6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBusturile personalităților zac în curtea RAADPFL

Busturile personalităților zac în curtea RAADPFL

Cum parcarea subterană din spatele Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova urmează să fie recepționată, ca urmare a faptului că lucrările s-au finalizat aici, ar fi fost de așteptat ca în părculețul de deasupra parcării să apară și Aleea Personalităților. Autoritățile spun, însă, că acest lucru nu se va mai întâmpla. Busturile personalităților nu vor mai fi amplasate aici pentru că plafonul parcării subterane nu suportă greutatea acestora și a soclurilor pe care trebuie așezate.

În momentul demarării lucrărilor la parcarea subterană, cele 25 de busturi au fost mutate în Parcul „Mihai Bravu“ din vecinătatea Tribunalului Dolj, unde nu au avut însă viață lungă. Prin urmare, busturile unor personalități precum Maria Tănase, Marin Sorescu, Ion Ciuculescu, Theodor Aman, Constantin Brâncuși, Nicolae Cârlova au dispărut din peisajul Craiovei, fără să se știe unde au fost depozitate.

Pentru că administrația locală spune că ele nu vor mai ajunge niciodată în centrul orașului, am încercat să aflăm unde sunt statuile și care va fi soarta acestora.

Cine are grijă de personalități?

Busturile personalităților se găsesc în acest moment în custodia RAADPFL, depozitate într-un loc în spatele Curții de Conturi. Busturile sunt așezate jos, pe niște spalieri din lemn, lângă un copac, și acoperite cu un banner din campania electorală.

Chitite una lângă alta, statuile sunt păzite de doi câini, care și-au făcut culcuș în apropiere. Ca să nu fie încurcate, fiecare bust poartă la gât o sârmă ruginită de care atârnă un bilețel de hârtie cu numele. Statuile încă mai au sub ele plăcile de marmură pe care au fost așezate pe soclu. Altele s-au spart și bucățile desprinse sunt puse lângă busturile oxidate.

Angajații Regiei susțin că cel mai bine pentru statuile din bronz este să fie păstrate în aer liber. Doar bustul Regelui Mihai a fost așezat în interior, pentru a fi mai bine protejat.

Acestea vor mai rămâne o vreme în locul în care se află acum, după care vor fi amplasate într-un parc al Craiovei ce urmează să fie modernizat în acest an. „Statuile care s-au găsit în parcul din vecinătatea Teatrului «Marin Sorescu» vor fi amplasate în alt loc. Intenționăm să reabilităm parcul din apropierea Liceului Pedagogic și acestea vor fi puse acolo. Deocamdată sunt puse într-un spaţiu care aparține RAADPFL Craiova“, a declarat Radu Preda, city managerul municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS