10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn taxi abandonat, transformat în cuib de șobolani

Un taxi abandonat, transformat în cuib de șobolani

Rablele abandonate pe domeniul public al orașului Craiova devin uneori o piedică pentru ceilalți participanți la trafic și chiar pentru pietoni, dar pot ajunge și focar de infecție.
Un Matiz „uitat“ pe domeniul public din Valea Roșie, care a fost folosit cândva drept taxi, este acum adăpost pentru șobolani. Micile vietăți, patru-cinci la număr, au transformat scaunele autoturismului într-un veritabil culcuș, pentru că au ros buretele din interiorul lor centimetru cu centimetru.
În plus, spre spaima trecătorilor, aceștia se ivesc frecvent la ferestrele autoturismului, se ridică pe parbriz sau stau întinși pe banchete, rod volanul sau firele de la instalația electrică a mașinii.
Nestingheriți, șobolanii stau în interiorul autoturismului abandonat, pe care îl părăsesc prin podeaua ruginită doar când își caută hrană. Automobilul a fost lăsat aici de proprietar, cu mult timp în urmă, dacă ar fi să judecăm după roțile îngropate în pământ.
Dincolo de latura hazlie, prezența acestor rozătoare reprezintă un focar de infecție. Ele pătrund peste tot, la tomberoanele de gunoi, în piața agroalimentară din imediata vecinătate și chiar în blocurile și imobilele din zonă.

Cine stârpește șobolanii ?

Cine ar putea stârpi acest focar de infecție? În primul rând, proprietarul autoturismului cu numărul de înmatriculare DJ-98-EDR și, în al doilea rând, Poliția Locală, ca reprezentant al administrației locale și care poate lua măsurile legale împotriva deținătorului mașinii.
Conform Art. 5 din Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public: „vehiculele fără stăpân sau abandonate, precum şi bunurile aflate în interiorul acestora sunt inventariate, expertizate, ridicate, transportate şi depozitate, prin grija agentului constatator, într-un loc special amenajat de către autorităţile administraţiei publice locale“.
În aceeași lege se precizează: „În cazul vehiculului abandonat, primarul, la propunerea agenţilor constatatori prevăzuţi, îl somează pe proprietarul sau deţinătorul legal al acestuia, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, ca în termen de cinci zile de la primire să ridice vehiculul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţii administrativ-teritoriale. Dacă proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somaţiei primite, după expirarea unui termen de zece zile de la data somaţiei adresate proprietarului sau deţinătorului legal, vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială se află şi va fi predat unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS