24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnchetă la Penitenciarul Craiova după moartea unui deținut

Anchetă la Penitenciarul Craiova după moartea unui deținut

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea unei anchete interne la Penitenciarul Craiova după moartea deținutului Daniel Bogdan
Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea unei anchete interne la Penitenciarul Craiova după moartea deținutului Daniel Bogdan

Administrația Naționa­lă a Penitenciarelor a dispus efectuarea unei anchete la Penitenciarul Craiova, după ce un bărbat aflat în arest preventiv a murit în condiții suspecte, după cum susține familia acestuia. Deținutul ar fi fost lovit de un agent în urmă cu două săptămâni, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă a murit pe patul unui spital din Capitală.

Familia unui bărbat de 43 de ani din Caracal, Olt, care a stat în arest preventiv în Penitenciarul Craiova până la sfârșitul lunii trecute, susține că bărbatul a decedat după ce a fost lovit de un agent al penitenciarului.
„La vorbitor, fratele meu mi-a povestit că a fost lovit cu piciorul în coloană de un agent din penitenciar. De a doua zi, de pe 20 ianuarie, nu a mai putut merge. A spus că a făcut o plângere la comandant, dar i-a fost ruptă pentru a nu îi face probleme agentului. L-au ținut paralizat și nu l-au dus la spital. Spuneau că minte, că nu are nimic. Abia după ce am făcut eu presiuni, pe 25 ianuarie, l-au dus la spital, dar și aici au zis că se preface“, a explicat Minodora Neagu, sora deținutului. Este vorba de Daniel Bogdan, zis Cocoș, inculpat în două dosare penale privind comiterea infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane.
Bărbatul a fost arestat preventiv în septembrie 2014, iar anul acesta, pe 28 ianuarie, Tribunalul Olt l-a condamnat la șase ani și opt luni de închisoare, la care a fost adăugat un rest rămas dintr-o pedeapsă mai veche, de 1.324 de zile de închisoare. Pe 21 decembrie 2015, bărbatul a mai primit zece ani de închisoare în alt dosar, în care a fost acuzat de trafic de persoane și proxenetism. Cele două hotărâri nu sunt definitive, iar Daniel Bogdan a formulat apel împotriva ultimei condamnări pe 11 ianuarie.
Femeia a mai povestit că starea de sănătate a fratelui său s-a înrăutățit, iar pe 28 ianuarie a fost dus din nou la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii nu au găsit nimic în neregulă. Medicii craioveni spun că, într-adevăr, deținutul a fost adus la spital, însă în urma investigațiilor nu au fost descoperite probleme medicale.
Abia pe 2 februarie, bărbatul a fost transferat la Spitalul Penitenciar Colibași. În noaptea de vineri spre sâmbătă, bărbatul a decedat la Spitalul Municipal București. Minodora Neagu speră ca medicii legiști să îi spună de ce a murit fratele său și este hotărâtă să-și caute dreptatea.
„Am încredere că la IML se va stabili adevărul și voi afla de ce a murit fratele meu. Îi acuz de nepăsare și urmează să fac o plângere la Parchet. Am făcut deja plângeri la Administrația Națională a Penitenciarelor și Avocatul Poporului“, a încheiat Minodora Neagu.

Anchetă la pușcărie

Reprezentanții Penitenciarului Craiova spun că deținutul nu a sesizat conducerea unității de detenție cu privire la vreun act de agresiune din partea agenților. „Conducerea Penitenciarului Craiova nu a fost sesizată de către deținutul în cauză cu privire la săvârșirea de acte de violență asupra sa de către personalul penitenciarului. Pe 25.01.2016, acuzând probleme medicale, deținutul fost prezentat la cabinetul medical al unității și la un spital din rețeaua Ministerului Sănătății. Pe 27.01.2016, familia deținutului a sesizat conducerea penitenciarului că acesta ar fi fost agresat de un lucrător al penitenciarului. Urmare a acestei sesizări, conducerea a dispus prezentarea deținutului la cabinetul medical al unității, unde nu au fost constatate urme de violență. Pe 28.01.2016 a fost prezentat din nou la spitalul din rețeaua Ministerului Sănătății, unde, în urma investigațiilor medicale, nu au fost constatate urme de violență sau alte leziuni. Pentru efectuarea de investigaţii medicale suplimentare, deținutul a fost transferat, pe 2.02.2016, într-un penitenciar spital“, au precizat reprezentanții Penitenciarului Craiova. În prezent, la Penitenciarul Craiova se desfășoară o anchetă internă, dispusă de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Deținut mort la Spitalul de Urgență Craiova

În septembrie 2015, Gheorghe Vlad, de 36 de ani, din Iași, care executa în Penitenciarul Craiova o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, a decedat la Spitalul de Urgență Craiova. Se pare că bărbatul se automutilase în mai multe rânduri, bătându-și cuie în cap, iar în după-amiaza zilei de 7 septembrie i s-a făcut rău și a fost transportat cu o ambulanță SMURD la Spitalul de Urgență Craiova. A decedat însă în dimineața zilei de 8 septembrie, în jurul orei 7.10. Ulterior, Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă pentru a stabili condițiile în care a murit deținutul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS