10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Simon Boccanegra“, în premieră pe scena Operei Române Craiova

„Simon Boccanegra“, în premieră pe scena Operei Române Craiova

„Simon Boccanegra“, un spectacol cu o scenografie puțin atipică pentru o operă (Foto: Opera Română Craiova)
„Simon Boccanegra“, un spectacol cu o scenografie puțin atipică pentru o operă (Foto: Opera Română Craiova)

Opera Română Craiova îi invită pe iubitori muzicii, joi, 11 februarie, și sâmbătă, 13 februarie, de la ora 19.00, la premiera operei „Simon Boccanegra“ de Giuseppe Verdi. Spectacolul regizat de Plamen Kartaloff are o partitură complexă şi nu se află, în acest moment, în repertoriul curent al nici unei opere din ţară.
„Opera Română Craiova este pregătită să aducă publicului din orașul nostru, în premieră, un spectacol de operă. Suntem bucuroși și mândri de a monta la Craiova o lucrare complexă, cu o muzică excepțională, cu o scenografie puțin atipică pentru un spectacol de operă, cum Opera Română nu a mai avut, atât în ceea ce privește decorurile, cât și costumele. Titlul este cerut în Germania și Franța. Avem propuneri de turneu cu acest spectacol, pe care sperăm să le materializăm în anul care urmează“, a precizat managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir.
Reprezentaţiile se bucură de prezenţa maestrului Marcello Mottadelli la conducerea muzicală, având distribuţii care includ mari nume ale scenei lirice europene. Alături de Orchestra şi Corul Operei Române Craiova, publicul din Bănie va avea ocazia să-i asculte pe soliştii Ştefan Ignat (Bucureşti) – Simon Boccanegra, Cellia Costea (Grecia) şi Lăcrimioara Cristescu (Timişoara) – Maria Boccanegra, Sorin Drăniceanu şi Kakhaber Shavidze (Georgia) – Jacopo Fiesco, Ioan Cherata – Paolo Albiani, Dragoş Drăniceanu – Pietro, Rafael Alvarez (Cehia) şi Şerban Cristache – Gabriele Adorno, Marian Dăbuleanu s- Căpitanul
Crossbowmen şi Mădălina Zamfir – Un’ Ancella.
„Am încercat să realizez un spectacol în afara epocii, dedicat atât publicului de astăzi, cât și celui de mâine. «Simon Boccanegra» este o capodoperă în care mai multe linii dramatice curg, fiind conduse în paralel. În primul rând, ceea ce ne aduce mai aproape de explozia dramatică deosebit de interesant exprimată în «Rigoletto» este tema «tată – fiică»… La fel ca personajele din «Bal mascat», și aici întâlnim intrigi politice și criminale“, a punctat regizorul Plamen Kartaloff.
O misiune grea a avut în realizarea spectacolului și dirijorul Marcello Mottadelli, care menționa: „… Nu există atât de multe momente lirice ca în alte opere («Traviata», «Rigoletto», «Aida»). Ceea ce am încercat să fac a fost să sondez tot mai adânc în sufletul meu pentru a căuta esența reală a acestei opere… Este nevoie să suferi, să trăiești, să urăști, să iubești ca să înțelegi «Simon Boccanegra», să ajungi ca toate sentimentele să îți fie filtrate din inimă spre creier, pentru ca apoi să fie exprimate în muzică“.
Cellia Costea îi asigură, de asemenea, pe iubitorii operei că vor asculta „un Verdi total diferit de ceea ce știați dumneavoastră, cu un subiect fascinant, cu o regie și scenografie deosebite“. „Simon Boccanegra“ se va mai juca pe scena Operei Române în luna mai. Prețul unui bilet variază în funcție de categorie, între 15 și 40 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS