalat geamurile interioare și se continuă placarea Bond. Încă se mai bate pasul pe loc la terenurile de sport pentru fotbal și tenis, fiindcă aici pământul este îmbibat cu apă și utilajele nu pot lucra. S-au instalat, totodată, lămpile de iluminat pe aleile din preajma bazinelor. La obiectivul trei, adică la toboganul cu apă de lângă clădirea principală, se lucrează la structura pe care vor fi montate toboganele. Lucrările sunt realizate de asociația de firme Delta ACM, Polystart și UTI.

Parcul „Romanescu“, un șantier vast

Parcul „Romanescu“ este, în prezent, un mare șantier. Aleile pietonale și zona de spațiu verde sunt răscolite în urma lucrărilor care au fost demarate în anul 2015. Încă de la intrare pe poarta principală a celui mai mare parc din oraș dai de șanțuri.
Bordurile de pe marginea aleilor au fost scoase, iar stâlpii de iluminat au fost demontați. Șanțurile se întind atât de-a lungul aleilor, cât și printre copacii din zona verde. Se lucrează la poarta de la intrarea în parc, iar pe domul Belvedere s-au pus schelele, urmând să înceapă reabilitarea monumentului. Lucrări s-au efectuat și de-a lungul firului de apă care străbate parcul de la intrare până la lac. Poate din cauză că suprafața șantierului este mult prea întinsă – în sensul că se lucrează pe toată întinderea Parcului „Romanescu“ și obiectivele sunt împrăștiate în toată această zonă -, muncitorii sunt destul de scumpi la vedere. Încă nu s-au demarat lucrările la podurile și podețele din parc, urmând ca și acestea să fie reabilitate, inclusiv podul suspendat. În perioada mai puțin propice activității de șantier s-a lucrat la înlocuirea îngrădirii parcului.
Proiectul a demarat aici în luna octombrie 2015 și mai prevede schimbarea stâlpilor, a băncilor și a coșurilor de gunoi, instalarea a circa 100 de camere de luat vederi, schimbarea fântânilor cu apă potabilă și instalarea unui sistem de internet wireless. Deocamdată, este greu de preconizat finalul lucrărilor efectuate de consorțiul de firme condus de Mitliv Exim SRL, în care se mai află Civitas Systems SRL și R&A Partners SRL.

De pe stadionul de atletism, pompele încă scot apa

Stadionul de atletism tot mai are probleme cu apa (Foto: Lucian Anghel)
Stadionul de atletism tot mai are probleme cu apa (Foto: Lucian Anghel)

În ce privește stadionul de atletism, mari porțiuni din el sunt sub apă. Comparativ cu frenezia de pe șantierul de la stadionul de fotbal, unde se lucrează în ritm alert, aici efectivele de muncitori sunt reduse și încă se luptă cu pompele de scos apă. Și la această lucrare a fost depășit termenul de finalizare.
Pe 6 ianuarie, admi­nis­trația locală a dat constructorului un nou termen, două luni, din momentul reînceperii construcției. Problema ar fi solul mlăștinos de care au parte constructorii de la stadionul de atletism, firma AB Tehnica.

Primăvara vine cu recepții

Reprezentanții adminis­trației locale spun că încearcă să finalizeze lucrările pe șantierele care se găsesc deja în întârziere și că, imediat ce le va permite vremea, vor demara alte lucrări în multe alte zone ale orașului.
„În Bariera Vâlcii se lucrează la partea de canalizare, mai avem nouă metri de țeavă de introdus și scăpăm de coșmarul acesta, iar până la sfârșitul săptămânii dăm drumul la trafic, chiar dacă în condiții de șantier. Apoi începem să asfaltăm, vrem ca primăvara să ne găsească cu șantierul finalizat. După aceea vom trece la asfaltarea străzii Parângului, licitația este finalizată. Lucrăm deja pe unele străzi din oraș, cum este strada Bucovăț, dar în momentul în care vremea ne va permite vom intra pe foarte multe alte străzi din zonele periferice ale orașului. În ceea ce privește Parcul «Romanescu», suntem în grafic, constructorul a mers aici destul de bine. În primăvară vrem să avem totul finalizat. Water Parkul este pe ultima sută de metri. La stadion, evoluția lucrărilor este optimă. În schimb, la stadionul de atletism sunt tot felul de probleme, dar cel târziu vara aceasta vrem să facem recepția acestor lucrări“, a precizat Radu Preda, city managerul Municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS