16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjImpozite aproape la jumătate pentru micii fermieri

Impozite aproape la jumătate pentru micii fermieri

Micii fermieri, avantajaţi la plata impozitelor în acest an (FOTO: Eugen Măruţă)
Micii fermieri, avantajaţi la plata impozitelor în acest an (FOTO: Eugen Măruţă)

Fermierii din Gorj vor plăti impozite reduse aproape la jumătate faţă de anul trecut. Direcţia pentru Agricultură Gorj a calculat normele de venit pentru acest an sub cele de anul trecut, acestea fiind estimate pentru trei categorii de activităţi. Este vorba de producţia vegetală, zootehnie şi creşterea albinelor. Sunt avuţi în vedere la stabilirea normelor de venit la care se calculează un impozit de 16% producătorii individuali, precum şi cei reuniţi în asociaţii fără personalitate juridică. Direcţia pentru Agricultură Gorj a elaborat recent normele de venit pentru anul 2016 şi le-a înaintat prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Craiova, pentru a fi aprobate.

Avantajaţi din cauza secetei

Potrivit lui Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, pentru elaborarea normelor de venit se au în vedere mediile producţiilor pe ultimii trei ani, din care se scad anumite tipuri de cheltuieli. Norma de venit este influenţată şi de modul în care s-a prezentat anul agricol, raportat la efectele secetei. „Sunt norme de venit mai mici decât cele din anul trecut şi impozitele calculate sunt mai mici. Impozitele pentru veniturile din activităţile agricole pentru producătorii individuali sau asociaţii fără personalitate juridică se stabilesc în funcţie de normele de venit pe unitatea de suprafaţă, pe cap de animal, respectiv pe familie de albine şi se calculează anual de organele fiscale competente. Se aplică un impozit total de 16% pe cele trei tipuri de activităţi amintite“, a declarat Dan Tănăsescu.

Unde sunt cele mai mari reduceri

Pe unitatea de suprafaţă se calculează norma de venit la 16 tipuri de culturi. Pentru terenurile în suprafaţă de două hectare, cultivate cu grâu, de exemplu, nu se plăteşte nici un fel de impozit. Ce depăşeşte două hectare va fi impozitat la o normă de venit în valoare de 210 lei pe hectar, anul acesta, faţă de 230 de lei pe hectar, anul trecut. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Gorj, scăderea este mai mică la terenurile cultivate cu cereale, întrucât seceta s-a instalat anul trecut după sezonul recoltării: „La legume, de exemplu, se calculează impozit la ce depăşeşte 0,5 hectare. Anul trecut a fost o normă de venit de 1.800 de lei la hectar, iar anul acesta a scăzut la 1.100 de lei. La pomi fructiferi pe rod, norma de venit la ce depăşeşte 1,5 hectare a scăzut de la 1.500 de lei la 1.200 de lei. La crescătorii de animale apar, de asemenea, modificări. Sub două capete la vaci nu se plăteşte impozit pe venit. Peste două capete, la vaci, norma de venit a scăzut de la 390 de lei anul trecut, la 270 de lei anul acesta. Este o scădere consistentă. La ovine se calculează impozit la ce depăşeşte 50 de capete. Şi aici scăderea este mare, de la 40 de lei, la 27 de lei. La fel şi la caprine, norma de venit a scăzut de la 40 de lei, la 27 de lei şi se calculează impozite la peste 25 de capete. Nu în ultimul rând, la albine până în 75 de stupi nu se plăteşte impozit. Ce depăşeşte va fi impozitat la o normă de venit de numai 18 lei, faţă de 30 de lei anul trecut. Seceta a afectat activitatea aceasta. Per ansamblu, sunt mii de fermieri care vor plăti impozite mai mici în acest an. Este un avantaj, mai ales la ovine, caprine şi albine. Înainte de a stabili normele de venit am avut consultări cu Asociaţia producătorilor de cereale, Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine, Asociaţia crescătorilor de taurine şi Asociaţia crescătorilor de albine. Oamenii au fost mulţumiţi de scăderile acestea, dar apicultorii sunt în continuare nemulţumiţi că se impozitează munca albinei şi nu ar vrea să plătească deloc impozit“, a mai spus Dan Tănăsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS