17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoala Secu: Curtea de Conturi cere înapoi banii pe lemne și motorină

Școala Secu: Curtea de Conturi cere înapoi banii pe lemne și motorină

Curtea de Conturi a constatat că la Școala Gimnazială din Secu 642 de litri de motorină au fost consumați nejustificat (Foto: arhiva GdS)
Curtea de Conturi a constatat că la Școala Gimnazială din Secu 642 de litri de motorină au fost consumați nejustificat (Foto: arhiva GdS)

Curtea de Conturi a controlat cum se cheltuiesc banii la unitățile de învățământ. În urma acestor verificări, la Școala Gimnazială Secu din județul Dolj s-au constatat  prejudicii pentru achiziția lemnelor de foc, dar și un consum nejustificat de câteva sute de litri de motorină.

Nu mai puțin de 642 de litri de motorină au apărut ca fiind consumați fără documente justificative, în cadrul Școlii Gimnaziale Secu, în perioada 2014-2015. Valoarea prejudiciului este de 4.270 de lei. Directorul unității școlare susține că nu știe cum s-a produs acest prejudiciu. „Motorina găsită ca fiind folosită nejustificat a fost consumată cu microbuzul școlii, iar de actele pentru achiziția motorinei nu răspundem noi, ci primăria, pentru că acolo este înregistrat microbuzul“, a declarat managerul unității școlare, Lavinica Obacu. Primarul comunei Secu, Adrian Popa, spune că, de fapt, prejudiciul a fost „creat“ de Curtea de Conturi, care nu a luat în calcul consumul real al microbuzului școlar. „Cei de la Curtea de Conturi au estimat un alt consum de motorină pentru microbuz. După estimările lor, acesta ar consuma un maxim de opt litri și ceva de motorină, dar, în realitate, consumul este de 12 litri. Și de aici a reieșit că cei 642 de litri ar fi fost consumați aiurea“, a explicat primarul.
Nici edilul și nici conducerea școlii nu au contestat însă prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, iar contravaloarea combustibilului trebuie recuperată. Directoarea Școlii Secu a precizat pentru GdS că deja au început popririle pe salariul șoferului de microbuz. „Banii se vor recupera de la șofer“, a spus directoarea Lavinica Obacu.
Primarul comunei susţine însă că pe lista celor buni de plată se află atât șoferul microbuzului, cât și directoarea și contabila școlii. „Șoferul este încadrat cu salariul minim pe economie, adică un venit net de 850 de lei, și a fost găsit ca fiind bun de plată pentru consumul suplimentar de motorină. De la el se vor recupera cam 1.100 de lei, iar restul se va lua de la contabilă și de la directoarea școlii“, a mai spus primarul Adrian Popa. Microbuzul Școlii Secu este un Ford dat de Ministerul Educației Naționale în urmă cu trei ani. Potrivit edilului comunei, microbuzul preia în fiecare zi elevii din satele Comănicea, Șumandra și Smadovicioara și ar parcurge 50 km zilnic.
Un alt prejudiciu ce trebuie recuperat de la Școala Gimnazială Secu a fost făcut la achiziția a 50 de metri cubi de lemn pentru foc. Directoarea școlii susține că, de fapt, de vină este firma care a adus lemnele. „În factura pentru lemne, prejudiciul a fost găsit la transport. Firma din Gorj de la care am achiziționat lemnele a trecut cu 2.230 de lei mai mult. Am cerut firmei să restituie banii și problema a fost rezolvată“, a precizat Lavinica Obacu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS