21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComercianții, bătaia de joc a celor de la Piețe și Târguri

Comercianții, bătaia de joc a celor de la Piețe și Târguri

Ultimele rămășițe ale Târgului Municipal Craiova de pe strada Caracal au fost ridicate ieri de utilajele SC Salubritate. Ca urmare a rezilierii unilaterale a contractului pe data de 18 ianuarie a.c., comercianții au fost nevoiți să-și pună la pământ chioșcurile, să rezilieze contractele cu SC Piețe și Târguri și să plece în alte locuri. Comercianții de fructe și legume au fost redirecționați spre Piața Chiriac, de unde au fost aduși inițial, în 2013, când s-a încheiat contractul cu firma Texind. În schimb, vânzătorii de păsări și animale mici au fost trimiși în noul Târg Municipal de pe strada Dimitrie Gerota, din cartierul 1 Mai. Aici au fost aduși inițial doar vânzătorii de haine și încălțăminte second-hand. Au rămas pe dinafară societățile care comercializau produse alimentare, adică terasele.

Ieri, în fostul Târg Municipal de pe strada Caracal „bătea vântul“, două utilaje ale SC Salubritate Craiova SRL ridicau ultimele resturi ale târgului, rămase în urma incendiului care a avut loc aici la sfârșitul anului trecut, dar și a chioșcurilor și teraselor care au fost ridicate bucată cu bucată.
Aici au mai rămas doar două societăți, care vând legume și fructe angro, și o singură terasă, iar cumpărătorii îi numeri pe degete.
„Noi nu am avut contract cu Piețele niciodată. Am fost și înainte de târg aici. Suntem două societăți și a mai rămas o terasă cu mici, că lor nu le-au dat loc, am înțeles“, a spus o vânzătoare de la una dintre cele două societăți. În rest, cei 30.000 de metri pătrați sunt în prezent pustii.

Legumele și fructele, mutate în Piața Chiriac

Toate societățile comerciale care vând legume și fructe au fost înghesuite în Piața Chiriac. Comercianților li s-au pus la dispoziție „cuști“ din plase metalice, unde să-și depoziteze marfa, și li s-au încheiat noi contracte pentru actuala locație. Aceștia sunt nemulțumiți pentru că nu au loc să intre cu mașinile ca să-și aducă marfa, iar așa-zisele chioșcuri sunt improprii.
„Nu este bine deloc. Ne-au băgat în cuștile unde țineau miei de Paști. Ne-am stricat chioșcurile făcute pe banii noștri în târgul de pe Caracal, ne-au obligat să cerem să reziliem contractele și ne-au băgat aici. Am fost nevoiți să ne izolăm noi cu folie, cu cartoane. Ce să mai spunem…“, declara ieri un comerciant, vădit nemulțumit.
Alții se plâng de faptul că aceste „plimbări“ la care recurg cei de la SC Piețe și Târguri SRL sunt în detrimentul comercianților, care ajung să-și piardă clientela.
„Aici nu prea mai este vad. A fost înainte, dar ne tot mută din stânga în dreapta. Am înțeles că și de aici ne duc pe Canal (Târgul Municipal Craiova, de pe strada Dimitrie Gerota – n.r.)“, a spus un alt comerciant din Piața Chiriac.

Găinile, la grămadă cu hainele

Vânzătorii de păsări și animale mici au fost și ei trimiși în noul târg de pe strada Dimitrie Gerota.
Oamenii afirmă că locul este impropriu acestui tip de comerț, în plus este și aglomerație, pentru că se amestecă cu vânzătorii de haine și încălțăminte second-hand. „Eu sunt un pasionat columbofil, merg la fiecare sfârșit de săptămână în târg. Numai că am o mare nemulțumire, și ca mine sunt mulți alți craioveni care comercializează păsări, animale. Am fost la început în Piața Centrală, apoi în Piața Chiriac, după care am fost mutați pe Caracal și acum aduși în târgul de pe Canal. Aici este mare îmbulzeală, nu ne putem mișca, iar duminica trecută, într-o jumătate de oră, am fost «controlat» la buzunare de patru ori. Am sesizat aceste nemulțumiri și către primărie, dar nu ne dă nici un răspuns“, a povestit craioveanul Mihail Gheorghe.

Târgul se extinde, dar fără legume și fructe

În Ședința Consiliului Local de ieri, 8.02.2016, consilierii locali au aprobat concesionarea, către SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, a terenului aparţinând domeniului public al municipiului Craiova, în suprafaţă de 6.713 mp, având valoarea de inventar de 1.108.048,00 lei, situat în str. Dimitrie Gerota, nr. 7. Scopul este unul singur, extinderea Târgului Municipal.
Întrebați ce vor face aici, reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL au declarat: „Solicitarea de mărire a suprafeţei de teren existente în Târgul Municipal din strada Dimitrie Gerota este justificată pe de-o parte în vederea măririi platoului, prin suplimentarea locurilor de vânzare îmbrăcăminte şi încălţăminte second-hand, respectiv produse şi bunuri de larg consum, pe teren neamenajat, iar pe de altă parte, în vederea închirierii prin licitaţie publică a unor terenuri, pe care să fie edificate de către chiriaşi construcții provizorii cu destinaţia de spaţii comerciale, în care să se desfăşoare diverse activităţi comerciale (mai puţin vânzarea de legume-fructe, cel puţin în perioada imediat următoare), în funcție şi de utilităţile ce pot fi puse la dispoziţia comercianţilor, în vederea obținerii tuturor avizelor necesare desfăşurării activităţii. Menţionăm că amintitele construcţii provizorii trebuie să corespundă normativelor în vigoare aprobate de Consiliul Local Municipal Craiova“, a precizat Cosmin Dumitru Durle, administrator al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.
În concluzie, societățile comerciale care vând legume și fructe nu vor ajunge foarte curând în Târgul Municipal. O șansă să-și reînceapă activitatea ar avea terasele, în măsura în care Piețele le pot pune la dispoziție utilitățile necesare desfășurării activi­tății, adică măcar curent electric și apă curentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS