11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de profesori din Dolj cer catedra în loc de pensie

Zeci de profesori din Dolj cer catedra în loc de pensie

Şapte învăţători din Dolj şi-au prelungit activitatea la catedră (FOTO: Arhiva GdS)
Şapte învăţători din Dolj şi-au prelungit activitatea la catedră (FOTO: Arhiva GdS)

85 de cadre didactice din Craiova și din județul Dolj, care îndeplineau condițiile de pensionare de la 1 septembrie 2016, au reușit să-și prelungească activitatea cu încă un an la catedră. Acordurile de prelungire a activității au fost eliberate de Consiliile de Administrație ale unităților școlare, dar și cu avizul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. 

Cadrele didactice care au preferat să-și prelungească activitatea în loc să își depună documentele de pensionare sunt atât de la unități școlare din Craiova, cât și județul Dolj. Pe primul loc la astfel de solicitări se află educatoarele. 22 de persoane au reușit să-și prelungească activitatea și pentru anul școlar următor, fie că predau la grădinițe din Craiova – Grădinița „Otilia Cazimir“, Grădinița „Căsuța Fermecată“, Grădinița „Căsuța cu povești“, Grădinița „Traian Demetrescu“, Grădinița „Sfânta Lucia“ sau Grădinița cu program prelungit „Petrache Poenaru“ – sau la unități școlare din județ, cum ar fi Școala gimnazială Castranova, Școala gimnazială Coșoveni. Și la învățământul primar sunt astfel de solicitări. Șapte învățători și-au prelungit activitatea la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova, Școala Rast, Școala gimnazială „Ion Creangă“, Școala gimnazială Măceșu de Jos, Liceul Pedagogic „Ștefan Velovan“, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti și Liceul „Petre Baniță“ din Călărași.
În ceea ce privește cadrele didactice care predau la gimnaziu sau liceu, cele mai multe acorduri de prelungire a activității au fost eliberate pentru profesorii de limba și literatura română din județul Dolj. Nouă cadre didactice cu această specialitate își vor continua activitatea la Școala gimnazială „Decebal“, la Colegiul Național „Elena Cuza“, la Liceul „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia, Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași, Școala „Amza Pellea“ din Băilești și la Liceul Teoretic „Henri Coandă“. Și la disciplina matematică s-au dat acorduri pentru cadrele didactice de la Școala gimnazială „Henri Coandă“ din Craiova, Școala gimnazială Calopăr, Școala gimnazială „Traian“ și Școala gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova.

Au fost și profesori respinși

Nu toți profesorii care au cerut însă prelungirea activității au și reușit acest lucru. „Acordul pentru prelungirea activității a fost emis de Consiliul de Administrație al unităților școlare, conform metodologiei de mișcare a personalului didactic. În 85 de cazuri, acesta a fost favorabil și în alte 18 a fost nefavorabil. Deciziile unităților de învățământ au fost trecute și prin Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, care și-a dat doar acordul. În două situații, consiliul ISJ Dolj a respins cererile cadrelor didactice care au solicitat prelungirea activității. Într-una din situații, cadrul didactic solicitant era titular în două unități școlare și una i-a dat acordul, iar alta nu, și în altă situație, la Școala Vela, prelungirea a fost acordată fără a avea catedră completă în specializarea respectivă: în rest, nu s-a intervenit asupra deciziilor. Unitățile școlare sunt responsabile de acordurile date“, a declarat Geanina Vașcu, inspector școlar general adjunct. Acordul de continuare a activității în anul școlar următor nu reprezintă însă garanția că respectivele cadre didactice își vor continua activitatea la catedră în anul școlar următor. În situațiile în care nu se realizează clasele, respectivele cadre didactice sunt primele care pierd dreptul de a preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS