10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGeorgeta Rădulescu iubeşte copiii şi cântecul popular

Georgeta Rădulescu iubeşte copiii şi cântecul popular

georgeta radulescu

Georgeta Rădulescu (foto) este o mare iubitoare a cântecului popular oltenesc, a graiului și tradițiilor din această zonă, așa cum o dovedesc multe premii și diplome.
Artista s-a născut în comuna Bulzeşti, judeţul Dolj. Aici a cunoscut cântecul popular şi tradiţiile pe care le transmite şi generaţiilor ce o urmează. Bulzeştiul este locul din care Georgeta Rădulescu spune că are cele mai frumoase amintiri, iar aici a insuflat şi tinerilor dragostea pentru folclor. Interpreta iubeşte foarte mult copiii, de aceea profesia sa este strâns legată de ei, căci zilnic este în preajma celor mici, pe care îi învaţă cele mai frumoase lucruri despre muzica populară şi tradiţii. „Sunt de profesie educatoare. Încă de când am ieşit de pe băncile şcolii am insuflat preşcolarilor dragostea pentru folclor. Am imprimat cu ei cântece populare, am mers cu ei la televiziuni, la diferite concursuri şi festivaluri“, a spus interpreta de muzică populară. Mulțumirile picilor, dar şi ale părinţilor sunt bucuria interpretei, când elevii pe care-i învaţă pornesc pe drumul cântecului popular.

Debut târziu, dar cu succes

Debutul Georgetei Rădulescu în muzica populară a avut loc mai târziu, după cum spune chiar interpreta, la vârsta de 44 de ani. Familia şi profesia au fost priorităţile sale. Grija pe care i-a purtat-o fiicei a fost răsplătită, spune interpreta, cu cei doi nepoţei pe care aceasta i i-a dăruit. După ce a văzut că familia sa este bine, iar fata stabilită în Franţa o susţine în tot ceea ce face, Georgeta Rădulescu şi-a îndreptat atenţia către cealaltă pasiune a sa, muzica populară. Pentru a fi sigură că vocea ei este bună şi își poate împlini visul de a cânta, la îndemnul fiicei şi cu susţinerea soţului, interpreta a mers la specialişti pentru a i se confirma calităţile vocale. Paula Dogăroiu şi Aurelia Preda Popescu i-au dat girul Georgetei Rădulescu pentru a merge mai departe pe drumul cântecului popular. Interpreta a găsit suţinere şi la Amelia Etegan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, care mereu a ajutat-o pe interpretă cu sfaturi.

„Am făcut sacrificii mari ca să ajung solistă de muzică populară“

Georgeta Rădulescu îşi compune singură versurile melodiilor pentru că expune în cântec tot ceea ce simte, iar fiecare moment important din viaţa sa este suprins în versurile melodiilor pe care le interpretează. „Nu cred că aş putea să cânt o melodie făcută de altcineva. Dacă nu trece prin filtrul sufletului meu, îmi este greu“, a adăugat interpreta. Sacrificiile Georgetei Rădulescu pentru a fi pe scenă au fost mari. Când și-a pregătit debutul, nu a dormit multe nopţi pentru ca totul să fie aşa cum îşi dorea. „Mult am iubit cântecul şi am făcut sacrificii mari ca să ajung solistă de muzică populară. Am rupt din nopţi şi am adormit spre dimineaţă ca să pot să îmi compun cântecele şi linia melodică, pentru a ajunge să îmi îndeplinesc şi acest vis“, a spus Georgeta Rădulescu.
La 44 de ani, primul album de muzică populară al interpretei – „Mama e cu crezământ“ – a apărut pe piaţa muzicală, album pe care i l-a dedicat mamei sale, iar la doi ani după acesta, a scos cel de-al doilea album, intitulat „Tată mult ai mai muncit“, dedicat tatălui său, ambele bucurându-se de succes la vremea respectivă. Al treilea material muzical al Georgetei Rădulescu este dedicat nepoţilor săi, de care interpreta este foarte mândră.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS