20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCurtea de Conturi: Funcționarii Primăriei Craiova și-au dat sporuri nelegale

Curtea de Conturi: Funcționarii Primăriei Craiova și-au dat sporuri nelegale

Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Craiova a plătit sporuri salariale nelegale  către angajații proprii și către cei de la Poliția Locală în sumă de circa 3 milioane de lei
Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Craiova a plătit sporuri salariale nelegale
către angajații proprii și către cei de la Poliția Locală în sumă de circa 3 milioane de lei

Mai multe primării și instituții publice din Dolj au produs prejudicii de peste zece milioane de lei din bugetele alocate în 2014, pe cheltuieli nelegale. Prejudiciul a fost descoperit de Curtea de Conturi în 2015. Primăria Craiova și Poliția Locală ar fi acordat sporuri nelegale angajaților de trei milioane de lei. Deciziile Curții se tranșează în instanță. În același timp, municipalitatea a „uitat“ să încaseze o taxă de la unitățile de alimentație publică. Firmele vor primi notificări să plătească respectiva taxă de autorizare la primărie.

În urma controlului efectuat în 2015, Curtea de Conturi a constatat că pe anul 2014 mai multe primării și instituții publice din Dolj au creat prejudicii totale în sumă de 10.161.000 de lei, prin efectuarea unor plăți nelegale de natură salarială, achitarea unor investiții care nu s-au realizat parțial sau neînregistrarea unor venituri în contabilitate. În timpul auditului celor de la Curte s-au recuperat deja 729.000 de lei, iar restul fie sunt în curs de recuperare, fie sunt contestate în instanță. Zilele viitoare vom prezenta pe larg abaterile constatate în județ, iar astăzi vom evidenția ce disfuncționalități de natura finanțelor publice locale a descoperit Curtea de Conturi la Primăria Craiova și la unele unități din subordine.

Nereguli la Primăria Craiova: stimulente nelegale acordate personalului

Controlorii Curții de Conturi au descoperit că Primăria Craiova a acordat stimulente salariale unor angajați care nu ar fi trebuit să beneficieze de acești bani în plus la salariu. „În perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale Municipale (UATM) Craiova s-au efectuat cheltuieli fără justificare legală, reprezentând stimulente acordate unor persoane care nu beneficiau de acest drept, în sumă de 1.442.000 de lei“, se arată în raportul public al Curții de Conturi privind finanțele publice locale. Plățile nelegale s-ar fi efectuat sub formă de stimulente salariale pentru anumiți salariați „din afara compartimentelor de specialitate“. O parte a stimulentelor pe care și le-au acordat funcționarii Primăriei Craiova ar fi fost, în opinia controlorilor financiari, sub incidența Legii nr. 124/2014 privind amnistia fiscală pentru bugetari.
Instituția de control a decis că Primăria Craiova, prin conducerea entității, „va proceda la extinderea verificărilor, în vederea stabilirii întinderii prejudiciului (inclusiv majorări de întârziere) și va dispune măsurile pentru recuperarea acestuia“, se arată în raport.
De asemenea, Primăria Craiova nu ar fi încasat o taxă de la firmele care desfășoară activități de alimentație publică. „Unitatea administrativ teritorială Craiova nu a stabilit, urmărit și încasat taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică“, în sumă totală de 2.225.000 de lei, se arată în raportul Curții de Conturi. O parte dintre aceste stimulente s-ar afla sub incidența Legii nr. 124/2014, adică le vor fi amnistiate sumele plătite în plus de municipalitate și descoperite de Curtea de Conturi. Pentru restul sumelor, funcționarii și polițiștii comunitari ar fi buni de plată, în sensul de rambursare a stimulentelor încasate nelegal.
În acest caz, Curtea de Conturi a stabilit ce măsuri trebuie să ia municipalitatea, respectiv: identificarea tuturor comercianţilor care nu au achitat taxa pentru eliberarea sau vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, „notificarea acestora, stabilirea, dacă este cazul, a obligațiilor fiscale suplimentare şi luarea măsurilor pentru încasarea veniturilor cuvenite bugetului local din această sursă“.

Stimulente nelegale și pentru Poliția Locală Craiova

În opinia celor de la Curtea de Conturi, polițiștii locali craioveni ar fi primit sporuri salariale nelegale. „S-au efectuat plăţi salariale nelegale către angajaţii din cadrul Poliției Locale Craiova, ca urmare a includerii «sporului de dispozitiv» în salariul de bază stabilit la data de 1.01.2010, în sumă de 1.559.000 de lei“. Și în acest caz, conducerea entității va urmări extinderea verificărilor pentru a vedea cât de mare este prejudiciul, inclusiv majorări de întârziere și va trebui să dispună măsuri pentru recuperarea prejudiciului de la cei care au încasat banii nelegal.
Primăria Craiova a contestat în instanță două decizii ale Curții de Conturi. Viceprimarul urbei, Mihail Genoiu, a precizat pentru GdS că, în cazul taxei ce trebuie recuperată de la firmele care au ca activitate alimentația publică, „se lucrează pentru a se recupera acea taxă. În cazul stimulentelor pentru personalul primăriei și pentru Poliția Locală, aceste decizii ale Curții de Conturi au fost deja contestate în instanță“.
Legea nr. 124 prevede la art. 2 că „(1) Se aprobă exonerarea de la plata pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială, pe care personalul prevăzut la art.1 trebuie să le restituie drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituții cu atribuții de control, a unor prejudicii“. Iar la articolul 1 sunt detaliate categoriile de bugetari cărora le-au fost amnistiate sumele acordate în plus la salarii și pe care nu le mai achită. Pentru restul sumelor aferente anilor anteriori (din 2010 până în septembrie 2014) va decide instanța dacă se rambursează primăriei sau nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS